fbpx Λίβανος: Σύριοι πρόσφυγες ζουν στον φόβο και την ανασφάλεια | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λίβανος: Σύριοι πρόσφυγες ζουν στον φόβο και την ανασφάλεια

Αναφορά Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Fleeing the violence in Syria, Syrian refugees in Lebanon» περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες διαβίωσης και την κατάσταση της υγείας τους και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Λίβανος: Σύριοι πρόσφυγες ζουν στον φόβο και την ανασφάλεια © MSF
Αναφορά Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Fleeing the violence in Syria, Syrian refugees in Lebanon»
Όταν φθάνουν, οι περισσότεροι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της άμεσης βίας και των απωλειών. Έπειτα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πολλοί χάνουν κάθε ελπίδα

Γενεύη/Βηρυτός, 3 Σεπτεμβρίου 2012- Ο Λίβανος έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονική Συρία τους τελευταίους μήνες. Πολλοί ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, υποφέροντας από ψυχολογική καταπόνηση, ενώ φοβούνται για την ασφάλειά τους και δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η εν λόγω αναφορά περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες διαβίωσης και την κατάσταση της υγείας τους και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση σε στέγη, τροφή, νερό, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια. Οι περισσότερες πρόσφυγες εγκαθίστανται σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου του Λιβάνου, επιδεινώνοντας την κατάσταση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές. Επισημαίνονται κενά στην πρόσβαση των προσφύγων στην ιατρική περίθαλψη, ιδιαίτερα σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης και θεραπείας χρόνιων ασθενειών.

Από τους 5.000 πρόσφυγες από τους οποίους πήραν συνέντευξη οι MSF, τα τρία τέταρτα (3/4) έφυγαν από τη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων και το 40% έχει χάσει μέλη της οικογένειας του εξαιτίας της βίας. Η πλειοψηφία λέει ότι δεν έχει βρει την ασφάλεια που αναζητούσε. Ο Λίβανος είναι μια χώρα ασταθής εξαιτίας της κρίσης στη Συρία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Τα αισθήματα απελπισίας και αποξένωσης είναι διάχυτα. Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες βλέπουν το μέλλον τους ως εξαιρετικά επισφαλές και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Οι πρόσφυγες υφίστανται όντως μια δοκιμασία», αναφέρει ο Φάμπιο Φορτζιόνε, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Λίβανο. «Όταν φθάνουν, οι περισσότεροι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της άμεσης βίας και των απωλειών. Έπειτα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πολλοί χάνουν κάθε ελπίδα».

Καθώς όλο και περισσότεροι Σύριοι περνούν στο Λίβανο, οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες δυσχεραίνουν. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συνωστισμού στην περιοχή Γουάντι Κάλεντ (Wadi Khaled), στο βόρειο Λίβανο και στην Άρσαλ (Aarsal), στην κοιλάδα Μπέκα (Bekka Valley), ενώ στην Τρίπολη, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος του ενοικίου», σημειώνει ο Φορτζιόνε.

Οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες στο Λίβανο στηρίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια, που τώρα πλέον αρχίζει να απειλείται. Μέχρι στιγμής, η από κοινού προσπάθεια των ντόπιων κοινοτήτων, της κυβέρνησης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει αποτρέψει μια πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση. Μεμονωμένα άτομα από την κοινότητα του Λιβάνου έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να ενσωματώσουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες φτάνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών. Οι MSF προειδοποιούν ότι η προοπτική να μειωθεί η βοήθεια, ή να μην σχεδιαστεί η παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων, και καλούν να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς τους Σύριους πρόσφυγες στο Λίβανο και τις τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Οι MSF παραμένουν σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας σε όλα τα θύματα των συγκρούσεων και συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Παρά τις δυσκολίες πρόσβασης στη χώρα, ομάδες της οργάνωσης εργάζονται στη Συρία τους τελευταίους δυο μήνες, προσπαθώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που υφίστανται τις συνέπειες των συγκρούσεων. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέπεμψαν περισσότερους από 300 ασθενείς στο νοσοκομείο  που λειτουργεί εντός της χώρας και οι χειρουργοί έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 150 επεμβάσεις.

Στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ, που συνορεύουν με τη Συρία, οι MSF παρέχουν ιατρική βοήθεια κυρίως σε Παλαιστίνιους, Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Οι ομάδες των MSF σε αυτές τις χώρες έχουν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση στη Συρία. Στο Λίβανο, οι MSF έχουν διαθέσιμες ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και είδη πρώτης ανάγκης για 10.000 άτομα σε περίπτωση που περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία προκαλέσει μαζικό κύμα προσφύγων.

Διάβασε την αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Fleeing the violence in Syria, Syrian refugees in Lebanon» εδώ

ΕΚΔΟΣΗ
Fleeing the violence in Syria, Syrian refugees in Lebanon
Ο Λίβανος έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις...