fbpx Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Διατροφή θα μπορούσε να αποτύχει σε ένα βασικό της στόχο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Διατροφή θα μπορούσε να αποτύχει σε ένα βασικό της στόχο

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Διατροφή θα μπορούσε να αποτύχει σε ένα βασικό της στόχοΔελτίο Τύπου - 55 εκατομμύρια μικρά παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο - Αν η Σύνοδος Κορυφής για τη Διατροφή, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη, δεν καταφέρει να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης και χρηματοδότησης για το πρόβλημα του υποσιτισμού, 55 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο εξαιτίας του υποσιτισμού, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και η Δράση Κατά της Πείνας (ACF International).

Παρόλο που οι τιμές των βασικών τροφίμων παγκοσμίως έχουν φτάσει ξανά στα επίπεδα του 2006, ο παιδικός υποσιτισμός, που προκαλείται από την έλλειψη τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, εξακολουθεί να προκαλεί το θάνατο περίπου 10.000 παιδιών κάθε μέρα.

Σήμερα, η πιο θανατηφόρα μορφή του οξέως υποσιτισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ωστόσο μόνο ένα στα δέκα παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό λαμβάνει τη θεραπεία που συνιστάται από τον ΟΗΕ και περιλαμβάνει τη χορήγηση έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών τροφών. Σαν ένα πρώτο βήμα, οι δύο μη-κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τη Σύνοδο Κορυφής να διασφαλίσει ότι όλα τα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά θα λάβουν περίθαλψη μέχρι το 2012.   

«Αν ο Μπαν Κι Μουν και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θέλουν αυτή η Σύνοδος να μην μείνει μόνο στα λόγια, θα πρέπει να επιμείνουν σε ουσιαστικές αλλαγές στην επισιτιστική βοήθεια και στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα υποστηρίζει τις 50 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον υποσιτισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», τόνισε ο Στεφάν Ντογιόν (Stéphane Doyon), ειδικός σε θέματα υποσιτισμού των ΓΧΣ.    

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επισιτιστική επιστήμη, η διεθνής και εθνική επισιτιστική βοήθεια αποτελείται ακόμα κυρίως από χυλούς δημητριακών φτιαγμένων από καλαμπόκι ή ρύζι, που ισοδυναμούν με μία διατροφή με ψωμί και νερό. Αυτές οι τροφές δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες διατροφικές ανάγκες των ευάλωτων παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών, που βρίσκονται σε μία κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξή τους.    

«Οι κυβερνήσεις, οι δωρήτριες χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να χαράξουν άμεσα νέες στρατηγικές και χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθούν καινούρια κριτήρια στην επισιτιστική βοήθεια», δήλωσε ο Ολιβιέ Λονγκέ (Olivier Longué), Γενικός Διευθυντής της ACF στην Ισπανία. «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να παρέχουμε τροφές ως επισιτιστική βοήθεια που δε θα διανοούμασταν να δώσουμε στα δικά μας παιδιά». 

Οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές που προορίζονται για μικρά παιδιά πρόκειται να καταστήσουν πιο ακριβά τα επισιτιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τους ΓΧΣ και την ACF εκτιμάται ότι χρειάζονται άμεσα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο οξύς παιδικός υποσιτισμός παγκοσμίως. 

«Αυτά τα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν σωστά. Αν δίνουμε στα μικρά παιδιά τις κατάλληλες τροφές μπορούμε να εμποδίσουμε την επιδείνωση της υγείας εκατομμυρίων παιδιών, μπορούμε να τα προλάβουμε πριν υποκύψουν στην πιο σοβαρή μορφή του υποσιτισμού, που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους», τόνισε ο Ολιβιέ Λονγκέ. «Χωρίς μία συγκεκριμένη δέσμευση για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDG) 1 και 4, που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα και την παιδική θνησιμότητα, δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Η αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού αποτελούν αδιαμφισβήτητες προτεραιότητες για την ανθρωπότητα, η σωστή διατροφή είναι ένα βασικό δικαίωμα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».     

Παρόλο που ο ΟΗΕ καθιέρωσε ένα Σχέδιο Παγκόσμιας Δράσης τον περασμένο Ιούλιο, ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός υποστήριξης των χωρών για τη δημιουργία αποτελεσματικών επισιτιστικών προγραμμάτων. 

«Αν μια αναπτυσσόμενη χώρα θέλει να καταπολεμήσει το HIV/AIDS ή την ελονοσία, γνωρίζει πού θα πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει τεχνική και οικονομική υποστήριξη», είπε ο Στεφάν Ντογιόν. «Για να αντιμετωπίσει μία χώρα τον παιδικό υποσιτισμό, δεν υπάρχει σήμερα καμία τέτοια διεθνής υποστήριξη».

  • Κατά τη διάρκεια του 2006 και του 2007, οι ΓΧΣ και η ACF περιέθαλψαν περισσότερα από 380.000 υποσιτισμένα παιδιά.
  • Εκπρόσωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, που θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, και τους παρουσίασαν τις θέσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού, ζητώντας την ανάγκη δέσμευσης από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη των θέσεων της οργάνωσης όσον αφορά στο θέμα του υποσιτισμού και την προσπάθεια προώθησης σε διεθνές επίπεδο συγκεκριμένων στρατηγικών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, μεγαλύτερης χρηματοδότησης και διεθνούς δέσμευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   

###
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Όταν σε πολλές περιοχές του πλανήτη ξέσπασαν ταραχές που έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα των επιπτώσεων που έχουν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καθιέρωσε τον Απρίλιο του 2008 μία Ομάδα Εργασίας για την Παγκόσμια Κρίση Επισιτιστικής Ασφάλειας. Ύστερα από την τελευταία σύνοδο για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια που έγινε στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2008, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πείνας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δωρίσει μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ, το χαμηλότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο του 2008, αυτή η Ομάδα Εργασίας δημοσιοποίησε ένα Σχέδιο Δράσης, το Εκτενές Πλαίσιο Εργασίας για Δράση (CFA). Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιείται στις 26 και 27 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη και φιλοξενείται από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.  

Διαβάστε επίσης και την έκθεση των ΓΧΣ και της ACF για τον υποσιτισμό.  

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ