fbpx Η τροπική καταιγίδα Σταν πλήττει τη Γουατεμάλα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η τροπική καταιγίδα Σταν πλήττει τη Γουατεμάλα

{mosimage}Μία εβδομάδα μετά το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Σταν στη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, οι ΓΧΣ αξιολόγησαν από ξηράς, αλλά και με ελικόπτερα τις ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Γουατεμάλα.      

Μετά την αρχική επείγουσα παρέμβαση με τη διανομή πόσιμου νερού και βασικών κιτ βοήθειας, οι ΓΧΣ ενισχύουν τις δραστηριότητές τους όσον αφορά την ύδρευση, την υγιεινή και την επιδημιολογική παρακολούθηση στις περιοχές που κινδυνεύουν από την ελονοσία και το δάγκειο πυρετό, περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την τροπική καταιγίδα. 

Δραστηριότητες των ΓΧΣ

Σαντιάγκο ντε Ατιτλάν, περιοχή Σολολά
Περίπου 6.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε 40 προσωρινά καταλύματα στην πόλη Σαντιάγκο ντε Ατιτλάν (20.000 κάτοικοι), μία γνωστή τουριστική περιοχή δίπλα στη λίμνη Ατιτλάν. Οι πληγέντες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους έχουν εγκατασταθεί μαζί με τις οικογένειές τους σε εκκλησίες, σχολεία και σπίτια. Παρά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού γιατρών (περίπου 200-300 γιατροί έχουν έρθει στη Γουατεμάλα από την Κούβα για την αντιμετώπιση της κρίσης) και πολλών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, τα μεγαλύτερα προβλήματα παραμένουν η έλλειψη πόσιμου νερού και ο συνωστισμός στα πρόχειρα καταλύματα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο κάποια δευτερεύοντα περιστατικά διάρροιας, ενώ οι ΓΧΣ παρακολουθούν την πιθανή εκδήλωση άλλων ασθενειών. Οι ΓΧΣ είναι έτοιμοι να αναλάβουν το συντονισμό της βασικής ιατρικής περίθαλψης, του επιδημιολογικού ελέγχου, της ύδρευσης και υγιεινής και της ψυχικής υγείας στα προσωρινά καταλύματα του Σαντιάγκο ντε Ατιτλάν. Οι πληγέντες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς έχουν ολοσχερώς καταστραφεί (η πλειοψηφία τους ζούσε στο Παναμπάχ, μία γειτονική περιοχή που ανακηρύχθηκε σε νεκροταφείο).       

Νουέβα Κονσεπσιόν, περιοχή Εσκουίντλα
Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αποστολής στην περιοχή Εσκουίντλα, η ομάδα των ΓΧΣ ανακάλυψε δύο μικρές πόλεις, όπου δεν είχε φτάσει καμία βοήθεια από την αρχή της κρίσης. Οι κοινότητες Κανοϊτια και Σάντα Άννα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού, τα περισσότερα σπίτια είχαν σχεδόν καταστραφεί και το Κέντρο Υγείας είχε καταρρεύσει. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ξεσπάσματα χολέρας, όμως μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό. Ωστόσο, η ομάδα θα παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένει την άφιξη ενός ειδικού στην εξυγίανση του νερού και την υγιεινή.       

Τσικιμουλίγια, περιοχή Σάντα Ρόσα
Μετά από μία αποστολή εκτίμησης των αναγκών στην Τσικιμουλίγια, οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών σε περιοχές όπου υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα, και τα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες. Οι ΓΧΣ έχουν στόχο να μειώσουν το κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού στην περιοχή Τσικιμουλίγια, όπου κατοικούν 3.100 οικογένειες. Για το λόγο αυτό η παρέμβασή τους θα επικεντρωθεί στον καθαρισμό των πηγαδιών (3.020 πηγάδια), στον έλεγχο των εντόμων-ξενιστών, στη διανομή 10.000 κουνουπιέρων εμποτισμένων με εντομοκτόνο και στην αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων. Μέσα στις επόμενες μέρες, 5 Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα επισκεφτούν τις κοινότητες γύρω από την Τσικιμουλίγια και το ιατρικό προσωπικό θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση.       

Κοατεπέκε
Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι ζουν ακόμα σε προσωρινά καταλύματα στο Κοατεπέκε (13.000 κάτοικοι), όμως οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση ελέγχεται με τη βοήθεια των γιατρών που έχουν σταλεί από την Κούβα. Οι ΓΧΣ εξακολουθούν να παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ συνεχίζουν τη λειτουργία της κλινικής κατά του AIDS στο Κοατεπέκε.   

Για δύο μέρες, μία ιατρική ομάδα πραγματοποίησε ιατρικές επισκέψεις στο Οκός, στα σύνορα με το Μεξικό. Περίπου 130 ασθενείς με δευτερεύουσες παθήσεις, όπως μυκητίαση, επισκέφτηκαν το κέντρο εφοδιασμού των ΓΧΣ. Η ομάδα των ΓΧΣ θα επικεντρωθεί κυρίως σε δραστηριότητες εξυγίανσης νερού και υγιεινής. Οι ΓΧΣ εγκατέστησαν 3 δεξαμενές με 40.000 λίτρα νερού στο Οκός. Μέσα στις επόμενες μέρες η ομάδα θα προχωρήσει στον καθαρισμό των πηγαδιών, τα οποία έχουν βάθος μόνο δύο με τρία μέτρα και μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Δραστηριότητες εξυγίανσης νερού πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Οκός, στο Λιμόνες και στο Λα Ιντεπεντένσια.

Μία ομάδα των ΓΧΣ πραγματοποίησε επίσης μία διερευνητική αποστολή στα σύνορα με το Μεξικό σε μία προσπάθεια να φτάσει στην πόλη Μαλακατάν, που είχε αποκλειστεί από ξηράς. Οι δρόμοι έχουν αρχίσει σταδιακά να ανοίγουν.  

  •  Σε ολόκληρη τη Γουατεμάλα, τις ομάδες των ΓΧΣ απαρτίζουν 70 άτομα διεθνές και ντόπιο προσωπικό.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ