fbpx Παλαιστινιακά εδάφη: Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Παλαιστινιακά εδάφη: Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη

Η κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα, παραμένει κρίσιμη. Ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται ενώ υπάρχει ανεπαρκής προμήθεια νερού και ρεύματος. Παρόλα αυτά, οι Παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν και οι ΓΧΣ συνεχίζουν την αποστολή τους. 184 Παλαιστίνιοι -συμπεριλαμβανομένων 42 παιδιών- έχουν χάσει τη ζωή τους και 650 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης «Καλοκαιρινή Βροχή» στις 28 Ιουνίου, επιχείρηση που ακολούθησε την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη. Περίπου τα μισά θύματα ήταν άμαχοι. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δώδεκα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 3.400 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να ψάξουν καταφύγιο εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Γέφυρες, κυβερνητικά κτίρια, δρόμοι κι ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούσε τη μισή Γάζα, έχουν καταστραφεί. Κάποιες στιγμές, το πέρασμα Κάρνι κλείνει, δυσκολεύοντας τις εισαγωγές αγαθών. Σαν αποτέλεσμα, η Γάζα υφίσταται ένα σχεδόν ολοκληρωτικό εμπάργκο, και η οικονομική της ζωή έχει σχεδόν ολοκληρωτικά παραλύσει.

Ιατρική Φροντίδα

Τα 22 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν υπερπληρότητα. Παρόλα αυτά, η λειτουργική τους ικανότητα έχει βελτιωθεί κάπως εξαιτίας των γεννητριών με καύσιμα, με τις οποίες τα έχει προμηθεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δωρεές σε είδος φτάνουν σε αυτά τα νοσοκομεία από διάφορους δωρητές. Αντιθέτως, δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή στα 58 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, τα μισά από τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικές γεννήτριες.  Το Υπουργείο Υγείας έχει κηρύξει 21 από αυτά τα κέντρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τους τελευταίους πέντε μήνες, το προσωπικό έχει πληρωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του μισθού του, παρόλα αυτά όμως γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται.

Το Φεβρουάριο οι ΓΧΣ ξεκίνησαν να διανέμουν φάρμακα και ιατρικές προμήθειες προσπαθώντας να  αμβλύνουν τις συνέπειες από τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Υγείας προς τις υπηρεσίες υγείας. Αλλά από την έναρξη της επιχείρησης «Καλοκαιρινή Βροχή», οι δωρεές καλύπτουν πιο συγκεκριμένες ανάγκες:

  • Προμήθειες για αίθουσες επειγόντων των νοσοκομείων και επιλεγμένα νοσοκομεία στα οποία πηγαίνουν οι τραυματίες
  • Ιατρικό εξοπλισμό
  • Ψυχότροπα φάρμακα, μέρος του προγράμματος των ΓΧΣ για την ψυχική υγεία

Τρεις ψυχολόγοι των ΓΧΣ έχουν ξεκινήσει συμβουλευτική στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η λίστα αναμονής είναι μεγάλη. Οι παράγοντες που ενισχύουν  το άγχος είναι πολυάριθμοι λόγω των συνθηκών που χαρακτηρίζονται από βία και καθημερινούς πυροβολισμούς. «Οι άνθρωποι φοβούνται μια εισβολή, φοβούνται μην καταστραφούν τα σπίτια τους και τις προηγούμενες 12 μέρες φοβόντουσαν μη λάβουν ένα τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό στρατό που θα τους ειδοποιούσε να εκκενώσουν τα σπίτια τους πριν από την εισβολή», εξηγεί η Λώρα Μπραβ, επικεφαλής αποστολής στην Ιερουσαλήμ.

Καθημερινή ζωή

Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις. Ενώ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ρεύμα για 8-12 ώρες τη μέρα, οι πόλεις Ράφα και Καν Γιουνίς στο νότο έχουν ρεύμα περίπου  για 4 ώρες τη μέρα.

Η προμήθεια νερού έχει επίσης τεράστιες δυσκολίες. Παρόλο που έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα ώστε κάθε ζώνη να προμηθεύεται νερό μια συγκεκριμένη ώρα της μέρας, το νερό ακόμη δεν επαρκεί καθώς δεν υπάρχει ρεύμα για να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού.

Στην πόλη Τσεικ Σααντ, οι ΓΧΣ παρείχαν δύο υδροσυλλέκτες των 5.000 λίτρων και προμήθευσαν τον ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού πηγαδιού με καύσιμα προκειμένου να αντλήσει το νερό στα ντεπόζιτα. Η ομάδα των ΓΧΣ συνεχίζει να παρέχει νερό -4.000 λίτρα τη μέρα- σε μια ομάδα προσφύγων κοντά στο αεροδρόμιο που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Αλ Σόκα και οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όσο για άλλες ανάγκες, ιδιαίτερα για το φαγητό, καλύπτονται από UNRWA* και ICRC*. Επίσης, τα σκουπίδια σε συγκεκριμένες ζώνες δεν έχουν μαζευτεί για αρκετές εβδομάδες.

Κοντά στην πρώτη γραμμή

Στην 1η Ιουνίου, οι ΓΧΣ συνάντησαν περίπου 200 οικογένειες που ζούσαν μέσα στο φόβο σε περιοχές γύρω από την πρώτη γραμμή και τις ζώνες βομβαρδισμού όπου ήταν συχνά εκτεθειμένοι σε πυροβολισμούς και εκρήξεις εξαιτίας της τοποθεσίας τους. Προς το παρόν, οι βομβαρδισμοί εντείνονται και η πρόσβαση σε αυτές τις ζώνες είναι πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, οι ΓΧΣ αγωνίζονται να παράσχουν σε αυτές τις οικογένειες όση περισσότερη ψυχολογική, ιατρική ή κοινωνική υποστήριξη μπορούν.   

*Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, World Food Program 
*Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού