fbpx Ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα των φυσικών καταστροφών | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα των φυσικών καταστροφών

© Frederic Baldini /MSFΑνακοίνωση  - Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), οι οποίες παρέχουν αυτές τις μέρες ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας και του Νότιου Ειρηνικού που μετρούν ακόμα πληγές και θύματα από τις φυσικές καταστροφές, έχουν αρχίσει να παρέχουν και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πληγέντες κατοίκους. Πάνω από μία εβδομάδα μετά τις τραγικές καταστροφές, οι ομάδες των ΓΧΣ αρχίζουν να εκπαιδεύουν ντόπιους συμβούλους και να παρέχουν άμεση ψυχολογική υποστήριξη.

Υπήρχαν φόβοι μεγαλύτερων καταστροφών όταν την Πέμπτη το πρωί εκδόθηκε μία νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύστερα από τους σεισμούς που έπληξαν το Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό. Ευτυχώς, σημειώθηκαν λίγες ζημιές αλλά εκδηλώθηκε πανικός σε διάφορα νησιά. Στα νησιά Σαμόα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναζήτησε καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία. Ήταν μία εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε 137 ανθρώπους και κατέστρεψε πολλά σπίτια.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες από ντόπιους εθελοντές στη Σαμόα
«Προφανώς οι κάτοικοι είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση,» τονίζει η Βερονίκ δε Κλερκ, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στη Σαμόα, έχοντας περάσει αρκετές μέρες καταγράφοντας τις ανάγκες στην περιοχή που υπέστη τις περισσότερες ζημιές από το τσουνάμι που έπληξε τη νότια ακτή του νησιού Σαμόα. «Έχουν χάσει όλα τους τα υπάρχοντα, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει πολλούς συγγενείς τους. Μια οικογένεια που είδαμε είχε χάσει δεκατρία μέλη της. Οι κάτοικοι χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν και να θάψουν τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά μετά από μερικές μέρες θα είναι πιο έτοιμοι για να δεχτούν συμβουλευτικές υπηρεσίες.» Ήδη προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ακόμα και μέσα από κινητές ομάδες. «Υπάρχουν πολλοί εθελοντές, κάτοικοι της Σαμόα που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, δεν έχουν την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν τόσο συγκεκριμένα προβλήματα.» Μέσα στις επόμενες μέρες, ένας ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα εκπαιδεύσει μία ομάδα συμβούλων, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσφέρουν ψυχοκοινωνική φροντίδα αλλά και να εντοπίσουν όσους κατοίκους χρειάζονται βοήθεια από κάποιο επαγγελματία και να τους παραπέμψουν σε ψυχολόγους.

Θρήνος για τους νεκρούς στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία πολλοί άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και έχει χαθεί κάθε ελπίδα για να βρεθούν επιζήσαντες. Τα πτώματα των νεκρών είναι ακόμα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια και οι συγγενείς ακόμα περιμένουν. Η Μαρλέν Λη, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρέχει υποστήριξη σε κάποιες οικογένειες στις περιοχές που έχουν πληγεί πιο πολύ. Μας είπε: «Χθες πήγαμε στο Ταντικάτ, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, στα βουνά βόρεια του Παριαμάν, όπου πολλά χωριά έχουν καταστραφεί από κατολισθήσεις. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τους συγγενείς τους ακόμα περιμένουν να βρεθούν τα πτώματά τους.» Ωστόσο, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι έχουν καταστραφεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν στην περιοχή τα μηχανήματα που χρειάζονται για να ψάξουν μέσα στα χαλάσματα. Οι κάτοικοι πηγαίνουν κάθε πρωί στο σημείο της κατολίσθησης και κάθονται όλη τη μέρα εκεί περιμένοντας τις ομάδες αναζήτησης. «Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να μπορέσουν να θάψουν τους νεκρούς τους όσο πιο σύντομα γίνεται,» είπε η Μαρλέν. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι περισσότεροι είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, θρηνούν για τους δικούς τους, έχουν να κοιμηθούν κανονικά εδώ και αρκετές μέρες, έχουν χάσει την όρεξή τους και έχουν πολλές ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον. Υπάρχουν πολλές αναπάντητες ερωτήσεις.»   

Πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες καθώς κάποιοι από αυτούς δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια ακόμα ή ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποι ακόμα μένουν σε καταφύγια πληγέντων και αρκετοί από αυτούς θα χρειαστεί να περιμένουν πολλές εβδομάδες για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς κάποιες περιοχές είναι ακόμα πλημμυρισμένες. «Ακόμα ζούμε σε αυτό το διάδρομο. Έχει θόρυβο και αέρα… δεν είναι μέρος για μια οικογένεια,» είπε ένας πατέρας σε ένα καταφύγιο πληγέντων στο Πασίγκ. Δίπλα του, μία γυναίκα ήταν πολύ ανήσυχη γιατί το σπίτι της είχε καταστραφεί. «Δεν ξέρω τι θα κάνω… έχω χάσει τα πάντα». Για κάποιους από αυτούς, που είναι πιο ευάλωτοι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και πραγματοποιούν έργα για την εξυγίανση νερού.