fbpx Ινδία: Οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια στο κρατίδιο Μπιχάρ που έχει πληγεί από πλημμύρες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ινδία: Οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια στο κρατίδιο Μπιχάρ που έχει πληγεί από πλημμύρες

© Miguel CuencaΑνακοίνωση - Μία ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφερε να φτάσει στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στο κρατίδιο Μπιχάρ στην Ινδία. Η ομάδα, που αποτελείται από έναν τεχνικό, έναν ειδικό εξυγίανσης νερού και έναν γιατρό, αξιολογεί το μέγεθος των αναγκών στις περιοχές Αραρία (Araria) και Πούρνεα-Μαδεπούρα (Purnea-Madhepura). Επίσης, η ομάδα έχει φέρει μαζί της ανθρωπιστική βοήθεια για να διανείμει στους πληγέντες.

Εχθές ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή» και ζήτησε από τις διεθνείς οργανώσεις να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ΓΧΣ αποστείλαμε στην περιοχή τέσσερα φορτηγά με 15.000 μουσαμάδες, 4.000 κουβέρτες, 15.000 μπιτόνια και ταμπλέτες χλωρίωσης προκειμένου να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. 

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Κόσι στην μεθόριο του Νεπάλ στις 20 Αυγούστου. Το γεγονός αυτό άλλαξε την πορεία του ποταμού και τα νερά κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά της επαρχίας Σουπάουλ (Supaul). Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους. «Δε μιλάμε για τις συνηθισμένες πλημμύρες των μουσώνων. Το πρόβλημα είναι ότι ο ποταμός Κόσι έχει αλλάξει πορεία και οι χωρικοί και οι τοπικές αρχές είναι εντελώς απροετοίμαστοι για αυτή την καταστροφή. Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία και κανένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και οι αρχές ζήτησαν από τους ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της καταστροφής», δήλωσε η Μάρι-Κάρμεν Βινιόλες (Mari-Carmen Viñoles), επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Δελχί.   

Λόγω των ισχυρών ρευμάτων που επικρατούν στις πλημμυρισμένες περιοχές ο μόνος ασφαλής τρόπος για την απομάκρυνση των πληγέντων είναι με μηχανοκίνητες βάρκες.

Η κύρια προτεραιότητα είναι η επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων. Υπάρχουν πολύ λίγες μηχανοκίνητες βάρκες και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόνο 50.000 άνθρωποι. Η έλλειψη μηχανοκίνητων βαρκών καθιστά επίσης δύσκολη την αξιολόγηση της κατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή όσων περιμένουν τους διασώστες. Κάποιες περιοχές παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες και σύμφωνα με τις ιστορίες ανθρώπων που ζουν στους καταυλισμούς έχουν καταστραφεί ολόκληρα χωριά από τις πλημμύρες και έχουν χάσει τη ζωή τους όλοι οι κάτοικοι. Αυτές οι περιοχές έχουν αρχίσει τώρα να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.  

Οι επιζώντες έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς στην ύπαιθρο, στις όχθες του ποταμού και δίπλα στους δρόμους. Οι περισσότεροι δεν έχουν κατάλληλα καταλύματα και καθώς η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, δεν υπάρχει πολλή οργάνωση στους καταυλισμούς. Δεν υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό και όσοι μένουν στην ύπαιθρο πίνουν από το νερό του ποταμού, που δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Εκτιμάται ότι περίπου 400.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν καταφύγιο στους καταυλισμούς μέσα στις επόμενες μέρες. 

Οι πιο άμεσες ανάγκες τους πληθυσμού είναι τα τρόφιμα, τα πλαστικά καλύμματα για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων, οι ταμπλέτες εξυγίανσης νερού, τα σύνεργα μαγειρικής, οι κουβάδες και τα αντικείμενα προσωπικής υγιεινής. Η ιατρική βοήθεια είναι επίσης απαραίτητη για να προληφθούν οι μεταδοτικές ασθένειες.    

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ