fbpx Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους πρόσφυγες στη θάλασσα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους πρόσφυγες στη θάλασσα

Ρώμη/Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2014: Ένα χρόνο μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούσα της Ιταλίας, πόλεμοι όπως αυτός της Συρίας, παρατεταμένες κρίσεις και το χάος που επικρατεί στη Λιβύη συνεχίζουν να ωθούν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους πρόσφυγες στη θάλασσα
Διαφεύγουν τον ένα κίνδυνο για να έρθουν κατ 'ευθείαν αντιμέτωποι με τον επόμενο, πάνω σε σαπιοκάραβα, ελπίζοντας μόνο να βρουν ασφάλεια. Πολλοί έχουν βιώσει ναυάγια, είδαν ανθρώπους να πνίγονται, ή έχασαν τους αγαπημένους τους.

Καθώς οι ασθενείς που βλέπουν οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι όλο και πιο ευάλωτοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει την ενεργή έρευνα και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα η διεθνής ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ενώ οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο πολλαπλασιάζονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κλείνει τα σύνορα, καθιστώντας τη θάλασσα μοναδική επιλογή για τους περισσότερους προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη και να διεκδικήσουν διεθνή προστασία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, τις διώξεις στην Ερυθραία και την εξαθλίωση στην υποσαχάρια Αφρική, στα δύο κεντρικά λιμάνια αφίξεων της Σικελίας, Augusta και Pozzallo. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που προέρχονται  από τις Ιταλικές και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και προμηνύουν πιθανή διακοπή της επιχείρησης στην Ιταλία «Mare Nostrum», ενώ η επιχείρηση με τίτλο “Frontex plus” που ανακοινώθηκε από την ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο περιορισμένη, με περιπολίες για παράδειγμα, μόνο στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Όσο απελπισμένοι άνθρωποι αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή, η Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στο κατώφλι της» δήλωσε ο Stefano Di Carlo, Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Χιλιάδες ζωές θα διακυβεύονται στα διεθνή ύδατα, όπου συμβαίνουν πολλά τραγικά ναυάγια, όταν οι περιπολίες δεν θα είναι ενεργές».

Η διαδρομή από την κεντρική θαλάσσια οδό της Μεσογείου είναι η πιο επικίνδυνη από όλες τις διαδρομές για να φτάσει κανείς στην Ευρώπη, όχι μόνο λόγω του κινδύνου θανάτου στη θάλασσα, αλλά και για την ακραία βία που βιώνουν οι άνθρωποι συχνά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι ασθενείς που βλέπουν οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ολοένα και πιο ευάλωτοι. Θύματα βίας και βασανιστηρίων, άτομα με ειδικές ανάγκες, έγκυες γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν από τις συγκρούσεις, τις διώξεις και τη φτώχεια.

«Όλα αυτά τα χρόνια που παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχουμε δει ποτέ τόσες πολλές γυναίκες και παιδιά» τονίζει ο Di Carlo. «Διαφεύγουν τον ένα κίνδυνο για να έρθουν κατ 'ευθείαν αντιμέτωποι με τον επόμενο, πάνω σε σαπιοκάραβα, ελπίζοντας μόνο να βρουν ασφάλεια. Πολλοί έχουν βιώσει ναυάγια, είδαν ανθρώπους να πνίγονται, ή έχασαν τους αγαπημένους τους».

Το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, έχει ωθήσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, με το 90% των αφίξεων να προέρχονται από τις ακτές της χώρας. Οι άνθρωποι που εργάζονται στη Λιβύη ή χρησιμοποιούν τις ακτές της ως αφετηρία για να φτάσουν στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αστάθεια της χώρας. Εξαιτίας της επιδεινούμενης ανασφάλειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στην Τρίπολη στα μέσα Ιουλίου.

«Μια 17χρονη κοπέλα από τη Σενεγάλη μας είπε ότι πήγε να επισκεφθεί τους γονείς της στη Λιβύη, όπου ζούσαν και εργάζονταν, αλλά όταν έφτασε εκεί διαπίστωσε ότι είχαν σκοτωθεί» αναφέρει ο Ντι Κάρλο. «Δεν είχε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα της, καθώς τα σύνορα ήταν κλειστά και για αυτό το λόγο μπήκε σε ένα πλοιάριο για να γλιτώσει από τη βία. Ωστόσο, το δράμα της δεν τελείωσε εκεί – η βάρκα που τη μετέφερε βυθίστηκε και από τότε φοβάται ακόμα και να ξαναδεί τη θάλασσα».

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Pozzallo εξέτασαν περίπου 19.000 ανθρώπους από 64 επιχειρήσεις διάσωσης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν είναι ιατρικά σε καλή κατάσταση, καθώς διασώζονται έγκαιρα από τη Mare Nostrum. Τα περισσότερα από τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχετίζονται με το ταξίδι των ανθρώπων πριν τη θάλασσα, όπως τραύματα, δερματολογικές ασθένειες από την έλλειψη υγιεινής στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τον Αύγουστο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστησαν μία κλινική στο λιμάνι της Augusta με 582 εξωτερικούς ασθενείς στον πρώτο μόλις μήνα, από τους οποίους 71 άνθρωποι δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα βίας.

«Ενώ τα θανατηφόρα ναυάγια κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταδεικνύουν την προφανή ανάγκη για θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου, είναι εξίσου σαφές ότι αυτοί άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους επειδή δεν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι για να φτάσουν στην Ευρώπη», τονίζει ο Ντι Κάρλο. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι απαιτούνται επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εξ’ αρχής. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για δεύτερη φορά, όταν ήδη προσπαθούν να διαφύγουν τον κίνδυνο στις πατρίδες τους».

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Ιταλία με πρόσφυγες και μετανάστες από το 2002, ειδικότερα στο νησί της Λαμπεντούζα από το 2002 έως το 2013. Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις ιταλικές υγειονομικές αρχές στην παροχή ιατρικής φροντίδας για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στις επαρχίες της Ραγκούσα και Σιρακούσα στη Σικελία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2008 έχουν προσφέρει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα σε τμήματα συνοριακής φύλαξης και κέντρα κράτησης μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σήμερα στην Ελλάδα παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σύντομα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ξεκινήσουν πρόγραμμα ιατρικής αποκατάστασης σε θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα, σε συνεργασία με άλλες δύο ελληνικές οργανώσεις.