fbpx Ανθρωπιστική ανησυχία για τον πόλεμο στο Ιράκ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ανθρωπιστική ανησυχία για τον πόλεμο στο Ιράκ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν ότι είναι επιτακτικό για τα εμπόλεμα μέρη ναελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στον άμαχο πληθυσμό και νααποφεύγουν την ανθρώπινη δυστυχία. Ο άμαχος πληθυσμός δεν θα πρέπει να γίνεταιστόχος, ούτε τα αγαθά ή οι παραγωγικοί πόροι που είναι απαραίτητα για τηνανθρώπινη επιβίωση. Οι ΓΧΣ έχουν ήδη γίνει μάρτυρες των όσων ακολούθησαν μετάαπό μια συμμαχική βομβαρδιστική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκανδεκάδες άμαχοι στην περιοχή της Tora Bora, στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.

Οι ΓΧΣ δεν παίρνουν θέση υπέρ ή εναντίον του πολέμου.Αλλά καθώς η στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ εντείνεται, οι ΓΧΣ έχουνπολλές και μεγάλες ανησυχίες όπως : ο τρόπος διεξαγωγήςτου πολέμου και η αποφυγή της ανθρώπινης δυστυχίας, το δικαίωμα τωναμάχων να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές, το δικαίωμα τηςπρόσβασης ανεξάρτητων ανθρωπιστικών οργανώσεων σε πληθυσμούς πουβρίσκονται σε κίνδυνο και η εκτροπή της βοήθειας και του ενδιαφέροντοςαπό άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ανά τονκόσμο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ωςμία ανεξάρτητη, αμερόληπτη ανθρωπιστική οργάνωση, επιδιώκει να παράσχειιατρική βοήθεια στους άμαχους που παγιδεύτηκαν από μια τέτοια βιαιότηταανεξαρτήτως πολιτικής, εθνικής, φυλετικής, θρησκευτικής τοποθέτησης ήφύλου. Είτε είναι στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Αφγανιστάν, στη Λιβερία ήσε άλλα πεδία συγκρούσεων ανά τον κόσμο όπου οι ΓΧΣ εργάζονται, οιγιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταθέτουν τη μαρτυρία τους καθώςπροσπαθούν να παράσχουν βοήθεια και να σώσουν ζωές.

Οι ΓΧΣ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που οκλιμακούμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα έχει σε αυτούς πουβρίσκονται στη χώρα καθώς και στις γειτονικές χώρες. Μια διεθνήςιατρική ομάδα 6 ατόμων από τους ΓΧΣ, καθώς και αναπτυσσόμενες ομάδεςστην Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράν, θα συνεχίσουν να καταγράφουν τιςανθρώπινες ανάγκες καθώς αυτές προκύπτουν και να παράσχουν κάθε δυνατήβοήθεια.

Οι ΓΧΣ δεν παίρνουν θέση υπέρ ή εναντίον τουπολέμου. Αλλά καθώς η στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ εντείνεται, οι ΓΧΣέχουν πολλές και μεγάλες ανησυχίες όπως : ο τρόποςδιεξαγωγής του πολέμου και η αποφυγή της ανθρώπινης δυστυχίας, τοδικαίωμα των αμάχων να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές, τοδικαίωμα της πρόσβασης ανεξάρτητων ανθρωπιστικών οργανώσεων σεπληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και η εκτροπή της βοήθειας και τουενδιαφέροντος από άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ανά τονκόσμο.

Διεξαγωγή τουπολέμου

Οι ΓΧΣ αισθάνονται ότι είναι επιτακτικό για ταεμπόλεμα μέρη να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στονάμαχο πληθυσμό και να αποφεύγουν την ανθρώπινη δυστυχία. Ο άμαχοςπληθυσμός δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος, ούτε τα αγαθά ή οιπαραγωγικοί πόροι που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση. ΟιΓΧΣ έχουν ήδη γίνει μάρτυρες των όσων ακολούθησαν μετά από μιασυμμαχική βομβαρδιστική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκανδεκάδες άμαχοι στην περιοχή της Tora Bora, στο Αφγανιστάν στα τέλη του2001.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνταιόπλα τα οποία δεν κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων καιαμάχων. Αυτό δεν τηρήθηκε στο Αφγανιστάν, όπου οισυμμαχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάνω από εκτεταμένες περιοχές τηςχώρας βόμβες διασποράς που άφησαν πίσω επικίνδυνα βομβίδια που δενεξερράγησαν.

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφήςδημιουργεί επίσης μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα όταν καμιάαπο τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ιράκ δεν την απέκλεισε.

Επιπλέον, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναιεπαρκώς προετοιμασμένες να βοηθήσουν τα θύματα των επιθέσεων μεβιολογικά, χημικά ή/και πυρηνικά όπλα.

Επίσης, οι άμαχοι δεν πρέπει ναχρησιμοποιούνται ως "ανθρώπινες ασπίδες" ή ναμετακινούνται σκόπιμα προς ανασφαλείς περιοχές ή να εμποδίζονται να τιςεγκαταλείψουν. Όσοι μετέχουν στις συγκρούσεις πρέπει επίσης ναμεταχειρίζονται τους αιχμαλώτους του πολέμου σύμφωνα με το διεθνέςδίκαιο.

Το δικαίωμα φυγής από τονκίνδυνο

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις,οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα αναζήτησης καταφυγίουμακριά από τον πόλεμο σε ασφαλείς περιοχές,περιλαμβανομένου του δικαιώματος αναζήτησης ασφάλειας σε άλλες χώρες.Στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, διάφορες χώρες έκλεισαν τασύνορά τους στους Αφγανούς αμάχους οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουναπό τη σύρραξη. Εκατοντάδες εξαναγκάστηκαν να ζήσουν σε ανασφαλείςκαταυλισμούς προσφύγων που είχαν στηθεί μέσα ή κατά μήκος των συνόρωντου Αφγανιστάν. Ακόμη και σήμερα, δεκάδες χιλιάδες φυγάδες από τιςμάχες του Αφγανιστάν συνωστίζονται σε απροστάτευτους καιυποβαθμισμένους καταυλισμούς.

Όσο διαρκεί ο πόλεμος στο Ιράκ, τασύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά ώστε να δώσουνστους Ιρακινούς αμάχους το δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας στο εξωτερικό,εάν και όσο οι τελευταίοι το κρίνουν απαραίτητο. Ήδη διάφορεςγειτονικές χώρες έχουν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορά τους σε ανθρώπουςπου αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μακριά από την καταστροφή του πολέμου.

Πρόσβαση της ανεξάρτητηςανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του πολέμου

Ο πόλεμος πλήττει τις δυνατότητες επιβίωσης τωναμάχων - ειδικότερα στους τομείς της παροχής τροφίμων, νερού καιυγιεινής καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Είναι ζωτικήςσημασίας, οι ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν ελεύθερη,ανεξάρτητη πρόσβαση για να εκτιμήσουν τις ανάγκες καθώς αυτέςεξελίσσονται, και να εξασφαλίσουν ότι η αρωγή παρέχεται σύμφωνα με τιςπραγματικές ανάγκες, ανεξάρτητα από πολιτικούς και στρατιωτικούςσκοπούς. Η ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικέςοργανώσεις προστατεύεται από το δίκαιο και δεν μπορεί να παρακωλυθεί μετο επιχείρημα οτι τα εμπόλεμα μέρη αναλαμβάνουν τα ίδια να καλύψουναυτές τις ανάγκες.

Φυσικά, δεν υπάρχει μονοπώλιο στην παροχήβοήθειας στους αμάχους, και τα εμπόλεμα μέρη έχουν υποχρέωση ναπαράσχουν βασική βοήθεια στους πληθυσμούς των περιοχών πουκαταλαμβάνουν με τη βία. Όμως, αυτή η βοήθεια θα πρέπει να είναιαποτελεσματική, δίκαιη και να καλύπτει πραγματικές ανάγκες.

Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ανάμειξηανθρωπιστικών και στρατιωτικών επιδιώξεων στον πόλεμο στο Ιράκ μπορείνα καταλήξει στην μη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πιο ευάλωτωνπληθυσμών.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν για τηχρησιμοποίηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως "πολλαπλασιαστών δυνάμεως"στις πολεμικές ενέργειες, ιδιαίτερα στην εκστρατεία "να κερδίσουμε τιςκαρδιές και το μυαλό" των Ιρακινών αμάχων. Οι Μη ΚυβερνητικέςΟργανώσεις, ειδικότερα αυτές που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται απότην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενθαρρύνθηκαν να συντονίσουν τις ενέργειεςαρωγής τους με το στρατό.

Τέτοιου είδους διατυπώσεις και ενέργειες απειλούντην ουδετερότητα και ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ωςδιακριτών από τα εμπόλεμα μέρη, και υπονομεύουν σοβαρά τη θεμελιώδηαναγκαιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια να μην καθοδηγείται από καμιά άλλησκοπιμότητα περά από την απόκριση στις ανάγκες. Η βοήθειαη οποία έχει πολιτικά κίνητρα ή κίνητρα δημοσίων σχέσεων, ήεκλαμβάνεται ως τέτοια, μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάροςπληθυσμιακών ομάδων ή να υπονομεύσει την ασφάλεια τωνεθελοντών που κινητοποιούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκτροπή της βοήθειας και τουενδιαφέροντος από άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει ήδη εκτρέψει την ελάχιστηβοήθεια και το ενδιαφέρον από τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες πουαπαντώνται ανά τον κόσμο. Η ανασυγκρότηση τουΑφγανιστάν βρίσκεται πολύ μακριά από τηνολοκλήρωσή της, θανάσιμες συγκρούσεις συνεχίζονται στοΜπουρούντι, στηνΚολομβία και στοΣουδάν και η μάστιγα του AIDS συνεχίζει ναεξοντώνει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Με την προσοχή των δωρητώνκαι των μέσων μαζικής ενημέρωσης να εστιάζεται στον πόλεμο στο Ιράκ,υπάρχει κίνδυνος άλλες τρέχουσες κρίσεις να μην λάβουν τη χρηματοδότησηή τη βοήθεια που απεγνωσμένα χρειάζονται.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ