fbpx Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των ΓΧΣ για την απέλαση εργατών ορυχείων από την Αγκόλα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των ΓΧΣ για την απέλαση εργατών ορυχείων από την Αγκόλα

Οι αρχές της Αγκόλα ισχυρίζονται ότι έως σήμερα έχουν απελάσει περίπου 53.000 παράνομους εργάτες αδαμαντωρυχείων, πολίτες της Λ.Δ. του Κονγκό, και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να απελάσουν άλλους 50.000 έως 100.000 ανθρώπους από την ίδια περιοχή στο άμεσο μέλλον.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες πολίτες της Λ.Δ. του Κονγκό και άλλοι ξένοι, παράνομοι εργάτες αδαμαντωρυχείων απελαύνονται από την Αγκόλα.

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς τις αρχές της Αγκόλα να εγγυηθούν την κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών και την προστασία αυτού του πληθυσμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ, σε κοινή αποστολή με την κυβερνητική υπηρεσία UTCAH και τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, OCHA και UNICEF, εξέτασαν επιτόπου την κατάσταση κατά μήκος του δρόμου που περνάει από το Κουάνγκο, το Καφούνφου και το Λουρέμο, στην επαρχία Λούντα Νόρτε, και οδηγεί προς τα σύνορα με τη Λ.Δ. του Κονγκό, στο Τουνγκουίλα.

Οι αρχές της Αγκόλα ισχυρίζονται ότι έως σήμερα έχουν απελάσει περίπου 53.000 παράνομους εργάτες αδαμαντωρυχείων, πολίτες της Λ.Δ. του Κονγκό, από αυτές τις περιοχές, ενώ ανακοίνωσαν ότι άλλοι 50.000 έως 100.000 άνθρωποι θα απελαθούν από τα ίδια σημεία στο άμεσο μέλλον.

Από τις 28 Μαρτίου, σε μια περιοχή της πόλης Καφούνφου, κρατούνται περίπου 2.800 άντρες διαφόρων εθνικοτήτων. Στην περιοχή όπου κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί δεν παρέχονται ούτε καν οι βασικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει νερό, τροφή, καταλύματα και υποδομή υγιεινής. Ιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται μόνο στους βαριά άρρωστους. Έως τώρα είναι ασαφές για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Φορτηγά του στρατού της Αγκόλα μεταφέρουν τους Κονγκολέζους εργάτες έως το Λουρέμο, 65χλμ. από τα σύνορα. Οι περισσότεροι εργάτες ορυχείων έχουν ελάχιστα υπάρχοντα, όταν φεύγουν από το Λουρέμο, καθώς τα περισσότερα πράγματά τους έχουν λεηλατηθεί στο δρόμο.

Στο ίδιο το Λουρέμο, οι απελαθέντες εργάτες ελέγχονται για διαμάντια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Για το σκοπό αυτό υποβάλλονται σε ταπεινωτικές έρευνες του πρωκτού και της μήτρας, μερικές φορές με κομμάτια ξύλου. Στη διάρκεια του ταξιδιού δεν τους παρέχεται τροφή και νερό και οι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα εντελώς εξαντλημένοι. Η ομάδα των ΓΧΣ δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τι συμβαίνει στα σύνορα, καθώς οι αρχές αρνήθηκαν να της επιτρέψουν την πρόσβαση.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες. Στο Λουρέμο, το προσωπικό των ΓΧΣ συνάντησε μια γυναίκα που ήταν έτοιμη να γεννήσει. Παρά την κατάστασή της, την μετέφεραν με τη βία στο συνοριακό σημείο Τουνγκουίλα. Η ώρα του τοκετού ήταν πολύ κοντά, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμη ιατρική βοήθεια.

Στο Τουνγκουίλα, η ομάδα συνάντησε μια γυναίκα η οποία ήταν τόσο εξαντλημένη και αφυδατωμένη που δεν μπορούσε πλέον να αναγνωρίσει τα δύο παιδιά της. Νωρίτερα, στο Καφούνφου, η ομάδα είχε συναντήσει μια γυναίκα που είχε υποστεί ομαδικό βιασμό από τρεις άντρες με στολές αστυνομικών. Η ιατρική κατάστασή της ήταν ιδιαίτερα σοβαρή καθώς είχε γεννήσει μόλις πριν από δέκα ημέρες.

Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα ιατρική παρέμβαση στο Λουρέμο για να βοηθήσουν τον πληθυσμό που επιστρέφει.

Η οργάνωση καλεί την κυβέρνηση της Αγκόλα να εγγυηθεί την προστασία αυτών των ανθρώπων από τη βία και να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στην Αγκόλα από το 1983 παρέχοντας ιατρική περίθαλψη σε ολόκληρη τη χώρα. Η οργάνωση είναι αυτήν τη στιγμή παρούσα στις 13 από τις 18 επαρχίες της χώρας, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των πιο ευάλωτων πληθυσμών με επίκεντρο τη θεραπεία των πλέον παραμελημένων ασθενειών (ελονοσία, φυματίωση και τρυπανοσωμίαση) μεταξύ των πληθυσμών σε απομακρυσμένες περιοχές.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ