fbpx Η έλλειψη ζωτικών συστατικών από την επισιτιστική βοήθεια έχει ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η έλλειψη ζωτικών συστατικών από την επισιτιστική βοήθεια έχει ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά

©karine-klein - msfΔελτίο Τύπου - Καθώς έχει κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα αναφορικά με την επισιτιστική βοήθεια, λόγω της παγκόσμιας ανόδου των τιμών στα τρόφιμα, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προειδοποιούμε ότι η διανομή σε παιδιά τροφής προορισμένης για ενήλικες, δεν θα τα προστατέψει από τον κίνδυνο του υποσιτισμού. Σήμερα οι ΓΧΣ απευθύνουμε έκκληση προς τις δωρήτριες χώρες να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια που προσφέρουν περιλαμβάνει ειδική τροφή για τα παιδιά.
Οι ΓΧΣ στηρίζουμε τις εκκλήσεις για να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια στις οικογένειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Παρατηρούμε πως, όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, το πρώτο πράγμα που ελαττώνεται ή εκλείπει είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν περισσότερη ανάγκη τα παιδιά», τονίζει η δρ Σούζαν Σέφερντ (Susan Shepherd), σύμβουλος διατροφής για την εκστρατεία «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα» των ΓΧΣ. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό οι δωρήτριες χώρες όχι μόνο να παρέχουν ενισχυμένα άλευρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενηλίκων, αλλά και να βοηθούν ώστε να διανέμονται τροφές ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά στην ανάπτυξη».

Σε κάποιες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι ΓΧΣ, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ανησυχητικά. Για παράδειγμα, στη Σιέρα Λεόνε, από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, η τιμή της ζάχαρης, των αλεύρων, του λαδιού και του ρυζιού αυξήθηκε κατά 40%, σύμφωνα με παρατηρήσεις των ΓΧΣ από τις τοπικές αγορές. Κι αυτό είναι ανησυχητικό, διότι το 2005 στο Νίγηρα, κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης, όταν η τιμή του κεχριού τριπλασιάστηκε, οι κλινικές των ΓΧΣ κατακλύστηκαν από υποσιτισμένα παιδιά.

Η συμβατική επισιτιστική βοήθεια εξακολουθεί να παρέχει στα παιδιά ανεπαρκείς τροφές, όπως ενισχυμένα άλευρα που δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζονται τα παιδιά – η διατροφή των οποίων πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα παιδιά κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό, ο οποίος τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

«Δυστυχώς, οι δωρήτριες χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν στην επισιτιστική βοήθεια την προσέγγιση που δεν διαφοροποιεί τις ανάγκες ανάλογα με την ηλικία», είπε η δρ Σέφερντ. «Λάθος επισιτιστική βοήθεια μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά συνεχίζουν να υποσιτίζονται και να αρρωσταίνουν ή να πεθαίνουν χωρίς λόγο».

Όσον αφορά τη διατροφή, μια κρίσιμη περίοδος για τα παιδιά είναι από την ηλικία των έξι μηνών έως δύο ετών. Συνήθως στους έξι μήνες, η μητέρα ξεκινά να συμπληρώνει το θηλασμό με άλλες τροφές. Αλλά για τις μητέρες στις περιοχές που αποτελούν τις «εστίες του υποσιτισμού» στον κόσμο, όπως είναι το Κέρας της Αφρικής, οι περιοχές του Σαχέλ και άλλα σημεία στην Ασία, είναι δύσκολο να παρέχουν στο παιδί τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είτε επειδή κάτι τέτοιο κοστίζει πολύ είτε επειδή οι κατάλληλες τροφές απλώς δεν υπάρχουν. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν.
Είναι εφικτή μια αλλαγή στην επισιτιστική βοήθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών. Υπάρχουν τροφές συμπυκνωμένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σχεδιασμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, και έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από Υπουργεία Υγείας και διεθνείς οργανώσεις. Τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία δεν χρειάζονται μαγείρεμα, προσθήκη νερού ή ψύξη, προσφέρουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ένα παιδί, με τη μορφή συμπυκνωμένης πάστας που έχει φτιαχτεί με τα απαραίτητα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης γάλακτος. Οι ΓΧΣ κάνουμε έκκληση στις δωρήτριες χώρες να αλλάξουν τη μορφή της παρούσας επισιτιστικής βοήθειας και να χαράξουν νέες στρατηγικές για την παροχή συμπληρωματικής τροφής.

Ιδανικά, οι οικογένειες θα έπρεπε να μπορούν να αγοράσουν όλα τα διαφορετικά είδη τροφίμων που χρειάζονται τα παιδιά τους, αλλά όταν αυτό είναι αδύνατο, τα συμπληρώματα διατροφής θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν θα υποσιτιστούν.

Ο υποσιτισμός αποτελεί ένα ιατρικό επείγον που σχετίζεται με πέντε εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν 178 εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά σε όλο τον κόσμο, και ανά πάσα στιγμή 20 εκατομμύρια εμφανίζουν τον υποσιτισμό στην πιο σοβαρή του μορφή.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ