fbpx Η βία εντείνεται στη βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η βία εντείνεται στη βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

© Julie RémyΟι άμαχοι έχουν τεράστιες ανάγκες για βοήθεια
Ανακοίνωση  - Ένα χρόνο αφότου ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στην επαρχία Ό-Ουελέ στη βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό), οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις αρχίζουν τώρα να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές, τρέποντας σε φυγή εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στιςτεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει και είναι απαραίτητη μια πιο άμεσηανταπόκριση στις αγροτικές περιοχές του ‘Ο-Ουελέ και Μπα-Ουελέ, σύμφωναμε τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). 

Από τα τέλη του 2008, οι άμαχοι στο ‘Ο-Ουελέ και στο Μπα-Ουελέ βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν δραματικό κύκλο βίας που προκαλείται από τις επιθέσεις των ανταρτών του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA) από την Ουγκάντα και από την στρατιωτική επιχείρηση του στρατού της Ουγκάντα εναντίον των ανταρτών του LRA. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι άμαχοι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με λεηλασίες και πράξεις βίας.

«Οι άμαχοι βρίσκονται στο στόχαστρο της βίας: οι δολοφονίες, οι απαγωγές και η σεξουαλική κακοποίηση αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για αυτούς,» λέει ο Λούις Ενσίνας, συντονιστής των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κεντρική Αφρική. «Μιλάμε για τακτικές βίας που στοχεύουν στο να ενσταλάξουν το φόβο στους ανθρώπους. Οι ασθενείς μας μας έχουν πει τις πιο βάναυσες ιστορίες – για παιδιά που αναγκάζονται να δολοφονήσουν τους γονείς τους και ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους.»

Η βία και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν σταδιακά επεκταθεί από το Ό-Ουελέ προς το Μπα-Ουελέ στη βορειοανατολική ΛΔ Κονγκό, καθώς και στις γειτονικές περιοχές του νότιου Σουδάν και της ανατολικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.  

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι συνεχείς επιθέσεις εξακολουθούν να τρέπουν σε φυγή χιλιάδες αμάχους που αναζητούν καταφύγιο και περισσότερη ασφάλεια στις πόλεις. Ο πληθυσμός της πόλης Ντορούμα έχει τριπλασιαστεί. Οι πόλεις Γκανγκάλα και Μπάντα φιλοξενούν η καθεμία περισσότερους από 20.000 εκτοπισμένους χωρίς καμία βοήθεια.

Σε αρκετές περιοχές όπως το Ντιντζίλα ή το Νιανγκάρα, οι ΓΧΣ παραμένουν η μόνη ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται στην περιοχή. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε μέρα στην περιοχή», λέει ο Πιερ Κέρνεν, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στο Νιανγκάρα, μία πόλη στο δυτικό Ό-Ουελέ. «Έχουν τραπεί σε φυγή μία φορά, δύο, τρεις… Έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες οικογένειες της περιοχής ή σε άδεια κτίρια, αλλά ακόμα δεν νιώθουν ασφαλείς εκεί. Οι ΓΧΣ τους παρέχουμε ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, αλλά και εμείς έχουμε τα όριά μας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για τροφή, καθαρό νερό, στέγη και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.»

Λόγω της ανασφάλειας και της έλλειψης δρόμων σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές, οι ΓΧΣ χρησιμοποιούμε αεροπλάνα για να μεταφέρουμε ιατροφαρμακευτικό υλικό και προσωπικό στα περισσότερα από τα μέρη που λειτουργούμε προγράμματα. «Το να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους αυτής της περιοχής αποτελεί σίγουρα μεγάλη πρόκληση για εμάς, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να δοθεί περισσότερη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου στους αμάχους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των κατοίκων στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις,» συμπληρώνει ο Ενσίνας.

  • Οι ΓΧΣ εργαζόμαστε στις περιοχές Ντιντζίλα, Ντορούμα, Ντούνγκου, Ντούρου, Φαράτζε και Νιανγκάρα εξετάζοντας κατά μέσο όρο περισσότερους από 9.000 ασθενείς το μήνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Οι ΓΧΣ έχουμε επίσης διανέμει είδη πρώτης ανάγκης σε περίπου 16.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας. Επίσης έχουμε πραγματοποιήσει εμβολιασμούς και έχουμε προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. 27 διεθνείς εθελοντές εργάζονται μαζί με 140 ντόπιους εργαζόμενους σε προγράμματα των ΓΧΣ στο Ο-Ουελέ και Μπα-Ουελέ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ