fbpx Χωρίς πρόσβαση στα νέα φάρμακα ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Χωρίς πρόσβαση στα νέα φάρμακα ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση

«Σήμερα είναι απαράδεκτο να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο παλιό θεραπευτικό σχήμα και να μην χορηγούμε καλύτερη αγωγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους ασθενείς πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί χρησιμοποιώντας τα νέα φάρμακα».

Atul Loke/Panos Pictures

Χωρίς πρόσβαση σε δύο από τα νεότερα αντιφυματικά φάρμακα, τη βεδακιλίνη και τη δελαμανίδη, τα οποία είναι διαθέσιμα πάνω από τέσσερα χρόνια και έχουν δείξει βελτιωμένα ποσοστά ίασης, παραμένουν άνθρωποι με πολυανθεκτική φυματίωση.

Μόλις 3.943 ασθενείς έλαβαν τα δύο νέα φάρμακα σε τυπικά περιβάλλοντα φροντίδας υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2017, μόλις 1.000 άνθρωποι περισσότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πνευμονικής Υγείας στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, όπου συναντάται η παγκόσμια κοινότητα των ειδικών στη φυματίωση, εκφράζουν την ανησυχία τους για την απελπιστικά αργή πρόσληψη των νέων αυτών φαρμάκων. Καλούν, μάλιστα, την παγκόσμια κοινότητα των ειδικών στη φυματίωση, τις κυβερνήσεις και τους δωρητές να πάρουν επειγόντως μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης σε αυτά τα δύο νέα και πολλά υποσχόμενα φάρμακα.

Παγκοσμίως, ένα ποσοστό 30% των ανθρώπων με εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση και με πολυανθεκτική φυματίωση που δεν μπορούν να ανεχθούν την αγωγή με άλλα φάρμακα, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη βεδακιλίνη και την δελαμανίδη, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομάδας Δράσης για την Κλιμάκωση της Θεραπείας της ανθεκτικής φυματίωσης (Scale Up Treatment Action Team – STAT).

Με βάση την εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πράξη, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει έως το 70% σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση και με έκθεση σε φάρμακα δεύτερης γραμμής.

Ωστόσο, έως τον Ιούλιο του 2017, μόνο 10.164 ασθενείς σε όλο τον κόσμο είχαν λάβει βεδακιλίνη και μόλις 688 είχαν λάβει δελαμανίδη.

 

«Η δελαμανίδη μου έσωσε τη ζωή»

Η βεδακιλίνη και η δελαμανίδη, που εγκρίθηκαν για κυκλοφορία το 2012 και το 2014 αντίστοιχα, είναι τα πρώτα νέα αντιφυματικά φάρμακα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Αποτελούν δυνητική σωτηρία για τους ασθενείς με τις πιο ανθεκτικές μορφές φυματίωσης, οι οποίοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες ίασης. Ωστόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπολογίζουν ότι το 2016 χορηγήθηκαν σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτά.

«Η δελαμανίδη μού έσωσε τη ζωή. Μακάρι αυτά τα χάπια να μπορέσουν να γίνουν διαθέσιμα για όλους όσοι έχουν ανθεκτική φυματίωση, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που η τυπική αγωγή τούς προκαλεί εμετούς ή κλαίνε εξαιτίας της ένεσης ή, ακόμη χειρότερα, χάνουν την όρασή τους και παρατούν το σχολείο ή τη δουλειά τους» λέει η Σινεθέμπα Κουσέ, η οποία έπασχε από εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση και έλαβε αγωγή με δελαμανίδη στο πλαίσιο του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καγιελίτσα της Νότιας Αφρικής.

«Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, δεν είχαμε θεραπευτικές επιλογές και ήμασταν αναγκασμένοι να αποδεχτούμε τους κινδύνους ενός θεραπευτικού σχήματος για την ανθεκτική φυματίωση το οποίο ξέραμε ότι προσφέρει λίγες πιθανότητες ίασης. Σήμερα όμως τι δικαιολογία έχουμε για να μην χρησιμοποιούμε τα φάρμακα αυτά;» αναρωτιέται ο Δρ Ισαάκ Τσικουάνα, ιατρικός σύμβουλος σε θέματα HIV και φυματίωσης στην εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα (Access Campaign).

«Σήμερα είναι απαράδεκτο να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο παλιό θεραπευτικό σχήμα και να μην χορηγούμε καλύτερη αγωγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους ασθενείς πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν ζωντανοί χρησιμοποιώντας αυτά τα νέα φάρμακα».

 

«Καμπανάκι» για άμεση πρόσβαση στα φάρμακα

Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια στον κόσμο και κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν. Σήμερα η τυπική αγωγή για την ανθεκτική φυματίωση απαιτεί τη λήψη σχεδόν 15.000 χαπιών μέσα σε δύο χρόνια, προκαλεί σοβαρές παρενέργειες που καταβάλλουν τους ασθενείς και θεραπεύει μόλις έναν στους δύο.

Τα δύο πολλά υποσχόμενα νέα φάρμακα κυκλοφόρησαν στην αγορά με τη μεγάλη ελπίδα ότι θα αποτελέσουν τη βάση μιας νέας, θεαματικά βελτιωμένης αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση.

Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη θεραπεία ασθενών με τα δύο νέα αντιφυματικά φάρμακα στα προγράμματά τους είναι πολύ θετική, καθώς τόσο τα προσωρινά (μετατροπή καλλιέργειας) όσο και τα τελικά αποτελέσματα της θεραπείας είναι βελτιωμένα. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο συνέδριο της Ένωσης κατά της Φυματίωσης δείχνουν την αρχική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της βεδακιλίνης και της δελαμανίδης, που χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης στην Αρμενία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, καθώς στο 74% των συνολικά 23 ασθενών με ανθεκτική φυματίωση σημειώθηκε μετατροπή καλλιέργειας από θετική σε αρνητική μετά από αγωγή έξι μηνών.

«Αυτή τη στιγμή η χρήση της βεδακιλίνης και της δελαμανίδης είναι περιορισμένη για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι ορισμένα εθνικά προγράμματα κατά της φυματίωσης είναι πολύ συντηρητικά» λέει ο Δρ Τσικουάνα. «Η ανεπαρκέστατη χρήση των νέων φαρμάκων είναι άδικη για τους ασθενείς που τώρα έχουν την ευκαιρία αποτελεσματικής θεραπείας. Η παγκόσμια κοινότητα των ειδικών στη φυματίωση, οι κυβερνήσεις και οι δωρητές πρέπει από κοινού να πάρουν επειγόντως μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης σε αυτά τα δύο νέα και πολλά υποσχόμενα φάρμακα, προκειμένου να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων με ανθεκτική φυματίωση».

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν θεραπεία σε ανθρώπους με φυματίωση τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσφεραν θεραπεία σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους με φυματίωση, συμπεριλαμβανομένων 2.700 ανθρώπων με πολυανθεκτική φυματίωση. Έως τον Ιούνιο του 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τα υπουργεία υγείας των αντίστοιχων χωρών, είχαν ξεκινήσει τη χορήγηση θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική φυματίωση που περιλαμβάνουν βεδακιλίνη και/ή δελαμανίδη σε περισσότερους από 1.500 ασθενείς σε 14 χώρες.

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ