fbpx Οι Σύροι στον Λίβανο αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω φόβου απελάσεων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Σύροι στον Λίβανο αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω φόβου απελάσεων

Οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αναφορών για αναγκαστική απέλαση και περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησής τους. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι συνεργάτες τους έχουν ακούσει από ασθενείς ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τη ρητορική διακρίσεων κατά των προσφύγων, δημιουργώντας ανησυχίες για την ασφάλειά τους και ένα περιβάλλον φόβου.

Carmen Yahchouchi

Η ατμόσφαιρα εκφοβισμού που επικρατεί στη χώρα έχει κάνει πολλούς πρόσφυγες να φοβούνται να εγκαταλείψουν την ασφάλεια των σπιτιών τους, ακόμη και να αναζητήσουν βασική ιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην παραμελημένη περιοχή Arsal, μια απομονωμένη πόλη στον βόρειο Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Όλοι είναι αγχωμένοι και μένουν στο σπίτι, παραλυμένοι από φόβο», λέει ο Φαρχάτ, 75 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία που λαμβάνει θεραπεία για διαβήτη στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Arsal εδώ και εννέα χρόνια. «Κανείς δεν έχει το θάρρος να βγει έξω, ακόμη και για βασικές ανάγκες». Φοβάται ότι θα συλληφθεί από τις αρχές και θα απελαθεί από τον Λίβανο. «Φοβάμαι ότι θα με πάρουν, θα με ταπεινώσουν και στη συνέχεια θα με εκδιώξουν βίαια από τη χώρα», λέει, προσθέτοντας ότι πολλοί άλλοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν παρατηρήσει αυξανόμενο αριθμό ασθενών που δεν έρχονται στο ραντεβού τους στην κλινική, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του φόβων ότι θα αντιμετωπίσουν απέλαση καθώς κινούνται στα σημεία ελέγχου για να φτάσουν στις δομές υγείας.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν επίσης ότι το κλίμα φόβου επηρεάζει τη δυνατότητά τους να κάνουν επείγουσες ιατρικές διακομιδές σε νοσοκομεία. «Είχαμε έναν ασθενή ο οποίος, παρά το γεγονός ότι χρειαζόταν επείγουσα ιατρική φροντίδα, αρνήθηκε να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο υπό τον απόλυτο τρόμο της απέλασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχει καταγραφεί», λέει ο Δρ Marcelo Fernandez, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Λίβανο. 

Η πρόσφατη αυστηρή επιβολή πολιτικών και περιορισμών σχετικά με τους πρόσφυγες στον Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών πολλών Σύρων. Συχνά, αυτά τα οχήματα ήταν το μόνο προσιτό μέσο μεταφοράς τους, αφού η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση του κόστους των ταξί και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο Mahmoud, 56 ετών, λαμβάνει θεραπεία για διαβήτη στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Arsal, το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Είναι ένας από τους πολλούς ασθενείς που τώρα αγωνίζονται να έρθουν στην κλινική για εξετάσεις και να παραλάβουν τα φάρμακά τους. «Συνήθιζα να βασίζομαι στη μοτοσικλέτα μου για να φτάσω στην κλινική», λέει, «αλλά οι πρόσφατοι κανονισμοί μάς απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε μοτοσικλέτες, οπότε τώρα πρέπει να κάνω τη διαδρομή με τα πόδια».

Πολλοί από τους κατοίκους του Arsal ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ οι υπηρεσίες και οι υποδομές στην περιοχή είναι περιορισμένες. Τόσο οι κάτοικοι του Λιβάνου όσο και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης.

«Η κατάσχεση οχημάτων έχει αφήσει πολλούς ευάλωτους ανθρώπους χωρίς αξιόπιστο μέσο μεταφοράς», λέει ο Δρ Marcelo Fernandez. Το μέτρο αυτό έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν ήδη περιορισμένους πόρους και ελευθερία μετακίνησης, εμποδίζοντας περαιτέρω την πρόσβασή τους σε βασική ιατρική περίθαλψη.»

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη», λέει ο Δρ Marcelo Fernandez. «Καμία ενέργεια δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της υγείας των ανθρώπων. Όλες οι περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε άμεση υγειονομική περίθαλψη».

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον Λίβανο:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά στον Λίβανο το 1976 και οι ομάδες μας εργάζονται στη χώρα χωρίς διακοπή από το 2008.

Οι ομάδες μας εργάζονται επί του παρόντος σε επτά τοποθεσίες σε ολόκληρο τον Λίβανο, παρέχοντας δωρεάν ιατρική φροντίδα σε ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων Λιβανέζων πολιτών, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων. Οι υπηρεσίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, παιδιατρική φροντίδα, εμβολιασμούς και θεραπεία για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Με περισσότερους από 700 εργαζομένους, οι ομάδες μας παρέχουν περίπου 150.000 ιατρικές συνεδρίες κάθε χρόνο.