fbpx Αϊτή: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς

Αϊτή: Αυξάνουν τα πιθανά κρούσματα χολέρας στο Πορτ-ο-Πρενς © Spencer Platt /Getty ImagesΑνακοίνωση - Τις τελευταίες τρεις μέρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχουμε περιθάλψει περισσότερα από 200 άτομα με συμπτώματα οξείας διάρροιας, που κλινικά σχετίζεται με τη χολέρα, υποστηρίζοντας τις δημόσιες δομές υγείας που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας δουλεύοντας παράλληλα σε ανεξάρτητες ιατρικές δομές στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς.

Ακόμα και αν έχουν επιβεβαιωθεί λίγα περιστατικά χολέρας μέσω εργαστηριακού ελέγχου, τα σοβαρά περιστατικά που εξετάζονται σε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το προσωπικό των ΓΧΣ περιθάλπει και φροντίζει όλους τους ασθενείς βάσει του πρωτοκόλλου θεραπείας χολέρας με στοματική ή ενδοφλέβια ενυδάτωση και αντιβιοτικά, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Και στις τέσσερις εγκαταστάσεις των ΓΧΣ στην πρωτεύουσα, οι ομάδες έχουν περιθάλψει έναν αυξημένο αριθμό πιθανών περιστατικών χολέρας από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου. Στα κέντρα θεραπείας χολέρας υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης 300 ασθενών, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα ακόμη κέντρο 320 κλινών στη γειτονιά Σαρθ (Sarthe), όπου η οργάνωση υποστηρίζει άλλη μια εγκατάσταση μετεγχειρητικής φροντίδας.

«Ο αυξημένος αριθμός πιθανών περιστατικών χολέρας στις εγκαταστάσεις μας στο Πορτ-ο-Πρενς είναι χωρίς αμφιβολία ανησυχητικός», αναφέρει ο Στέφανο Τζανίνι, επικεφαλής αποστολής των ΓΧΣ στην Αϊτή. «Η χολέρα είναι μια σημαντικά θεραπεύσιμη ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, ειδικά όταν οι ασθενείς που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα λαμβάνουν θεραπεία σε ένα ελεγχόμενο και απομονωμένο περιβάλλον, όπως ένα κέντρο θεραπείας χολέρας. Η λειτουργία ανάλογων κέντρων σε περιοχές που έχουν πληγεί από χολέρα μπορούν να μειώσουν την πίεση και να διευκολύνουν τη λειτουργία των τοπικών νοσοκομείων και των δομών υγείας, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης ανάμεσα στους ασθενείς και την υπόλοιπη κοινότητα.»

Κι ενώ συνεχίζονται οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού γύρω από τη λήψη προληπτικών μέτρων-όπως το πλύσιμο χεριών-που παραμένει ένα πολύ σημαντικό μέτρο προφύλαξης, και η πρόσβαση σε άμεση θεραπεία που είναι σημαντική και σωτήρια πρωτοβουλία για την ανταπόκριση στο ξέσπασμα μιας ανάλογης επιδημίας. Η δυνατότητα παροχής στοματικής ενυδάτωσης στους κατοίκους που υποφέρουν, καθώς  και στα κέντρα θεραπείας χολέρας αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικά βήματα μιας έγκαιρης και σωτήριας παρέμβασης και αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι κάτοικοι των περιοχών της πόλης που έχουν πληγεί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής που είναι σημαντικά προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, στη γειτονιά Σιτέ Σολέγ, οι ΓΧΣ προσφέρουμε καθημερινά 280.000 λίτρα νερού, αρκετή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών ενός πληθυσμού περίπου 14.000, αλλά όχι και για τις απαιτήσεις όλων των κατοίκων της γειτονιάς.

«Κι ενώ η χολέρα και τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλωθούν πολύ γρήγορα και να απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων, η άμεση αντιμετώπισή τους με την παραπομπή σε κατάλληλα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε πληγείσες περιοχές μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια», τονίζει η Κέιτ Αλμπέρτι, επιδημιολόγος στο ερευνητικό κέντρο των ΓΧΣ.

Επίσης, δύο ακόμα νοσοκομεία που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας στο Πορτ-ο-Πρενς υποστηρίζονται από τις ομάδες των ΓΧΣ, ενώ ένα κέντρο θεραπείας χολέρας χωρητικότητας 20 κλινών έχει στηθεί ήδη στην περιοχή Λεγκάν (Leogane), όπου οι ΓΧΣ λειτουργούμε ήδη ένα νοσοκομείο. Όλες οι δραστηριότητες υποστηρίζονται από 75 διεθνείς και 400 μέλη ντόπιο προσωπικό που έχουν προστεθεί στους ήδη 3.000 εργαζομένους της οργάνωσης που βρίσκονταν στην Αϊτή.

Προσφέροντας βοήθεια σε ασθενείς βόρεια της χώρας

Μέχρι σήμερα, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν περιθάλψει σε εθνικό επίπεδο πάνω από 6.400 ασθενείς που υποφέρουν από οξεία διάρροια με πολλούς από αυτούς να εμφανίζουν σοβαρή αφυδάτωση, τυπικό σύμπτωμα της χολέρας.

Οι ομάδες μας υποστηρίζουν δύο δημόσια νοσοκομεία στην περιοχή Αρτιμπονί (Artibonite) όπου ξεκίνησε και η επιδημία χολέρας. Οι ιατρικές ομάδες δουλεύουν στα βασικά νοσοκομεία της περιοχής Σεν Μαρκ (St. Marc) και Πτι Ριβιέ (Petite Riviere), παρέχοντας και τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, αν και τα μέρη εκτός των πυκνοκατοικημένων περιοχών χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια.

Για να ενισχυθεί η λειτουργία των κλινικών των πιο απομακρυσμένων περιοχών στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας-σε περιοχές όπως το Γκρος Μορν (Gros Morne)-οι ΓΧΣ προσφέρουμε τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, που μεταφέρονται μεταξύ άλλων και στο νοσοκομείο της πόλης Πορ ντε Πε (Port de Paix), βόρεια της χώρας. Την ίδια στιγμή οι ομάδες μας προετοιμάζουν το στήσιμο και τη λειτουργία δύο κέντρων θεραπείας χολέρας στις περιοχές Γκονέβ (Gonaives) και Μπασέν Μπλε (Bassin Bleu).

Μαρτυρία

«Παραπέμφθηκα στο νοσοκομείο γιατί είχα συμπτώματα διάρροιας και εμετού. Όταν πρωτοέφτασα, δεν μπορούσα να μιλήσω ή να σταθώ όρθια. Τώρα, όμως, νιώθω καλύτερα», εξηγεί η 50χρονη Τζοζεφίν, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο Γκρος Μόρν, κοντά στην πόλη Γκονέβ. «Φοβάμαι ότι θα αρρωστήσουν και τα επτά παιδιά μου, ενώ δεν μπορώ πλέον να δουλέψω στα χωράφια», συμπληρώνει η Τζοζεφίν με δυσφορία μιλώντας σε μια άρρωστη γυναίκα στο διπλανό κρεβάτι. Και οι δύο γυναίκες είναι από τη γειτονιά γνωστή ως «Σατώ» (Château)

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ