fbpx Επιδημία χολέρας στη Δυτική Αφρική | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Επιδημία χολέρας στη Δυτική Αφρική

Οι ΓΧΣ στέλνουν περισσότερους εθελοντές και ιατροφαρμακευτικό υλικό
Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουϊνέα, Μαυριτανία, Γουϊνέα Μπισσάο και Μπουρκίνα Φάσο), αντιμετωπίζουν μία ιδιαίτερα σοβαρή επιδημία χολέρας τη χρονιά που διανύουμε. Στις περισσότερες χώρες, η πλειοψηφία των ασθενών προέρχεται από τις πρωτεύουσες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που βρίσκονται εδώ και καιρό στην περιοχή με σκοπό την αντιμετώπιση της χολέρας, ανταποκρινόμενοι στην επιδημία, ενίσχυσαν τις αποστολές τους με περισσότερο προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. 

© Chris Hondros/Getty Images
Μετά από μία αρχική εκτίμηση της κατάστασης στη Γουϊνέα Μπισσάο, όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα, οι ΓΧΣ απέστειλαν ένα αεροπλάνο με περισσότερους από 70 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού. Το αεροπλάνο, τύπου Antonov 124, αναχώρησε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το βράδυ από το αεροδρόμιο Οστέντε του Βελγίου. Το φορτίο περιλαμβάνει ιατρικά κιτ κατά της χολέρας για τη θεραπεία 3.000 ασθενών, κουτιά πρώτων βοηθειών, 2.400 μέτρα πλαστικών καλυμμάτων, 12 ιατρικές σκηνές για τη δημιουργία Θεραπευτικών Κέντρων Υγείας, δεξαμενές νερού και εξοπλισμό για τη διενέργεια ψεκασμών.         

«Οι ΓΧΣ αυξάνουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία χολέρας σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική», δήλωσε ο Στέφαν Γκόετχεμπουερ, επιχειρησιακός συντονιστής για τη συγκεκριμένη περιοχή. «Στην Μπουρκίνα Φάσο περιθάλψαμε 282 ασθενείς, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, είχαμε 2.337 σοβαρά περιστατικά καθώς και 7.291 ύποπτες μολύνσεις, στο Κονάκρυ της Γουϊνέας δημιουργήσαμε τρία Θεραπευτικά Κέντρα και υποστηρίζουμε άλλα δύο ενώ στη Μαυριτανία, μέχρι τώρα, έχουμε περιθάλψει περισσότερους από 1.000 ασθενείς. Τώρα θα λειτουργήσουμε Θεραπευτικά Κέντρα και στη Γουϊνέα Μπισσάο. Σε δύο μέρες ελπίζουμε να φτάσουμε στο νησί Κατσέκ στο Κονάκρυ της Γουϊνέας, από όπου είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε πληροφορίες, καθώς  η επικοινωνία μέσω ραδιοασύρματου δεν είναι αξιόπιστη. Συνολικά, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής».     

Η χολέρα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται από μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά,  τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται ανάμεσα στο 25 και το 50%. Η ασθένεια είναι ενδημική στην περιοχή. Ωστόσο μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι κακές συνθήκες υγιεινής, ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές και η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, συνηγορούν για να καταστήσουν την επιδημία, που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου των βροχών, ως μία από τις χειρότερες επιδημίες των τελευταίων ετών.       

Τα περισσότερα περιστατικά συναντώνται στις πρωτεύουσες, όπως στη Μονρόβια, στο Κονάκρυ, στο Ουαγκαντούγκου και στο Νουακτσότ. «Στη Γουϊνέα αναφέρθηκαν 1.779 περιστατικά, από τα οποία περισσότερα από 1.000 καταγράφτηκαν στο νοσοκομείο Ντόνκα στην πρωτεύουσα», εξηγεί η Σαρλότ Μποχό, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Γουϊνέα. «Πολλοί άνθρωποι καταφθάνουν στο νοσοκομείο από τις φτωχές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Ρατόμα και του Ματότο. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ανοίξουμε περισσότερα Κέντρα αντιμετώπισης της χολέρας εκεί και να ξεκινήσουμε μία δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης».

Ο συνάδελφός της στη Λιβερία, ο επικεφαλής της αποστολής, Μάιλς Κέμπλεϋ, παρατηρεί μια παρόμοια κατάσταση. «Στη Μονρόβια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά φτωχές. Σε όλη την πόλη οι κάτοικοι είναι επιρρεπείς σε μεταδοτικές ασθένειες. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη του χρόνου με 153 σοβαρά περιστατικά και 306 ύποπτες μολύνσεις. Λόγω των ισχυρών βροχών και των άσχημων συνθηκών υγιεινής δεχόμαστε έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών», συμπληρώνει.  

Οι δραστηριότητες ενημέρωσης των πληθυσμών αποτελούν σημαντικό μέρος της προσπάθειας των ΓΧΣ και άλλων οργανώσεων να ελέγξουν την επιδημία. Στόχος τους είναι να συμβουλεύσουν στους πληθυσμούς πώς μπορούν να προστατευθούν από την ασθένεια και να μη μολυνθούν καθώς και πού θα πρέπει να απευθυνθούν για να λάβουν ιατρική βοήθεια. «Στη Λιβερία φτιάξαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ένα ‘τραγούδι για τη χολέρα», εξηγεί ο Κέμπλεϋ. «Όλο τον Αύγουστο το τραγούδι ακουγόταν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ELBC και Veritas, που είναι οι πιο δημοφιλείς σταθμοί της Λιβερίας».

Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να λειτουργήσουν το πρώτο Κέντρο Θεραπείας της χολέρας στη Γουϊνέα Μπισσάο μέσα στις επόμενες μέρες.