fbpx Rafah, νότια Γάζα: Έγκυες και εκτοπισμένες, μέσα σε σκηνές | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Rafah, νότια Γάζα: Έγκυες και εκτοπισμένες, μέσα σε σκηνές

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 50.000 γυναίκες είναι έγκυες και σύμφωνα με τη UNICEF περίπου 20.000 μωρά έχουν γεννηθεί από την έναρξη του πολέμου.

© Mariam Abu Dagga/MSF

Η Maha * πήγε στο νοσοκομείο καθώς ο τοκετός της είχε μόλις αρχίσει, αλλά δεν έγινε δεκτή καθώς όλες οι αίθουσες τοκετού ήταν γεμάτες. Αποθαρρυμένη, επέστρεψε στην αυτοσχέδια σκηνή της, μία από τις πολλές στους καταυλισμούς της Ράφα για εσωτερικά εκτοπισμένους, στον κρύο χειμωνιάτικο καιρό. Η Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, στέγαζε 300.000 Παλαιστίνιους πριν από τον πόλεμο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1,5 εκατομμύριο καθώς οι κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τις εντολές εκκένωσης στη Βόρεια και Μέση Περιφέρεια του θύλακα. Δυστυχώς, η Maha δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Γέννησε τον νεκρό γιο της σε ένα δημόσιο μπάνιο.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που έχει σημαδευτεί από την τρομερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης, έχει διαταράξει εντελώς την πρόσβαση στη μητρική υγειονομική περίθαλψη, εκθέτοντας τόσο τις μητέρες όσο και τα παιδιά τους σε σοβαρούς, ακόμη και απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους. Στην περιοχή της Ράφα, το μαιευτήριο των Εμιράτων αποτελεί την κύρια εναπομείνασα δομή που εξυπηρετεί τις ανάγκες μητρικής υγείας των εκτοπισμένων εγκύων.

Οι ανάγκες είναι τεράστιες: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 50.000 γυναίκες είναι έγκυες και σύμφωνα με τη UNICEF περίπου 20.000 μωρά έχουν γεννηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Παλεύοντας με μια συντριπτική αύξηση των αναγκών και την έλλειψη δυναμικότητας, το νοσοκομείο των Εμιράτων μπορεί τώρα να ανταποκριθεί μόνο στους πιο επείγοντες και απειλητικούς για τη ζωή τοκετούς. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανησυχούν βαθύτατα για την επιδεινούμενη έλλειψης μαιευτικής φροντίδας στη Γάζα, που προκαλείται από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.

«Με τόσους πολλούς ανθρώπους εκτοπισμένους, η κατάσταση στη Ράφα είναι τρομακτική», δήλωσε ο συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα Pascale Coissard. Παντού υπάρχει συνωστισμός, με ανθρώπους που ζουν σε σκηνές, σχολεία και νοσοκομεία. Το νοσοκομείο των Εμιράτων αντιμετωπίζει τώρα τριπλάσιο αριθμό τοκετών από αυτόν που διαχειριζόταν πριν από τον πόλεμο».

 © Mariam Abu Dagga/MSF

Η ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα έχει αφήσει τις μέλλουσες μητέρες χωρίς ιατρικές εξετάσεις για μήνες, καθώς οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ουσιαστικά μη διαθέσιμες και οι γυναίκες που εργάζονται δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης καυσίμων και δυναμικότητας στα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία. Εκτοπισμένες γυναίκες που ζουν σε άθλιες συνθήκες γεννούν μέσα σε σκηνές και δημόσια κτίρια. Όσες καταφέρνουν να γεννήσουν σε νοσοκομείο συχνά επιστρέφουν στα αυτοσχέδια καταφύγιά τους λίγες ώρες μετά την καισαρική τομή.

Για να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας μεταξύ των μητέρων και των νεογνών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το νοσοκομείο των Εμιράτων με φροντίδα μετά τον τοκετό, προσθέτοντας 12 κρεβάτια στον θάλαμο, ώστε να φτάσουν σε χωρητικότητα 20 κλινών, επιτρέποντας σε περισσότερες ασθενείς να λαμβάνουν σωστή παρακολούθηση μετά τον τοκετό.

 «Χωρίς αρκετές προμήθειες και πάρα πολλές ασθενείς, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι υπερβολικά πιεσμένο και οι μητέρες αναγκάζονται να πάρουν εξιτήριο λίγες ώρες μετά τον τοκετό», εξηγεί η υπεύθυνη μαιευτικών δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Rita Botelho da Costa. «Οι πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό είναι οι πιο επικίνδυνες για επιπλοκές και με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τις ασθενείς στο νοσοκομείο όσο το δυνατόν περισσότερο».

Όταν οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, αρκετό φαγητό ή κατάλληλο καταφύγιο, αυτές και τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων. Τα παιδιά των υποσιτισμένων εγκύων ή θηλαζουσών γυναικών διατρέχουν άμεσο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και πιθανών μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προβλημάτων. 

 © Mariam Abu Dagga/MSF

Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών που αναζήτησαν προγεννητική φροντίδα εμφάνισαν αναιμία, μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αποτελεί κρίσιμη ανησυχία για τις έγκυες γυναίκες που συχνά χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές από αυτές τις γυναίκες είχαν ουρογεννητικές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Στη Rafah, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα μετά τον τοκετό, καθώς και υποστήριξη ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο των Εμιράτων. Στην κλινική Al Shaboura παρέχονται στις έγκυες γυναίκες προγεννητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για υποσιτισμό και της χορήγησης συμπληρωματικής θεραπευτικής τροφής, εάν χρειαστεί.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, γυναικολόγοι και μαιευτήρες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν προγεννητική φροντίδα σε περισσότερες από 200 ασθενείς στην κλινική Al Shaboura. Στην πτέρυγα μεταγεννητικής φροντίδας του νοσοκομείου των Εμιράτων, μέσα στην πρώτη εβδομάδα επέκτασης της πτέρυγας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δέχτηκαν πάνω από 170 ασθενείς. Ωστόσο, χωρίς επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προστασία για τις λίγες δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν, η παροχή φροντίδας θα συνεχίσει να είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και για προστασία των δομών υγείας για τη διασφάλιση ζωών. Τονίζουμε επίσης την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να αποκατασταθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, από το οποίο εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό η επιβίωση των μητέρων και των παιδιών στη Γάζα.