fbpx 16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας! | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας!

© Susan Sandars/MSFΔελτίο Τύπου - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, 16η Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για άμεση εφαρμογή των νέων στρατηγικών παροχής επισιτιστικής βοήθειας με βάση τα έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα για τη θεραπεία των υποσιτισμένων παιδιών.


Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι δωρήτρια χώρα στο Παγκόσμιο ΠρόγραμμαΤροφίμων, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τιςπροσπάθειες για περισσότερο ποιοτική επισιτιστική βοήθεια δίνονταςβάρος στα έτοιμα προς χρήση σκευάσματα (RUF), τα οποία έχουν ανώτερηδιατροφική αξία, είναι εύκολα στη χρήση και πιο αποτελεσματικά στηναντιμετώπιση του υποσιτισμού.

Το 2007 υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή άγγιξε τα 923 εκατομμύρια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, 146 εκατομμύρια παιδιά (δηλαδή ένα στα τέσσερα) κάτω των 5 ετών είναι ελλιποβαρή, σύμφωνα με τη σχέση βάρους/ηλικίας, ενώ εξήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν απίσχναση. Ο υποσιτισμός συνδέεται με τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως. Ο σημερινή επισιτιστική βοήθεια, που εστιάζει στην αντιμετώπιση της πείνας και όχι του υποσιτισμού, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο οξύς υποσιτισμός ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο 5.000.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το σύνολο των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό φτάνει τα 20 εκατομμύρια.

Ο υποσιτισμός δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα έλλειψης τροφής. Είναι μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών. Ειδικά στην περίπτωση των νηπίων, η σωστή ανάπτυξή τους προϋποθέτει την ύπαρξη 40 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, η έλλειψη των οποίων έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα να καταπολεμούν τις ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού, ενώ κάποιες κοινές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, γίνονται εύκολα θανάσιμες. Όσα παιδιά επιβιώσουν τελικά, θα έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, θα είναι πιο ευάλωτα στις χρόνιες ασθένειες και θα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η χρήση των έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών διατροφικών σκευασμάτων έχει αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στη θεραπεία του σοβαρού υποσιτισμού οξείας μορφής. Τα προπαρασκευασμένα αυτά τρόφιμα, που είναι συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες, περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ένα παιδί. Αυτά τα περιεκτικά διατροφικά σκευάσματα που περιλαμβάνουν σκόνη γάλακτος, σάκχαρα και φυτικά λιπαρά μπορούν να παραχθούν και να αποθηκευθούν τοπικά και να μεταφέρονται εύκολα ακόμα και σε θερμά κλίματα. Επιτρέπουν σε ένα παιδί να ανακάμψει από την κατάσταση υποσιτισμού και να αναπληρώσει την εξέλιξη της ανάπτυξής του. Όντας εύκολα στη χορήγηση, οι ίδιες οι μητέρες – δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουν γιατροί ή νοσηλευτές – είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών που κινδυνεύουν και άρα μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αντιμετωπίζουν τον υποσιτισμό με έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα από την πρώτη στιγμή που αυτά έγιναν διαθέσιμα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. «Οι ομάδες μας στο πεδίο δίνουν καθημερινή μάχη με τον υποσιτισμό, έχοντας περιθάλψει περισσότερα από 150.000 παιδιά με οξύ υποσιτισμό το 2007», δήλωσε ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των ΓΧΣ. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτά τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τη συνηθισμένη προσέγγιση διανομής εμπλουτισμένων αλεύρων και μαγειρικού λαδιού. Μια σωστή στρατηγική παροχής επισιτιστικής βοήθειας θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο για εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά.»

Η Ελλάδα συμμετέχει στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας μέσα από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέστειλαν στις 14 Οκτωβρίου 2008 ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Βουλής μέσα από την οποία ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες για ποιοτικότερη επισιτιστική βοήθεια, δίνοντας βάρος στα έτοιμα προς χρήση σκευάσματα. Η οργάνωση καλεί επίσης την κυβέρνηση να συμβάλλει στην ανεύρεση πόρων και την εξεύρεση λύσεων για τη συνέχιση της παραγωγής των RUF και να προωθήσει την επιχειρησιακή έρευνα ώστε να αντιγράψει και να διευρύνει περαιτέρω το πολλά υποσχόμενο προηγούμενό τους. Τέλος, τα αρμόδια Υπουργεία, οι ακαδημαϊκοί, διατροφολόγοι και οι οργανισμοί που ασχολούνται με τον υποσιτισμό θα πρέπει να διεξαγάγουν μελέτες που θα τεκμηριώσουν περαιτέρω τα οφέλη των RUF, πέρα από τη θεραπεία του σοβαρού υποσιτισμού και να αναπτύξουν νέα προϊόντα για την έγκαιρη θεραπεία και πρόληψη του παιδικού υποσιτισμού αλλά και για άλλες επίσης χρήσεις, όπως τη μητρική σίτιση για την πρόληψη γέννησης ελλιποβαρών βρεφών.

Ο υποσιτισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας αφορά όλους. Η υποστήριξη των σωστών στρατηγικών επισιτιστικής βοήθειας από την πολιτεία, τους οργανισμούς αλλά και τους πολίτες μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε δημιουργήσει , παρόμοιο με εκείνα που λειτουργούμε στις διάφορες γωνιές του πλανήτη για να καταπολεμήσουμε τον παιδικό υποσιτισμό.
Μπορείτε να το επισκεφτείτε την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου από τις 9.00 μέχρι τις 18.00.

-- Διαβάστε το Press Kit των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας!»

ΔΡΑΣΕΙΣ