fbpx 100 μέρες πολέμου στη Γάζα: Οι εντολές εκκένωσης και οι σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από τα νοσοκομεία αφήνουν λίγες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

100 μέρες πολέμου στη Γάζα: Οι εντολές εκκένωσης και οι σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από τα νοσοκομεία αφήνουν λίγες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη Γάζα και ζητούν την προστασία των νοσοκομείων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών.

MSF

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η ολομέτωπη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειώσει δραστικά τις επιλογές των ανθρώπων να βρουν ιατρική περίθαλψη. Η δυνατότητα που έχουν οι οργανώσεις να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη. Οι συνεχείς εντολές εκκένωσης και οι επιθέσεις σε δομές υγείας έχουν επανειλημμένα αναγκάσει οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να εκκενώσουν νοσοκομεία και να αφήσουν πίσω τους ασθενείς.

«Έχουμε σταδιακά περιοριστεί σε μια πολύ μικρή περίμετρο στη νότια Γάζα, στη Ράφα, με μειωμένες επιλογές για να προσφέρουμε κρίσιμη ιατρική βοήθεια, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται απελπιστικά», λέει ο Thomas Lauvin, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. «Καθώς η επίθεση στη Γάζα προχωρούσε, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε αρκετές υγειονομικές δομές στο βόρειο τμήμα της Γάζας και στη συνέχεια στη Μέση Περιφέρεια».

«Σήμερα περιοριζόμαστε να δουλεύουμε κυρίως στον νότο, επειδή δεν μπορούμε να δουλέψουμε αλλού», συνεχίζει ο Lauvin. «Εν ολίγοις, μας τελειώνουν τα νοσοκομεία. Είμαστε αναγκασμένοι να αφήνουμε πίσω μας ασθενείς». 

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς: εννέα στον νότο και τέσσερα στον βορρά. Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα λειτουργούν με τριπλάσιο αριθμό κλινών και έχουν ξεμείνει από βασικές προμήθειες και καύσιμα.

Στις 6 Ιανουαρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν για άλλη μια φορά να εκκενώσουν ένα νοσοκομείο. Οι ομάδες μας εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Al-Aqsa στη Μέση Περιφέρεια της Γάζας, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εντολή εκκένωσης για τις γειτονιές γύρω από το νοσοκομείο. Αυτή η αναγκαστική εκκένωση περιόρισε την πρόσβασή μας στο δικό μας φαρμακείο, καταδεικνύοντας την επιδείνωση της κατάστασης για τις ιατρικές δραστηριότητες.

«Η εγκατάλειψη του νοσοκομείου Al-Aqsa και των ασθενών μας ήταν μια καταστροφική απόφαση και η έσχατη λύση», λέει ο Enrico Vallaperta, Ιατρικός Συντονιστής του Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. «Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οι βομβαρδισμοί σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο κατέστησαν τον χώρο πολύ επικίνδυνο για να εργαστούμε. Οι ασταθείς συνθήκες μας κάνουν να αισθανόμαστε ανίκανοι- δεν υπάρχει ουσιαστικά ασφαλής χώρος για να παρέχουμε έστω και ελάχιστη ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους».

MSF

Οι ιατρικές δομές και οι γύρω από αυτές περιοχές έχουν επανειλημμένα πληγεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και έχουν υποβληθεί σε διαταγές εκκένωσης σε διάφορες περιοχές της Γάζας, ιδίως στο βόρειο τμήμα, καθιστώντας την πρόσβαση και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης πολύ επικίνδυνη. Αρκετά νοσοκομεία στα οποία εργάζονταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση: το Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα χρειάστηκε να εκκενωθεί τον Οκτώβριο. Το νοσοκομείο Al-Shifa, το μεγαλύτερο της Γάζας, χτυπήθηκε και το προσωπικό αναγκάστηκε να εκκενώσει τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια, το νοσοκομείο Al Awda, με το οποίο συνεργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2018, χτυπήθηκε και τρεις γιατροί, δύο από τους οποίους ήταν μεταξύ του προσωπικού μας, σκοτώθηκαν.

Τώρα, αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται στον νότο, ο οποίος φιλοξενεί πενταπλάσιο αριθμό ανθρώπων από ό,τι πριν από τον πόλεμο, και λιγότερα σημεία για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ανθρώπους. 

Το νότιο τμήμα της Γάζας έχει γίνει στόχος έντονων βομβαρδισμών από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία του Νοεμβρίου και οι ανάγκες για επείγουσα, χειρουργική και μετεγχειρητική περίθαλψη είναι τεράστιες στην περιοχή. Η αδυναμία των νοσοκομείων να περιθάλψουν τους ασθενείς στερεί από τους ανθρώπους επαρκή θεραπεία και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μολυσμένων τραυμάτων και να πραγματοποιούνται ιατρικές επεμβάσεις υπό ακραίες συνθήκες. Πέρα από τους κρίσιμους τραυματισμούς, πολλές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή παίρνουν εξιτήριο μόλις έξι ώρες μετά τον τοκετό για να δώσουν τη θέση τους σε άλλες εγκύους, ενώ κάποιες απλά απομακρύνονται και γεννούν σε σκηνές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη Γάζα και ζητούν την προστασία των νοσοκομείων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών. Οι ομάδες μας παρέχουν επί του παρόντος φροντίδα πριν και μετά τον τοκετό στο νοσοκομείο των Εμιράτων στη Ράφα, βοηθούν τους κατοίκους της Γάζας με φυσιοθεραπεία και μετεγχειρητική φροντίδα στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Rafah και προσφέρουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, επίδεση τραυμάτων και υποστήριξη ψυχικής υγείας στην κλινική Al-Shaboura, επίσης στη Rafah. Υποστηρίζουμε σε μικρή κλίμακα το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας σε χειρουργικές επεμβάσεις, και η μικρή ομάδα νοσηλευτών μας βοηθά ασθενείς που χρειάζονται επίδεση τραυμάτων. Στο Al Awda στη βόρεια Γάζα και στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis, κάποια μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών λόγω των αεροπορικών επιδρομών και των κοντινών μαχών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός που θα αποκαταστήσει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα αποκαταστήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση του λαού της Γάζας.