fbpx Πακιστάν-Πλημμύρες: επεκτείνεται η παρέμβαση των ΓΧΣ ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πακιστάν-Πλημμύρες: επεκτείνεται η παρέμβαση των ΓΧΣ ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις

«Καταστροφική η εικόνα στις περιοχές Χαρσάντα και Ναουσέρα»

Πακιστάν Διανομή Non food items - © Ton KoeneΑνακοίνωση - Παρόλη την υποχώρηση του νερού σε κάποιες περιοχές, οι ανάγκες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο επείγουσες. Η ανταπόκριση των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εντείνεται και επικεντρώνεται στη διανομή πόσιμου νερού, στη διανομή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και την παροχή περίθαλψης.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε πλήρη εικόνα της έκτασης των αναγκών», λέει ο Άλαν Λεφέβρ, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. «Πολλές περιοχές της επαρχίας Κιμπέρ Πακτάνκουα (KhyberPakhtunkhwa) είναι προσβάσιμες μόνο από αέρος. Κι ενώ αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, η κατάσταση στις επαρχίες, Παντζάμπ, Κασμίρ ή Σίντ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη».

Εκτίμηση των αναγκών από αέρος
Όσο το επιτρέπει ο καιρός, οι ομάδες των ΓΧΣ θα κάνουν εκτίμηση των αναγκών με ελικόπτερο στις πληγείσες περιοχές που είναι προσβάσιμες μόνο από αέρος.

Στις 5 Αυγούστου, μια ομάδα των ΓΧΣ πέταξε με ελικόπτερο στις περιοχές Σουάτ, Ναουσέρα και Χαρσάντα, προκειμένου να κάνει εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άτομα στις περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας των πλημμυρών. 

«Γύρω από τις περιοχές Τσαρσαντά και Ναουσέρα η εικόνα είναι καταστροφική», προσθέτει ο Λεφέβρ που επέβαινε στο ελικόπτερο. «Στις περιοχές γύρω από την πόλη Χαρσάντα καθώς και σε όλη την επαρχία Ναουσέρα, βρήκαμε ολόκληρα χωριά που έχουν καλυφθεί από το νερό. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές ζουν απλά στο ύπαιθρο, δίπλα στα κατεστραμμένα σπίτια τους χωρίς να έχουν λάβει καμία βοήθεια». 

Βόρεια της κοιλάδας Σουάτ, ο πληθυσμός είναι πιθανό να μην μπορεί να λάβει βοήθεια για πολύ καιρό, καθώς κάθε δίοδος πρόσβασης στην περιοχή έχει καλυφθεί από το νερό.

Αντιμέτωποι με τις ιατρικές ανάγκες των πληγέντων
Οι πλημμύρες είχαν ένα ισχυρό αντίκτυπο στις δομές υγείας ειδικά σε προμήθειες φαρμάκων. Οι ΓΧΣ υποστηρίζουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις περιοχές Ναουσέρα και Πεσαβάρ. Στο νοσοκομείο Παμπί, στην επαρχία Ναουσέρα, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ δέχονται ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, πάνω από 295 μόνο σε μια μέρα, κυρίως με δερματοπάθειες και οξεία διάρροια.

Στο νοσοκομείο της επαρχίας Ναουσέρα, οι ομάδες της οργάνωσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία έχοντας πραγματοποιήσει 320 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις 5 Αυγούστου. Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στο νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, ενώ έχουν ήδη διατεθεί τρία ασθενοφόρα διασφαλίζοντας μέχρι τώρα την παραπομπή δέκα ασθενών ημερησίως.

«Παρόλο που το νοσοκομείο δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές, τα πάντα έχουν εξαφανιστεί από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να έχει ξεμείνει κυριολεκτικά από φάρμακα και τον απαραίτητο εξοπλισμό», επισημαίνει ο Τόμας Κονάν, εκπρόσωπος των ΓΧΣ στο Πακιστάν. «Η ιατρική μας ομάδα βεβαιώνει ότι οι ασθενείς που έρχονται να εξεταστούν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους έχοντας τα απαραίτητα φάρμακα. Μέσα στις επόμενες μέρες θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η αίθουσα επειγόντων περιστατικών θα μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και επτά μέρες την εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη γύρω περιοχή ιατρική δομή που να παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους κατοίκους της Ναουσέρα».

Μέσω κινητών ιατρικών ομάδων, οι ΓΧΣ προσπαθούμε επίσης να φτάσουμε κοντά σε όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία ή άλλες απομονωμένες περιοχές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κινητές κλινικές στις περιοχές Χαρσάντα και Πεσαβάρ που επισκέπτονται καθημερινά διαφορετικές τοποθεσιές. Χθες εξετάστηκαν συνολικά 300 ασθενείς σε τρία διαφορετικά σημεία γύρω από τη Χαρσάντα και την Πεσχαβάρ.

Τα ιατρικά προγράμματα των ΓΧΣ που λειτουργούσαν πριν από τις πλημμύρες εξετάζουν ένα αύξοντα αριθμό ασθενών με ασθένειες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της καταστροφής. Στο Νταργκάι, στην περιοχή Μαλακάντ, οι ομάδες έχουν ξεκινήσει νέες κινητές κλινικές. Στο Μπαλουχιστάν, το προσωπικό των κινητών κλινικών των ΓΧΣ ξεκίνησε σήμερα να παρέχει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

 

Διανομή καθαρού νερού και ειδών πρώτης ανάγκης
Η παροχή καθαρού νερού παραμένει μια προτεραιότητα στη Χαρσάντα, τη Λόου Ντιρ και σε οκτώ ακόμα περιοχές της επαρχίας Σουάτ (παρεχόμενη βοήθεια σε περίπου 100.000 ασθενείς). Επιπλέον, οι ΓΧΣ προσφέρουμε καθαρό νερό στο νοσοκομείο της περιοχής στη Λόου Ντιρ, ενώ εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και τη δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού και στην περιοχή Ναουσέρα.

 

Διανέμουμε πλέον περισσότερα κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής με στόχο να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών. Μια τέτοια διανομή έγινε πριν από δυο μέρες σε 500 οικογένειες στη Χαρσάντα, ενώ άλλες 500 οικογένειες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στις περιοχές Χαρσάντα και Πεσαβάρ θα λάβουν επίσης ανάλογα κιτ με κουζινικά σκεύη, κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής και είδη στέγασης. Στο Τάνγκι, βόρεια της Χαρσάντα, οι ομάδες μας έχουν εντοπίσει οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους και μένουν μέσα σε σχολεία.

Στο Μπαλουχιστάν, όπου υπάρχουν πολύ λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις, διανείμαμε σκηνές και κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής σε 750 περίπου οικογένειες στο Μπακτιραμπάτ, μία από τις πόλεις της επαρχίας που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο κανάλι Φανφεντάρ, οι ομάδες των ΓΧΣ διένειμαν κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής, κουζινικά σκεύη σε 250 οικογένειες. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη εντοπιστεί πολλοί ακόμη άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια γύρω από τις περιοχές Μαντσοσόρι και Καμπούλα, στους οποίους η διανομή της βοήθειας ξεκίνησε χθες, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει εκτίμηση των αναγκών και στις περιοχές Σιντί και Τζαλμαγκφί.

Περισσότερο προσωπικό και προμήθειες στο Πακιστάν
Ένα πρώτο φορτηγό αεροπλάνο που μετέφερε 60 τόνους νερό, φάρμακα και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό έχει ήδη αναχωρήσει από την Ευρώπη, ενώ 50 επιπλέον τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης θα καταφθάσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, στέλνεται περισσότερο προσωπικό στο Πακιστάν, όπου στα προγράμματα της οργάνωσης θα εργάζονται συνολικά 100 διεθνείς εθελοντές και 1.200 μέλη ντόπιο προσωπικό.

Δείτε το χάρτη με τα σημεία παρέμβασης των ΓΧΣ

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ