fbpx Αναφορά: Η συνολική μας δράση σε Σομαλία, Κένυα και Αιθιοπία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αναφορά: Η συνολική μας δράση σε Σομαλία, Κένυα και Αιθιοπία

Αναφορά: Η συνολική μας δράση σε Σομαλία, Κένυα και Αιθιοπία © Brendan Bannon

 

Η παρακάτω αναφορά δίνει μια γενική εικόνα των δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της ανταπόκρισης τους στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία, τη γειτονική Κένυα και Αιθιοπία που δέχτηκαν πολύ μεγάλο αριθμό σομαλών προσφύγων μέσα στο 2011. Τα στοιχεία που παρατίθενται, αν και προσωρινά, αποτελούν δείκτες των ιατρικών δραστηριοτήτων και της οικονομικής διαχείρισης της παρέμβασης (έσοδα και δαπάνες), ενώ γίνεται περιγραφή της ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως ιατρικής οργάνωσης σε μια κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον Οκτώβριο του 2011, δυο μέλη από το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απήχθησαν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς Νταντάμπ, στην Κένυα, ενώ προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε Σομαλούς πρόσφυγες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν την απαγωγή της Blanca Thiebaut και της Montserrat Serra και ζήτησαν την άνευ όρων απελευθέρωση των δυο συναδέλφων τους. 

Επίσης, μετά τη δολοφονία δυο μελών του προσωπικού, του Philippe Havet και του Δρ.Karel Keiluhu, στις 29 Δεκεμβρίου 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκλεισαν δυο προγράμματα στο Μογκαντίσου. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν τη λειτουργία ενός κέντρου θεραπείας χολέρας 120 κλινών και ενός νοσοκομείου ίδιας χωρητικότητας που περιέθαλπε ασθενείς με συμπτώματα ιλαράς και υποσιτισμού στην επαρχία Γουαντατζίρ

Το κλείσιμο αυτών των προγραμμάτων είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παροχή ιατρικής βοήθειας στο Μογκαντίσου. Παρόλα αυτά, οι ομάδες της οργάνωσης συνέχισαν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, και σε 10 ακόμα περιοχές της Σομαλίας. Πρέπει, ωστόσο, για να συνεχίσει να παρέχεται ιατρική βοήθεια στους Σομαλούς να υπάρχει σεβασμός προς το προσωπικό, τους ασθενείς και τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Αν πληρούνται αυτές οι συνθήκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να συνεχίσουν τη δράση τους στην περιοχή.

Εισαγωγή
Επιχείρηση πρόσβασης στις πιο ευπαθείς ομάδες της σομαλικής κρίσης
Η ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Σομαλία εξακολουθεί να είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο. Φέτος, οι Σομαλοί είναι αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας, των ολοένα επιδεινούμενων μακρόχρονων συγκρούσεων και της απουσίας ενός λειτουργικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Μέσα στο 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτούργησαν ιατρικά προγράμματα σε περισσότερες από 22 περιοχές στη νοτιοκεντρική Σομαλία, στο επίκεντρο δηλαδή της κρίσης, καθώς και προγράμματα μεγάλης κλίμακας στους καταυλισμούς Σομαλών προσφύγων στην Αιθιοπία και την Κένυα.

Από το Μάιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν πάνω από 95.000 ασθενείς με συμπτώματα υποσιτισμού, χορήγησαν θεραπεία σε πάνω από 6.000 ασθενείς ιλαράς, και εμβολίασαν περίπου 235.000 παιδιά κατά της ασθένειας. Στις διάφορες δομές υγείας οι ομάδες βοήθησαν στη διεξαγωγή 5.500 τοκετών και εξέτασαν συνολικά 450.000 άτομα.

Ωστόσο, παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις με τις ένοπλες ομάδες, η πρόσβαση στις περιοχές της νοτιοκεντρικής Σομαλίας που έχουν πληγεί σοβαρότερα εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Συμπέρασμα
Οι ανάγκες του σομαλικού πληθυσμού ίσως εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές. Και ενώ  οι Σομαλοί συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς περιοχές εντός και εκτός της χώρας, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει σε πολλά σημεία εντός της χώρας, περιορίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κλιμάκωση των μαζικών εμβολιασμών σε πολλές περιοχές με στόχο την καταπολέμηση επιδημιών όπως  η ιλαρά και η χολέρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίζουν να ανταποκρίνονται ενεργά -τηρώντας τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας- στις τεράστιες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σομαλικού πληθυσμού, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ασφαλή απελευθέρωση των δυο συναδέλφων τους που απήχθησαν.

Πηγή δεδομένων
Τα παρακάτω στοιχεία συλλέχθηκαν από 23 προγράμματα παροχής βοήθειας στο Κέρας της Αφρικής στον πληθυσμό της Σομαλίας, της Κένυας και της Αιθιοπίας που έχουν πληγεί από την επείγουσα ιατρική-διατροφική κρίση. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονταν στη ζώνη των προσφυγικών καταυλισμών στο Λίμπεν της Αιθιοπίας, στην Τουρκάνα, το Λίμπεν και στο σύμπλεγμα των προσφυγικών καταυλισμών Νταντάαμπ στην Κένυα, στη νότια και κεντρική Σομαλία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, Μογκαντίσου. Στοιχεία από άλλα προγράμματα που λειτουργούν στην Αιθιοπία, την Κένυα και το βόρειο τμήμα της Σομαλίας δεν έχουν συμπεριληφθεί.

 

Αναφορά: Η συνολική μας δράση σε Σομαλία, Κένυα και Αιθιοπία © Brendan Bannon

Αποτελέσματα

 

Διατροφή
Συνολικά, καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, 79.067 παιδιά έλαβαν θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό επιπέδου 7 στα θεραπευτικά διατροφικά κέντρα, το ένα πέμπτο των οποίων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Η πλειοψηφία των παιδιών ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών. Το γραφικό 1 δείχνει την τάση των εισαγωγών στα θεραπευτικά διατροφικά κέντρα σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, 30.941 άτομα εισήχθησαν για θεραπεία μετρίως οξέος υποσιτισμού στο πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφής (2/3 παιδιά και 1/3 έγκυες και θηλάζουσες μητέρες)


Μεταδιδόμενες ασθένειες
Συνολικά, 2572 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για χολέρα και 7232 για ιλαρά (Πίνακας 3). Οι τάσεις των ασθενών με ιλαρά και χολέρα που νοσηλεύτηκαν από την εβδομάδα 20 έως 52, παρουσιάζονται στα γραφήματα 1 και 2.

Πίνακας 3. Μεταδιδόμενες ασθένειες, προγράμματα των ΓΧΣ στο Κέρας της Αφρικής, εβδ. 20 με 46/48, 2011ber of new patients Kenya Ethiopia Somalia Total
Αριθμός νέων ασθενώνΚένυα ΑιθιοπίαΣομαλίαΣύνολο
Ιλαρά1,4671525,6137,232
Χολέρα47602,0962,572
 

Γράφημα 1

 

120409-somalia-admission1
Γράφημα 2

 

 

120409-somalia-measles

 

Ιατρικό έργο
Ο αριθμός στα εξωτερικά ιατρεία έφτασε τους 539.454 ασθενείς. Περίπου τα δύο πέμπτα εξ αυτών (2/5) ήταν κάτω των 5 ετών. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 26,639 ασθενείς, οι μισοί εκ των οποίων ήταν κάτω των 5 ετών. Επιπλέον στις ιατρικές εγκαταστάσεις γέννησαν 6452 γυναίκες.

Οικονομική αναφορά για τη Σομαλία
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν αξιοσημείωτη οικονομική βοήθεια μέσα στο 2011 ως υποστήριξη για την ανταπόκρισή τους στις ανθρωπιστικές ανάγκες του σομαλικού πληθυσμού. Στο τέλος Δεκεμβρίου, φτάσαμε τα 47 εκατομμύρια ειδικά για την ανταπόκριση στην ιατρική-διατροφική κρίση στη Σομαλία και για την υποστήριξη των Σομαλών προσφύγων στην Αιθιοπία και την Κένυα. Γύρω στο 85 τοις εκατό (85%)αυτής της υποστήριξης ή 40 εκατομμύρια, προήλθαν από χιλιάδες ιδιώτες δωρητές απ’ όλο τον κόσμο. Η Σομαλία είναι μια χώρα σε εμφύλια διαμάχη. Γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να αποφύγουμε οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή στην παροχή της βοήθειας, δε δεχόμαστε δημόσιους, θεσμικούς πόρους από οποιαδήποτε κυβέρνηση για το έργο μας που αφορά το εσωτερικό της χώρας.

Στην περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δαπανήσαμε 45 εκατομμύρια για την περίθαλψη του σομαλικού πληθυσμού. Εκτιμούμε ότι τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια θα έχουν δαπανηθεί πριν από το τέλος του πρώτου τετάρτου του 2012. Περίπου το 50 τοις εκατό (50%) των δαπανών αφορούσαν προγράμματα στο εσωτερικό της Σομαλίας. Το έργο μας για Σομαλούς πρόσφυγες στην Κένυα απορρόφησε το 22 τοις εκατό (22%) των δαπανών και 28 τοις εκατό (28%) διατέθηκε σε σομαλούς εκτοπισμένους στην Αιθιοπία.

Γύρω στο 38 τοις εκατό (38%) των χρημάτων δαπανήθηκαν σε ιατρικά και διατροφικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων  θεραπευτικής τροφής, φαρμάκων και εμβολίων. Τεχνικά υλικά, νερό και υποστήριξη σε αγαθά υγιεινής απαίτησαν το 9 τοις εκατό (9%), ενώ σχεδόν 18 τοις εκατό (18%) των εξόδων αφορούσαν μεταφορά, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε κάποια από τα προγράμματα, κυρίως στο εσωτερικό της Σομαλίας. Με προσωπικό άνω των 4.200 να εργάζεται για την περίθαλψη του σομαλικού πληθυσμού, έξοδα που σχετίστηκαν με την εργοδοσία απαίτησαν γύρω στο 31 τοις εκατό των συνολικών εξόδων (31%). Άνω του 96 τοις εκατό (96%) του προσωπικού μας προέρχεται από τη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία.

Διαβάστε την πλήρη αναφορά στα αγγλικά εδώ »