fbpx Έρικ Τόμας - Με γνώμονα τους πιο αδύναμους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Έρικ Τόμας - Με γνώμονα τους πιο αδύναμους

Έρικ Τόμας
Διευθυντής Αποστολών

{mosimage} Έχει πίσω του μια μακριά ιστορία αποστολών στις οποίες μετείχε είτε ως απλός εθελοντής, είτε ως συντονιστής. Τον τελευταίο χρόνο είναι διευθυντής αποστολών στο ισπανικό τμήμα των ΓΧΣ και τους τελευταίους μήνες μετά την επανένωση του ελληνικού τμήματος με το διεθνές κίνημα, έχει αναλάβει το πόστο του διευθυντή στο κοινό κέντρο αποστολών Ελλάδας - Ισπανίας. Η ισχύς εν τη ενώσει, μια και όπως διατείνεται ο Έρικ Τόμας «πάντα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανταλλάσσουν πολύτιμες εμπειρίες». Μια συνεργασία την οποία είναι έτοιμος να προασπιστεί με πολύ δουλειά και καλή πίστη ώστε να μεταφραστεί σε αποτελεσματική βοήθεια για τους πιο αδύναμους.

Γιατί το ισπανικό τμήμα των ΓΧΣ αποφάσισε θα μοιραστεί «επιχειρησιακότητα» με το ελληνικό τμήμα;
«Πιστεύουμε ότι, ενισχύοντας τη δυναμική των αποστολών σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ είναι καλύτερο από το να ξεκινάμε νέες αποστολές ο καθένας μόνος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πάντα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανταλλάσσουν πολύτιμες εμπειρίες. Κι αυτό μακροπρόθεσμα, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων μας προς όφελος των πληθυσμών».

Θα είναι μία απαιτητική διαδικασία;
«Φυσικά, γιατί θα σημάνει αλλαγές και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στον τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις, στον τρόπο που συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα τμήματα της οργάνωσης και στις προτεραιότητες που θέτουμε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη «επένδυση» σε υπομονή και χρόνο θα μεταφραστεί από τους ΓΧΣ ως καταβολή ποιοτικότερης και αποτελεσματικότερης βοήθειας για περισσότερους πληθυσμούς».

Πώς αντιμετωπίζεις το νέο σου ρόλο ως διευθυντής του κοινού επιχειρησιακού κέντρου Ελλάδας - Ισπανίας;
«Ίσως είναι πολύ νωρίς για να έχω άποψη γι' αυτή τη νέα συνεργασία. Είμαι ωστόσο πολύ ικανοποιημένος να είμαι μέλος των ΓΧΣ στην Ελλάδα και είμαι αρκετά σίγουρος και αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα μαζί».

Πόσο αποφασισμένος είσαι να κάνεις πετυχημένη αυτή τη συνεργασία;
«Θέλω να πιστεύω ότι οι πράξεις μου μιλούν από μόνες τους».

Υπάρχει «συνταγή» για μία πετυχημένη και αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος των αδύναμων;
«Δεν υπάρχει συνταγή. Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι το χτίσιμο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού μέσα από την ανάληψη δράσεων και τη συμμετοχή μελών και από τα δύο τμήματα των ΓΧΣ στη χάραξη κοινής στρατηγικής και πολιτικής. Εάν συμφωνούμε για ποιο λόγο κάνουμε καθετί -διεξαγωγή αποστολών σε ιατρική, ανθρωπιστική βάση για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων πληθυσμών- τότε το να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το πετύχουμε, είναι μια πολύ θετική και γόνιμη άσκηση».

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη αυτό το κοινό Κέντρο Αποστολών;
«Θα υπάρχει ένας επιχειρησιακός «πυρήνας» στην Αθήνα, κατά αντιστοιχία αυτών που υπάρχουν ήδη στη Βαρκελώνη. Τα δύο τμήματα θα μοιράζονται μία Μονάδα Επείγουσας Παρέμβασης -η οποία δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο στην επείγουσα καμπάνια εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας στην Αιθιοπία, όσο και, κατά της επιδημίας χολέρας στη Ζάμπια. Επίσης, θα υπάρχει ένα κοινό όργανο για να συντονίζει τη μαρτυρία». 

Ποιος είναι ο προσανατολισμός για τις αποστολές των ΓΧΣ στην Ελλάδα;
«Τα προγράμματα θα εναρμονιστούν στο ίδιο πνεύμα με τις αποστολές του ισπανικού τμήματος. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η επικαιρότητα των γεγονότων και η δυνατότητα προσαρμογής ήταν και είναι ένα σημαντικό συστατικό του κινήματος των ΓΧΣ διεθνώς. Θα είναι στις προτεραιότητές μας επομένως, να βάλουμε στην ατζέντα μας και ν' ακολουθήσουμε διεθνείς προτεραιότητες, που έχουν ως στόχο τη βοήθεια προς τους πιο αδύναμους μέσα από ιατρικά προγράμματα. Ένας τέτοιος στόχος μόνο ως κάτι θετικό μπορεί να ειδωθεί και το να είμαι μέρος του κοινού επιχειρησιακού Κέντρου θα είναι το «κλειδί» για να το  πετύχουμε».

Ποιες στιγμές κρατάς από τις αποστολές σου;
«Τις πιο καλές. Κάθε φορά που ένα παιδί βγαίνει από το Επισιτιστικό Κέντρο ή όταν ένας ασθενής με χολέρα γίνεται καλά, κάθε φορά που πετυχαίνουμε το στόχο, αυτή είναι μια καλή στιγμή».