fbpx Αιθιοπία: «Η αμεροληψία βρίσκεται στον πυρήνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – παρέχουμε θεραπεία σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται». | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αιθιοπία: «Η αμεροληψία βρίσκεται στον πυρήνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – παρέχουμε θεραπεία σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται».

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία, το 2022[1]

Gabriella Bianchi/MSF

Πολλοί αντιμετώπισαν τις τραγικές συνέπειες των συγκρούσεων, ιδιαίτερα οι κοινότητες στις περιοχές Afar, Amhara, Tigray και Southern Nations (SNNPR).

Ταυτόχρονα, οι φυσικές καταστροφές ώθησαν τους ανθρώπους στα όριά τους. Οι κοινότητες σε όλη την έκταση της σομαλικής περιοχής γνώρισαν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων σαράντα ετών, και όταν οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή Gambella, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων σε όλες αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από θανατηφόρες τροπικές ασθένειες που ενδημούν στην Αιθιοπία. Το προσωπικό μας μοιράζεται ό,τι έχει δει σχετικά με την αναγκαιότητα και τον αντίκτυπο της ανθρωπιστικής δράσης στη χώρα.

Ζώνη Sitti σομαλική περιοχή: Κινητές κλινικές για σταθεροποίηση

«Για τρεις μήνες, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, ανταποκριθήκαμε σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ζώνη Sitti στη σομαλική περιοχή της Αιθιοπίας, μια περιοχή που πλήττεται κυκλικά από έναν συνδυασμό ξηρασίας και πλημμύρας, από απώλεια βιοποριστικών πόρων, καθώς και γειτονικές συγκρούσεις και εκτοπισμούς» λέει η Άννα, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 «Η πρόκληση ήταν να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες των κοινοτήτων που είναι διάσπαρτες σε μια τεράστια περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατηρούσαν κινητές κλινικές για τη σταθεροποίηση της πρόσβασης σε τροφή σε διάφορες τοποθεσίες που πραγματοποιήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι και μια πρώτη παρέμβαση για τον υποσιτισμό με θεραπευτική τροφή. Η παρέμβαση απευθυνόταν τόσο σε παιδιά, όσο και σε σοβαρά υποσιτισμένους ενήλικες. Παρασχέθηκε επίσης ιατρική περίθαλψη και οι ασθενείς με επιπλοκές μεταφέρθηκαν πίσω στην θεραπευτική μονάδα σίτισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Asbuli για την παροχή πιο εντατικής φροντίδας.

 «Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, σχεδόν 2.600 άτομα έλαβαν ιατρικές συμβουλές. Γνωρίζουμε ότι η παρέμβασή μας ήταν περιορισμένη, καθώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε μόνο στις ανάγκες των ανθρώπων που μπορούσαμε να προσεγγίσουμε ή που μπορούσαν να μας προσεγγίσουν. Ωστόσο, θεωρώ την παρέμβαση επιτυχημένη γιατί ξεκίνησε την κατάλληλη στιγμή και, μαζί με το έργο των περιφερειακών αρχών και άλλων οργανισμών, αναμφίβολα έσωσε ζωές και βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα πείνας για τους ανθρώπους μέχρι να έρθουν τελικά οι βροχές», λέει η Άννα.

Ζώνη Liban, σομαλική περιοχή: Ανταπόκριση στη χολέρα

Η κορύφωση της περιόδου υποσιτισμού ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Καθώς η ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον υποσιτισμό άρχισε σταδιακά να περιορίζεται, άλλες ομάδες μας ετοιμάζονταν να κλιμακώσουν τις δράσεις τους, ως απάντηση σε ένα ξέσπασμα χολέρας. Οι ιατρικές ομάδες άρχισαν να παρέχουν πρακτική εκπαίδευση για τη διαχείριση κρουσμάτων χολέρας στο τοπικό ιατρικό προσωπικό. Επίσης, οι ειδικοί σε θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, ύδρευσης και αποχέτευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξασφάλιζαν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή – η τεχνογνωσία τους βρίσκεται συχνά υπό τη σκιά της ιατρικής δράσης του οργανισμού, αλλά είναι απαραίτητη.

Οι ομάδες μας χρειάστηκε να ταξιδέψουν επί πέντε ημέρες για να φτάσουν στην Kersa Dula, στη ζώνη Liban και να ανταποκριθούν στο ξέσπασμα που εξαπλώνεται ταχέως. Η χολέρα είναι μια ασθένεια που μπορεί να επισπεύσει ή να επιδεινώσει τον υποσιτισμό.

«Μόλις φτάσαμε στο σημείο, η ομάδα μας έσπευσε να δημιουργήσει μια μονάδα θεραπείας χολέρας με τουαλέτες και ντους. Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν αυξήθηκε στη ζώνη Liban, η ομάδα έχτισε επίσης μια μονάδα σταθεροποίησης στο Baliat.

Ξεχωριστά, περίπου 75.000 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό Adeley για τους εκτοπισμένους. Ο καταυλισμός έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία χολέρας, και η ομάδα μας δημιούργησε κέντρα θεραπείας χολέρας, σημεία για το πλύσιμο χεριών, κατασκεύασε 12 τουαλέτες και μια μονάδα επεξεργασίας νερού για να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό. Σημεία στοματικής ενυδάτωσης δημιουργήθηκαν επίσης εντός του καταυλισμού», λέει ο Najah Aden Mire, διευθυντής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δεδομένου ότι κρούσματα χολέρας και η ιλαράς έχουν ήδη καταγραφεί, η πιθανότητα αύξησης αυτών, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ασθενειών, είναι υψηλή. Η ομάδα συνεργάστηκε με το Περιφερειακό Γραφείο Υγείας παρέχοντας εκπαίδευση στο τοπικό υγειονομικό προσωπικό για τη διαχείριση περιστατικών, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Περιοχή Amhara: Κοινότητες που επηρεάζονται από συγκρούσεις

Στις αγροτικές περιοχές της βόρειας Amhara που πλήττονται από συγκρούσεις, οι άνθρωποι έχουν βιώσει βία, απώλεια περιουσίας και αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη. Μετά από μήνες συγκρούσεων στην περιοχή, οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον μηχανισμούς αντιμετώπισης.

«Βλέπουμε πολύ μεγάλες ανάγκες εδώ. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας πάσχουν από κατάθλιψη, κάποιοι έχουν χάσει συγγενείς ή τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, άλλοι μπορεί να έχουν χάσει τα προς το ζην», λέει ο Demeke, επόπτης ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.

«Μερικοί ασθενείς που βλέπουμε είναι επιζώντες βίας ή μπορεί να έχουν γίνει μάρτυρες τραυματικών γεγονότων και τώρα πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Η Frehewot ήταν μια τέτοια ασθενής. Το εξάχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε στην κλινική μας από τους γονείς της αφού είχε αρχίσει να νυχτώνει. Έγινε φανερό ότι τα συμπτώματά της είχαν αναπτυχθεί ξαφνικά αφού είχε δει βία και πτώματα να βρίσκονται στην άκρη του δρόμου», λέει.

Μεταξύ των βασικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν οι κινητές κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η υγεία και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών είναι κεντρικής σημασίας για την ανταπόκριση.

«Οι ιατρικές μας ομάδες περιθάλπουν επιζώντες σεξουαλικής βίας. Στους επιζώντες προσφέρεται ιατρική φροντίδα καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη», λέει η Noortje, μια από τους γιατρούς που εργάζεται ως μέλος της ομάδας της κινητής κλινικής που παρέχει φροντίδα στην περιοχή.

 «Οι ιστορίες που ακούμε είναι αρκετά παρόμοιες. Θα αναφέρω το παράδειγμα μιας 45χρονης γυναίκας που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση πριν από ένα μήνα. Θα την αποκαλώ Lilian», λέει η Noortje.

«Υπάρχει πολύ στίγμα που συνδέεται με τη σεξουαλική βία. Για κάθε άτομο που αναζητά θεραπεία, πολλά άλλα δεν θα το κάνουν. Όταν η Lilian ήρθε για πρώτη φορά στην κλινική, αντιμετώπιζε ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά της. Οι άνθρωποι ανησυχούν για σοβαρές λοιμώξεις όπως ο ιός HIV, οπότε το να αφιερώσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε τους κινδύνους και τη σημασία της προφύλαξης μετά την έκθεση, κάνει τεράστια διαφορά.

«Μετά τη λήψη ιατρικής φροντίδας, μπορούσα να πω ότι ένιωθε ήδη ανακούφιση και καθησυχασμό», λέει η Noortie.

Καταυλισμός Kule: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δεν έχουν σύνορα

Στον καταυλισμό Kule, έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από το Νότιο Σουδάν. Οι ομάδες μας παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και παρέχουν νοσηλεία ή περιθάλπουν ασθενείς σε εξωτερικά ιατρεία.

«Οδήγησα 45 λεπτά για να πάω την κόρη και τη γυναίκα μου σε έναν γιατρό», λέει ο Temesegen, κρατικός υπάλληλος της Υπηρεσίας Επιστροφών Προσφύγων. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το 2019 εισάχθηκα σε κρίσιμη κατάσταση. Εκείνη την εποχή, είχα επισκεφθεί για πρώτη φορά ένα άλλο κέντρο υγείας, πολύ πιο κοντά στο μέρος όπου ζούσα, για να αναζητήσω θεραπεία, αλλά όταν δεν βελτιωνόμουν, μου είπαν να δοκιμάσω μια άλλη οργάνωση που ονομάζονταν Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στον καταυλισμό Kule. Παρόλο που υπάρχουν άλλες επιλογές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών», λέει.

«Οι ασθενείς μας δεν είναι μόνο πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν», λέει ο Hailemariam, γιατρός που εργάζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κέντρου υγείας Kule. «Παρέχουμε επίσης υπηρεσίες στην κοινότητα υποδοχής. Εδώ εργάζονται πολλοί άνθρωποι από άλλες οργανώσεις καθώς και από την οργάνωση της Αιθιοπίας για τους πρόσφυγες. Άνθρωποι έρχονται επίσης από άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς - μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις ώρες για να φτάσουν εδώ. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών και έγκυες γυναίκες. Έχουμε μια φόρμα εγγραφής στην οποία καταγράφουμε από πού προέρχονται οι άνθρωποι –ειδικά για ιατρικούς σκοπούς, επειδή στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δεν κάνουμε καμία διάκριση στη θεραπεία ασθενών. Είμαι κι εγώ ξένος, κατάγομαι από την Addis, άλλοι συνάδελφοι είναι από την Gambella, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δεν υπάρχουν σύνορα».

Abdurafi, περιοχή Amhara: Αντιμετώπιση δαγκώματος φιδιού

Τόσο η δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού όσο και το καλά-αζάρ, η δεύτερη πιο θανατηφόρα παρασιτική ασθένεια στον κόσμο, είναι ενδημικά στην Αιθιοπία και συγκαταλέγονται στις πιο παραμελημένες ασθένειες στον κόσμο.

«Μόλις είχαμε ανοίξει ξανά την κλινική μας στο Abdurafi, όταν, τρεις μέρες αργότερα, ένα 12χρονο αγόρι έφτασε σε ημιθανή κατάσταση από το νοσοκομείο στο Metema. Είχε υποστεί δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού στο δεξί του πόδι στο Abdu, το χωριό όπου ζούσε, 100 χιλιόμετρα από το Metema», λέει ο Kassaye, υπεύθυνος ιατρικής δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Abdurafi.

«Οι γιατροί εκεί τον έβαλαν σε ασθενοφόρο και  τον έστειλαν στο Abdurafi, την δομή όπου, από το 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν θεραπεία κατά της δηλητηρίασης από το δάγκωμα φιδιού. Έφτασε σε πολύ κακή κατάσταση. Ακόμη και τα αδέρφια του δεν πίστευαν ότι θα αναρρώσει. Έκανε εμετό με αίμα, ο σφυγμός του μόλις διακρινόταν, είχε αιμορραγικό σοκ και ήταν ημιαναίσθητος.

«Δεν χάσαμε χρόνο. Τον διασωληνώσαμε τόσο με το αντίδοτο όσο και με ορό ενυδάτωσης. Μία ώρα αργότερα, εξακολουθούσε να κάνει εμετό, οπότε του κάναμε μετάγγιση αίματος και του παρείχαμε περισσότερο αντίδοτο. Δύο ώρες αργότερα, η αρτηριακή του πίεση είχε ανακάμψει, αλλά εξακολουθούσε να αιμορραγεί, οπότε του δώσαμε άλλη μια δόση αντίδοτο. Δοκιμάσαμε τα πάντα. Χρησιμοποιήσαμε 12 φιαλίδια αντίδοτο για τη θεραπεία του παιδιού. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό που το αγόρι ανάρρωσε».

«Έγινα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στη ζωή των ανθρώπων όπως αυτό το αγόρι και των αρχών τους. Αυτό που θεωρώ ζωτικό είναι η αμεροληψία. Είναι στον πυρήνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – συμπεριφερόμαστε σε όλους το ίδιο, ανεξάρτητα ποιοι είναι ή από πού προέρχονται.

Θυμάμαι τον Νοέμβριο του 2019, στα σύνορα με το Σουδάν, όχι μακριά από την κλινική Abdurafi - μια μέρα, ένας Σουδανός ήρθε στο κέντρο υγείας μας. Ήταν άρρωστος με καλά-αζάρ, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τη μύγα της άμμου, την οποία θεραπεύουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτήν την κλινική.»

«Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον γιατί δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε λέξη στα Αμχαρικά, μιλούσε μόνο στα Αραβικά. Ψάξαμε για διερμηνέα στην πόλη και βρήκαμε κάποιον που μπορούσε να μεταφράσει. Ο άνδρας υποβλήθηκε σε θεραπεία και τελικά ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο. Αυτό πρεσβεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δεν κάνουμε διακρίσεις, δεν εξετάζουμε από πού προέρχονται οι άνθρωποι, ποια είναι η θρησκεία τους και ποια είναι τα πιστεύω τους», λέει ο Kassaye.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Αιθιοπία εδώ και 37 χρόνια, παρέχοντας ιατρική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, επιδημίες, καταστροφές ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σε συνεργασία με τις αρχές της Αιθιοπίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Όλες οι δραστηριότητές καθοδηγούνται από τις αρχές μας: ανθρωπιά, ανεξαρτησία, ουδετερότητα και αμεροληψία.

[1] https://reports.unocha.org/en/country/ethiopia