fbpx Ιταλία:Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταδικάζουν την αναγκαστική μεταφορά αλλοδαπών από τη Λαμπεντούζα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ιταλία:Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταδικάζουν την αναγκαστική μεταφορά αλλοδαπών από τη Λαμπεντούζα

Η Ιταλία έχει καθήκον να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα μέσω διαδικασιών που καθιερώνονται από το εθνικό δίκαιο... Και βάσει ποιας αρχής μεταφέρει η Ιταλία αυτούς τους ανθρώπους στη Λιβύη αντί για τις χώρες προέλευσής τους;

Ρώμη - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, Ιταλική Ένωση για την Αλληλεγγύη και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ιταλικό τμήμα) καταδίκασαν ρητά τη διαδικασία που υιοθετήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της άφιξης μεταναστών στο νησί Λαμπεντούζα κατά τις τελευταίες ημέρες.

Η αερογέφυρα που δημιουργήθηκε για την άμεση επιστροφή στη Λιβύη πάνω από 300 αλλοδαπών που είχαν μόλις φτάσει στην Ιταλία, συνιστά παραβίαση διεθνών συμβάσεων όσον αφορά το δικαίωμα ασύλου.

Η απέλαση αυτών των ατόμων, χωρίς να έχουν προηγουμένως επαρκώς ενημερωθεί για το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο και χωρίς πρόσβαση σε διαδικασίες που ίσως θα οδηγούσαν τελικά στην αναγνώριση σε αυτούς του καθεστώτος του πρόσφυγα, συνιστά παραβίαση του διεθνούς και εθνικού δικαίου. Συγκεκριμένα, αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία, στο άρθρο 33, καθιερώνει την αρχή της «μη επαναπροώθησης» (δηλαδή την αρχή να μην απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτούς που ζητούν άσυλο, ακόμη και εάν εισήλθαν παράνομα στη χώρα).

«Πολλοί από τους άντρες και τις γυναίκες που φτάνουν στην Ιταλία, έχουν κάνει επικίνδυνα ταξίδια προσπαθώντας να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις», τονίζει ο Στέφανο Σάβι, διευθυντής του ιταλικού τμήματος των ΓΧΣ. «Η Ιταλία έχει καθήκον να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα μέσω διαδικασιών που καθιερώνονται από το εθνικό δίκαιο. Αυτές οι αναγκαστικές και αυθαίρετες μεταφορές αποτελούν μια εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση για κάποιους από αυτούς τους αλλοδαπούς και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια σοβαρή απειλή για τις ζωές τους».

«Ακόμη, όμως, και γι' αυτούς που δε ζητούν άσυλο, η κυβέρνηση πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξηγήσει με ποιον τρόπο αναγνωρίζονται αυτά τα άτομα», δήλωσε η Λόρις ντε Φιλίπι, υπεύθυνη για το πρόγραμμα των ΓΧΣ για τους μετανάστες στην Ιταλία. «Αυτοί οι άνθρωποι απελαύνονται από την Ιταλία λίγες ώρες μετά την άφιξή τους. Ποιος τους αναγνωρίζει; Είναι παρόντα μέλη των πρεσβειών τους; Είναι παρόντες διερμηνείς που να μπορούν να τους εξηγήσουν τα δικαιώματά τους και τα καθήκοντά τους; Και βάσει ποιας αρχής μεταφέρει η Ιταλία αυτούς τους ανθρώπους στη Λιβύη αντί για τις χώρες προέλευσής τους;».

«Καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του», εξηγεί ο Φραντζέσκο Μεσινέο, υπεύθυνος για το συντονισμό της δουλειάς του ιταλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για πρόσφυγες και μετανάστες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιταλία πρέπει να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να φορτώσουν τις ευθύνες τους και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σε άλλες χώρες. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα και συνιστούν εν δυνάμει παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς του Πρόσφυγα».

«Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η απόφαση να στέλνονται οι ξένοι που φτάνουν στην Ιταλία, σε χώρες που ίσως δεν εγγυώνται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οποίες δεν έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες σχετικές με το δικαίωμα στο άσυλο», προσθέτει ο Τζιανφράνκο Σιαβόνε, εθνικός αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης για την Αλληλεγγύη. «Η Ιταλία εμφανίζεται συνυπεύθυνη για τέτοια περιστατικά.»

Από το 2001, η Διεθνής Αμνηστία, η Ιταλική Ένωση για την Αλληλεγγύη και οι ΓΧΣ συνεργάζονται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και για την άσκηση πίεσης στην Ιταλία (τη μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει σχετικό νόμο) για την υιοθέτηση νόμου για το άσυλο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ