fbpx Επιβιώνοντας ανάμεσα στα συντρίμμια: Συρία και Τουρκία έναν μήνα μετά | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Επιβιώνοντας ανάμεσα στα συντρίμμια: Συρία και Τουρκία έναν μήνα μετά

Μετά τους αρχικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, στην περιοχή έχουν καταγράφει εκατοντάδες μετασεισμοί, που αύξησαν τον αριθμό των νεκρών, τις υλικές ζημιές και το τραύμα των επιζώντων.

Mariana Abdalla/MSF

Ένα μήνα μετά, η φάση της έρευνας και διάσωσης έχει ολοκληρωθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Ενώ η σκόνη έχει κατακαθίσει ανάμεσα στα συντρίμμια, οι ανάγκες παραμένουν κρίσιμες. Ο Ahmed Rahmo, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είναι υπεύθυνος για την περιοχή Idlib με έδρα το Gaziantep  της Τουρκίας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, υπογραμμίζει τις τρέχουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και τις δράσεις μας για την υποστήριξη στις δύο χώρες.

Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία και στη Συρία σήμερα;

Στη βορειοδυτική Συρία, στις επαρχίες Idlib και Aleppo, όπου είμαστε παρόντες, οι σεισμοί επιδείνωσαν μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση. Οι 180.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τους σεισμούς προστίθενται στα 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν ήδη σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, αφού εκτοπίστηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια 12 ετών πολέμου.

Στην Τουρκία, από τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκ των οποίων περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ζουν τώρα σε πόλεις με σκηνές. Οι σεισμοί έχουν επηρεάσει 11 επαρχίες, που φιλοξενούν το 16% των κατοίκων της χώρας. Ορισμένες από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας φιλοξενούσαν ήδη εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε πολύ ευάλωτη κατάσταση και ζούσαν σε επισφαλή καταλύματα.

Παρά τη σημαντική ανταπόκριση των αρχών και την αλληλεγγύη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, εξακολουθούν να υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες για πολλούς ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ποιες είναι οι πιο επείγουσες ανάγκες;

Πολλοί εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη στέγη, τροφή, καθαρό νερό ή οποιαδήποτε πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Οι άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, τουαλέτες, ντους, συστήματα θέρμανσης, χειμωνιάτικα ρούχα, γεννήτριες, κουβέρτες, κιτ υγιεινής και προϊόντα καθαρισμού. Η φάση της οξείας έκτακτης ανάγκης έχει τελειώσει, ωστόσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη ανακούφισης.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης χάσει τα σπίτια τους, τα μέσα βιοπορισμού τους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα και ζουν πολύ δύσκολες στιγμές. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, ανήσυχοι, αβέβαιοι για το μέλλον και ζουν με συνεχή φόβο και μετατραυματικό στρες που προκαλούν οι μετασεισμοί σε καθημερινή βάση. Πολλοί αναβιώνουν τις εμπειρίες στο μυαλό τους και πιστεύουν ότι η καταστροφή που βίωσαν θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Ως εκ τούτου, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας.

Στη βορειοδυτική Συρία, όπου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν ήδη πολύ αδύναμο, 55 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν υποστεί ζημιές και δεν λειτουργούν πλήρως.

Πώς ανταποκρίνονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε αυτή τη κρίση;

Στη Συρία, οι ομάδες μας υποστηρίζουν τη λειτουργία των δομών υγείας στις επαρχίες Idlib και Aleppo.  Λειτουργούμε επίσης κινητές κλινικές, παρέχοντας βασική ιατρική περίθαλψη και ψυχική υγεία σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς εκτοπισμένων και στις δύο επαρχίες. Οι ομάδες μας διανέμουν επίσης είδη πρώτης ανάγκης και κιτ σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.

Στην Τουρκία, συνεργαζόμαστε με διάφορες τοπικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής.

Μεταξύ της υποστήριξής μας μέσω των συνεργαζόμενων τοπικών οργανώσεων στην Τουρκία, συνεχίζουμε να δωρίζουμε ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, νερό και υλικοτεχνικές προμήθειες, καθώς και κιτ υγιεινής και είδη αρωγής, όπως κουβέρτες, ηλεκτρικές σόμπες και θερμικά εσώρουχα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Υποστηρίξαμε επίσης τις ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης με την κατασκευή ντους και τουαλετών σε πρόχειρους καταυλισμούς. Οι ομάδες μας υποστηρίζουν ψυχοκοινωνικές δράσεις, απευθυνόμενες στους επιζώντες, τους εθελοντές και τις ομάδες έρευνας και διάσωσης μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών.

Λαμβάνουν επαρκή στήριξη οι άνθρωποι στη Συρία;

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη βορειοδυτική Συρία είναι εξαιρετικά περιορισμένη και πολύ αργή. Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για καταφύγια, ασφαλές πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις για την καθαριότητα και εξοπλισμό θέρμανσης. Το Bab Al-Hawa είναι το κύριο υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ ανθρωπιστικό πέρασμα μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας, μέσω του οποίου μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή βασικές ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές.

Στις 13 Φεβρουαρίου άνοιξαν δύο επιπλέον σημεία για τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία, το Bab Al-Salam και το Al Ra'ee, για μια αρχική περίοδο τριών μηνών.

Παρόλο που μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με 15 φορτηγά πέρασε στη βορειοδυτική Συρία στις 26 Φεβρουαρίου, με τη διευκόλυνση του Al Ameen, οι προμήθειες, ειδικά για χειρουργικές επεμβάσεις, λιγοστεύουν. Η πραγματικότητα είναι ότι η βοήθεια που διατίθεται στους ανθρώπους στη Συρία απέχει εξαιρετικά από το να είναι επαρκής. Συνεχίζουμε να ζητάμε να διατεθούν περισσότερα σημεία για τη διεύλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία.

 

Στη βορειοδυτική Συρία, εκτός από τα γενικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και τα ασθενοφόρα για παραπομπές σε νοσοκομεία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε επί του παρόντος νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας φροντίδας εγκαυμάτων. Υποστηρίζουμε επίσης κινητές κλινικές και κλινικές για τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών που εξυπηρετούν τους εκτοπισμένους σε καταυλισμούς και διεξάγουμε δράσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής κοντά σε καταυλισμούς σε όλη τη βορειοδυτική χώρα.

Στην Τουρκία, σε συνεργασία με διάφορες τοπικές οργανώσεις-εταίρους που υποστηρίζουμε τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές, αξιολογούμε και προσαρμόζουμε συνεχώς τις δράσεις μας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες. Μέχρι στιγμής, οι υποστηριζόμενες δράσεις μας έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές όπως το Gaziantep, η Malatya, το Adiyaman, το Hatay, το Elbistan, το Nurdağı, το Kilis, το Islahiyeh, το Defne, το Samandag, η Antakya, η Narlicia, το Pazarcik, το Iskenderun και την πόλη Kahramanmaraş.