Είστε εδώ

Οι αρχές μας

 

Ιατρική ηθική

Η δράση μας είναι πρώτα απ’ όλα ιατρική. Λειτουργούμε με σεβασμό στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας. Μέριμνά μας είναι να παρέχουμε φροντίδα χωρίς να προκαλούμε βλάβη σε άτομα ή ομάδες. Σεβόμαστε την αυτονομία των ασθενών, την ιδιωτική τους ζωή και το δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συναινούν. Συμπεριφερόμαστε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στις πολιτικές και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, προσπαθούμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς.

Ανεξαρτησία

Η απόφασή μας να προσφέρουμε βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα ή κρίση βασίζεται σε ανεξάρτητη εκτίμηση των αναγκών. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε ελεύθερα τις ιατρικές ανάγκες, να παρέχουμε, χωρίς κανέναν περιορισμό, ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που την έχουν περισσότερο ανάγκη και να ελέγχουμε άμεσα αυτή τη βοήθεια. Η ανεξαρτησία μας αυτή εξασφαλίζεται από την απόφασή μας να δεχόμαστε οικονομική υποστήριξη από ιδιώτες και μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων μας να προέρχεται από κυβερνήσεις και διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Αμεροληψία και ουδετερότητα

Προσφέρουμε βοήθεια σε ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Δίνουμε προτεραιότητα σε όσους αντιμετωπίζουν τον πιο άμεσο και σοβαρό κίνδυνο. Οι αποφάσεις μας δεν στηρίζονται σε πολιτικά, οικονομικά ή θρησκευτικά συμφέροντα. Δεν παίρνουμε θέση και δεν παρεμβαίνουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων ή των αντιμαχόμενων πλευρών.

Δημόσια καταγγελία και άσκηση πίεσης

Οι αρχές της αμεροληψίας και της ουδετερότητας δεν είναι συνώνυμα με τη σιωπή. Όταν γινόμαστε μάρτυρες ακραίων πράξεων βίας εναντίον ατόμων ή ομάδων, μπορεί να τις καταγγείλουμε δημοσίως. Όταν η πρόσβαση σε σωτήρια ιατρική περίθαλψη παρεμποδίζεται, όταν οι ιατρικές εγκαταστάσεις απειλούνται, όταν οι κρίσεις παραμελούνται, ή όταν γίνεται κατάχρηση της παρεχόμενης βοήθειας ή η παροχή της βοήθειας είναι ανεπαρκής, επιδιώκουμε να φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και την απαράδεκτη ταλαιπωρία των ανθρώπων.

Λογοδοσία

Δεσμευόμαστε να αξιολογούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των δράσεών μας. Λογοδοτούμε για τις δράσεις μας στους ασθενείς και τους δωρητές μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ