fbpx Κασμίρ: μετά το σεισμό η περιοχή πλήττεται από επιδημία χολέρας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κασμίρ: μετά το σεισμό η περιοχή πλήττεται από επιδημία χολέρας

«Όταν άρχισαν ναέρχονται οιπρώτοι ασθενείς με συμπτώματα διάρροιας και εμετού, αμέσωςυποψιαστήκαμε ότιεπρόκειτο για χολέρα. Οι εξετάσεις που κάναμε ήταν θετικές, οπότεαμέσωςδημιουργήσαμε μία Μονάδα Θεραπείας τηςΧολέρας»,λέει ο Λούις Νέιρα,ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Πακιστάν.
Από ταμέσα Ιουλίου, η ασθένεια άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της σεδιάφορεςπεριοχές του Πακιστανικού Κασμίρ. Παρόλο που ο αριθμόςτων ασθενών μεχολέρα σε κάποιες περιοχές έχει αρχίσει και μειώνεται, σε κάποιες άλλεςσυνεχώςαυξάνεται.

Οι πρώτοιασθενείς με συμπτώματα χολέρας άρχισαν να καταφτάνουν στο περιφερειακόνοσοκομείο των ΓΧΣ στο Μπαγ στα μέσα Ιουλίου. Στις 28 Ιουλίουπεριστατικάχολέρας καταγράφτηκαν και στο νοσοκομείο των ΓΧΣ στο Χατιάν, ενώ σταμέσαΑυγούστου οι πρώτοι ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα εισήχθησαν στονοσοκομείοτων ΓΧΣ στο Μουτζαφαραμπάντ. Και στα τρία αυτά νοσοκομεία,δημιουργήθηκαν άμεσαθάλαμοι απομόνωσης, ενώ στη συνέχεια οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σεειδικέςμονάδες θεραπείας στις αυλές των νοσοκομείων. Συνολικά,οι ΓΧΣ περιέθαλψαν πάνω από 2.300 ασθενείς με χολέρα στα νοσοκομείαόπουπαρεμβαίνουν.

Σύμφωνα με τονΛούις Νέιρα, ο τρόπος με τον οποίο ξεσπούν οι επιδημίες χολέρας στηνπεριοχήκατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος.«Ηχολέρα μεταδίδεται από το νερό που έχει μολυνθεί από το βακτήριο τηςχολέραςκαθώς και από τους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια.Οιάνθρωποι πίνουν νερό από φυσικές πηγές, όπως τα ποτάμια. Επίσης όσοιέχουνπροσβληθεί και ταξιδεύουν, μολύνουν καιάλλους».  

ΟΛούις συμπληρώνει ότι: «Ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή πουέχει πληγεί από το σεισμό είναιότι οι δρόμοι βρίσκονται ακόμα σε πολύ άσχημηκατάσταση και παρόλο πουοι περισσότεροι έχουν ανοίξει, οι μουσώνες προκαλούν νέεςκατολισθήσεις.Είναι ακόμα δύσκολο για τις ομάδες μας να φτάσουν στα χωριά και γιατουςασθενείς να ταξιδέψουν ως τα Κέντρα Υγείας των ΓΧΣ». Στηνπεριοχή υπάρχουν ακόμαχιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Ωστόσο, οιπερισσότεροι ασθενείς που έρχονται στο Χατιάν και το Μουτζαφαραμπάντ,κατοικούνσε περιοχές γύρω από τις πόλεις. Στην περιφέρεια Μπαγ, το 70% τωνασθενών προέρχονταιαπό αγροτικές περιοχές. 

Οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερους από 2.000 ασθενείςστοπεριφερειακό νοσοκομείο του Μπαγ καθώς και σε δύο Μονάδες Θεραπείας τηςΧολέραςστο Ρερμπάν και το Μαλλότ. Σε μία ειδική Μονάδα Θεραπείας της Χολέραςστην αυλήτου νοσοκομείου του Χατιάν, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 178 ασθενείς. Οι ΓΧΣδημιούργησαν επίσης ένα Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας στην αυλή τουνοσοκομείουστο Μουτζαφαραμπάντ όπου περιέθαλψαν 110 ασθενείς. ΣτοΜουτζαφαραμπάντ, οαριθμός των νέων περιστατικών συνεχώς αυξάνεται, ενώ στοΜπαγ και το Χατιάνοι νέες εισαγωγές ασθενών έχουν αρχίσει σταδιακά να μειώνονται. 

«Τώρα δεχόμαστε περίπου 20 ασθενείς τη μέρα στις ιατρικέςμας μονάδες, σε αντίθεση με την εποχή της κορύφωσης της επιδημίας πουδεχόμασταν περίπου 80», λέει η Τερέζα Φαζίλ, συντονίστρια τωνπρογραμμάτων τωνΓΧΣ στο Πακιστάν. «Χάρη στην εμπλοκή σημαντικών φορέων, όπως τουΥπουργείουΥγείας της χώρας, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και πολλών άλλωνανθρωπιστικών οργανώσεων το ποσοστό θνησιμότητας της συγκεκριμένηςεπιδημίαςπαρέμεινε χαμηλό, στο 0,29%, και μπορέσαμεγρήγορα να θέσουμε την επιδημία υπό έλεγχο.Ελπίζουμε να συνεχίσει να εξασθενεί». 

«Ήταν μία σημαντική εμπειρία και μεγάλη πρόκληση.Παίξαμε ηγετικό ρόλο στην παροχήπερίθαλψηςκαι στο συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας αλλά και με άλλεςανθρωπιστικέςοργανώσεις και έπρεπε γρήγορα να συντονίσουμε το ιατρικό προσωπικό μαςσταδιάφορα προγράμματά μας για να οργανώσουμε τις ομάδες αντιμετώπισης τηςχολέρας»,λέει ο Λούις Νέιρα.

  • Περισσότεροι από 14 διεθνείς εθελοντέςκαι 158 ντόπιοι εργαζόμενοι παρέχουν ιατρική περίθαλψη ανταποκρινόμενοιστην επιδημία χολέρας στο Πακιστανικό Κασμίρ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ