fbpx Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αναπαραγωγική και μητρική υγεία: κίνδυνοι, προκλήσεις, ανάγκες» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αναπαραγωγική και μητρική υγεία: κίνδυνοι, προκλήσεις, ανάγκες»

© Brendan BannonΔελτίο Τύπου - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Media Press Center του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου και παρουσίασαν θέματα που αφορούν την αναπαραγωγική και μητρική υγεία.
Διαβάστε το Press Kit των Γιατρών Χωρίς Σύνορα "Γυναίκες ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο;"

Ομιλητές ήταν η κυρία Ιωάννα Παπάκη, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και μαία, η κυρία Καλλιόπη Μάλφα – Νικολοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας, και η ψυχολόγος, εθελόντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κυρία Κωνσταντίνα Μπουγονικολού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και την αντιμετώπισή τους. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα στοιχεία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι ενδεικτικά και ανησυχητικά:

  • το 70% περίπου των φτωχών παγκοσμίως είναι γυναίκες
  • στην Αφρική, το 59% των ενηλίκων που ζουν με HIV/AIDS είναι γυναίκες
  • σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πέντε γυναίκες υφίσταται ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων κάθε λεπτό. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών στη γέννα.
  • 529.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στον τοκετό ή την εγκυμοσύνη (ΠΟΥ)

«Κάθε λεπτό της ώρας μια γυναίκα στον κόσμο χάνει τη μάχη με το θάνατο κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού- ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 529.000 γυναίκες το χρόνο. Το 99% των θανάτων αυτών λαμβάνουν χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε η Ιωάννα Παπάκη, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Στις χώρες που επικεντρώνονται τα προγράμματα των ΓΧΣ ο κίνδυνος για μια έγκυο γυναίκα να πεθάνει είναι 200 φόρες μεγαλύτερος από αν βρισκόταν σε μια αναπτυγμένη χώρα», τόνισε.

Οι ΓΧΣ αναπτύσσουμε προγράμματα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στη μητέρα και το παιδί, την αναπαραγωγική υγεία και τη μείωση της μητρικής και παιδικής θνησιμότητας. Το 2007 λειτουργήσαμε 373 προγράμματα ιατρικής φροντίδας σε μητέρες και παιδιά, σε διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο. Το 2007 προσφέραμε υπηρεσίες προγεννητικής φροντίδας σε περισσότερες από 557.500 γυναίκες και ιατρική φροντίδα σε περισσότερες από 11.500 γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ περισσότεροι από 98.600 τοκετοί έλαβαν χώρα στις κλινικές μας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ