fbpx Απόστολος Βεΐζης - Η θεραπεία είναι δυνατή! | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Απόστολος Βεΐζης - Η θεραπεία είναι δυνατή!

Απόστολος Βεΐζης
Διευθυντής Ιατρικού τμήματος

{mosimage}Για μία ανθρωπιστική οργάνωση, όπως οι ΓΧΣ, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τ' όνομα και τη δράση τους με την ιατρική βοήθεια προς τους πληθυσμούς που τη στερούνται, ένας διευθυντής ιατρικού τμήματος βρίσκεται αναμφίβολα στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο Απόστολος Βεΐζης βρίσκεται στο πόστο αυτό τους τελευταίους μήνες κι έχει ήδη επωμιστεί την πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα της οργάνωσης στον αγώνα της κατά του AIDS: την επέκταση της αντιρετροϊκής θεραπείας τώρα! «Η θεραπεία οροθετικών στις φτωχές χώρες είναι δυνατή και αλλάζει ζωές και κοινωνίες», επισημαίνει ο ίδιος. Τα μέτωπα για αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων δυστυχώς δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί, όπως υποστηρίζει, η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας.

Με τι ασχολείται ένας ιατρικός διευθυντής στους ΓΧΣ;
«Ο ιατρικός διευθυντής είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη ιατρική πράξη στο πεδίο, το διεθνές κίνημα των ΓΧΣ και της  κοινωνίας. Παράλληλα φροντίζει και παρακολουθεί την υγεία των εθελοντών».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;
«Θα έλεγα ότι είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για το επιστημονικό και αποτελεσματικό έργο των ΓΧΣ στα επείγοντα και μακροχρόνια προγράμματα, αλλά και οι εκστρατείες ενημέρωσης για ποιοτικά, βασικά φάρμακα και τις ξεχασμένες ασθένειες».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παρεμβαίνεις με ιατρικά προγράμματα σε χώρες του τρίτου κόσμου;
«Είναι πολύ δύσκολο λόγω όχι μόνο έλλειψης πρόσβασης των πληθυσμών στο σύστημα υγείας αλλά τις περισσότερες φορές, εξαιτίας της έλλειψης βασικών υποδομών στο σύστημα υγείας».

Οι ΓΧΣ πραγματοποιούν διεθνώς πρωτοβουλία για τις ξεχασμένες ασθένειες. Τι ακριβώς κάνουν και λένε;
«Η πρωτοβουλία "Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες" (Λεϊσμανίαση, Τρυπανοσωμίαση, Τσάγκας και ελονοσία), εκφράζει την ανάγκη έρευνας για καινούρια φάρμακα. Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτές είναι ξεχασμένοι και ζουν σε φτωχές περιοχές. Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάζει να επενδύσει, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, 250 εκατομμύρια δολάρια σε νέα φάρμακα για την καταπολέμηση των ξεχασμένων ασθενειών που εκθέτουν σε κίνδυνο 350 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο».

Η αντιρετροϊκή αγωγή για ασθενείς του AIDS τι δρόμους ανοίγει;
«Σήμερα, οι ΓΧΣ προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε 23.000 ασθενείς σε 27 χώρες. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επείγουσας θεραπείας και μόνο 440.000 έχουν πρόσβαση. Σκοπός των προγραμμάτων είναι να προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.
Η θεραπεία οροθετικών στις φτωχές χώρες είναι δυνατή και αλλάζει ζωές και κοινωνίες. Η επέκταση της θεραπείας είναι μια μεγάλη πρόκληση». 

Μπορούν τα προγράμματα των ΓΧΣ κατά του AIDS να κινητοποιήσουν για την πρόσβαση στη θεραπεία όλων των ασθενών;
«Η απλοποίηση και αποκέντρωση της φροντίδας βοήθησε στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων σε θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν θεαματικές αλλαγές: πήραν βάρος, παρέμειναν υγιείς και συνέχισαν μια φυσιολογική ζωή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι δυνατή και αποτελεσματική και στις πιο φτωχές περιοχές. Η παράταση ζωής των ανθρώπων, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όχι μόνο να πείσει τους πολιτικούς ηγέτες για τη χορήγηση φαρμάκων στους ανθρώπους που τα χρειάζονται αλλά είναι και πρόκληση για μείωση των τιμών των φαρμακοβιομηχανιών».

Τι πρέπει να γίνει για να δούμε περισσότερους ανθρώπους να κερδίζουν τη μάχη της ζωής;
«Να γίνουν πολλαπλάσιες προσπάθειες απ' όλους μας ώστε να δοθούν πραγματικές λύσεις στα ανοιχτά μέτωπα της πρόσβασης των ανθρώπων σε: ποιοτική ζωή, ποιοτικό σύστημα υγείας, ποιοτικά και αποτελεσματικά φάρμακα».
 
Ποιος είναι ο προσανατολισμός των προγραμμάτων;
«Περισσότερα μακροχρόνια, ιατρικά προγράμματα με στόχο την πρόσβαση των πληθυσμών στις υπό-ανάπτυξη χώρες σε ποιοτικές θεραπείες. Το ξεκίνημα της  αντιρετροϊκής θεραπείας σε Ζάμπια και Μαλάουι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα».

Αποστολές σταθμοί στην πορεία σου με τους ΓΧΣ...
«Αφγανιστάν, Καύκασος...»

Η φιλοσοφία σου για τη ζωή σε μία φράση...
«Αγώνας».