fbpx Φιλιππίνες-Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Φιλιππίνες-Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού

© Tony Marchant -MSFΑνακοίνωση – Πλημμύρες: Στη Μανίλα και στις βόρειες Φιλιππίνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συνεχίζουν στηρίζουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που έχουν πληγεί από τις τροπικές καταιγίδες Κετσάνα (Ketsana) και Πάρμα (Parma), που χτύπησαν τη χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 3 Οκτωβρίου αντίστοιχα και οι οποίες έπληξαν πάνω από 8,4 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν 849 θανάτους.

Στη Μανίλα και τις γύρω περιοχές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν ακόμα σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε συνωστισμένα κέντρα υποδοχής πληγέντων ή σε μισο-κατεστραμμένα σπίτια.

Εξαιτίας αυτών των συνθηκών διαβίωσης ο πληθυσμός εκτίθεται σε μεταδοτικές ασθένειες και ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα νερά με αποτέλεσμα η ιατρική παρακολούθηση να είναι πολύ σημαντική.

Στις τρώγλες κοντά σε ένα κανάλι ανατολικά της Μανίλα και σε όλες τις πληγείσες περιοχές της λίμνης Λαγκούνα, οι ΓΧΣ λειτουργούν κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης παραπέμποντας ασθενείς σε τοπικά νοσοκομεία.

«Οι πιο συχνές ασθένειες που συναντούμε είναι αναπνευστικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις, όπως επίσης και περιστατικά διάρροιας», εξηγεί ο συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στην περιοχή, Πιέρ Λουίτζι Τέστα. «Κάποιες από τις ομάδες μας βοηθούν στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς και διασφαλίζουν ότι γίνονται τα εμβόλια τετάνου σε όσους τα χρειάζονται».

Οι ΓΧΣ έχουν εξετάσει πάνω από 2.220 ασθενείς από την αρχή της επείγουσας παρέμβασης τους, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα των πλημμυρών που την έχουν ανάγκη.

Στα συνωστισμένα κέντρα φιλοξενίας πληγέντων, οι ΓΧΣ έχουν διαμορφώσει 50 τουαλέτες, ενώ στις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοι μένουν σε πρόχειρα κατασκευασμένα σπίτια, οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται για να μειώσουν τους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, καθώς οι περισσότερες τουαλέτες είναι καλυμμένες κάτω από το νερό. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης διανείμει κιτ προσωπικής υγιεινής με διαλύματα χλωρίνης και βούρτσες για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας των πληγέντων.         

Σε κάποιες από τις περιοχές γύρω από τη Λίμνη Λαγκούνα, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν τον έλεγχο και την επιτήρηση πιθανών περιστατικών λεπτοσπείρωσης, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τα ζώα, και διάρροιας.

Πάνω από 17.000 άτομα έχουν λάβει κιτ προσωπικής υγιεινής από τους ΓΧΣ στη Μανίλα και τις γύρω περιοχές. Αυτά περιλαμβάνουν αντικείμενα, όπως σαπούνια και οδοντόβουρτσες, σκεύη μαγειρικής και κουβέρτες. Διανεμηθήκαν, επίσης, υλικά για το χτίσιμο καταφυγίων σε κάποιες από τις περιοχές, όπου οι κάτοικοι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ ομάδες των ΓΧΣ έχουν κάνει παρέμβαση στην περιοχή Λόκος Νορτ (Ilocos Norte), Κατζαγιάν (Cagayan), Παγκασινάν(Pangasinan)και στην επαρχία Ταρλάκ (Tarlac), στο βόρειο νησί της Λουζόν (Luzon), όπου ο τυφώνας Πάρμα (Parma) έχει προκαλέσει πανωλεθρία μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις πολλών εβδομάδων.

Στην περιοχή Παγκασινάν(Pangasinan) και τις επαρχίες Ταρλάκ (Tarlac), δεκάδες πόλεις και κοινότητες ισοπεδώθηκαν μετά την αποδέσμευση υδάτων από τοπικές δεξαμενές για να αποφύγουν την υπερχείλιση μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που ακολούθησαν τον τυφώνα Πάρμα.

Οι ΓΧΣ έχουν εξετάσει πάνω από 1930 ασθενείς και έχουν διανείμει 6.700 κιτ προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης και 520 κιτ εργαλείων, στις περιπτώσεις, όπου σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Άλλα 6.000 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής και με εργαλεία θα διανεμηθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα. 

Η ομάδα εξυγίανσης νερού των ΓΧΣ έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει 40 τουαλέτες για εκτοπισμένες οικογένειες στις Ροζάλες, επαρχία της πόλης Παγκανισάν (Pangasinan).

Μετά από μια αξιολόγηση στην επαρχία Μπενκέτ, οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να παρέχουν κιτ με εργαλεία σε περιοχές, όπου ολόκληρες κοινότητες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από μεγάλες κατολισθήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων.

Μετά τις Φιλιππίνες, η τροπική καταιγίδα Κετσάνα χτύπησε και το Βιετνάμ, σκοτώνοντας δωδεκάδες και καλύπτοντας με νερό ολόκληρες κατοικημένες περιοχές. Οι ΓΧΣ έστειλαν μια νοσηλεύτρια και έναν τεχνικό για να κάνουν αξιολόγηση των αναγκών των θυμάτων στις περιοχές Ντα Νάνγκ (Da Nang), Χόι Αν (Hoi An), Κανγκ Γκάι (Quang Ngai) και Κοντούμ (Kontum) στο κεντρικό Βιετνάμ. Καθώς πολλές άλλες οργανώσεις ανταποκρίνονται σε αυτό το επείγον, οι ΓΧΣ αποφάσισαν να μην ξεκινήσουν επείγουσα παρέμβαση σε αυτές τις περιοχές.


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ