fbpx Πρόσκληση για έρευνα στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων για τις ξεχασμένες ασθένειες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πρόσκληση για έρευνα στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων για τις ξεχασμένες ασθένειες

Το πρόγραμμα DNDi ζητά την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενα μέρη για την ανακάλυψη ή ανάπτυξη φαρμάκων για τρεις από τις πλέον ξεχασμένες μεταδοτικές ασθένειες - την ασθένεια του Ύπνου, την ασθένεια Τσάγκας και τη Λεϊσμανίαση.

Η πρωτοβουλία «Φάρμακα για Ξεχασμένες Ασθένειες» (DNDi) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών, οικονομικά ασφαλών και προσαρμοσμένων στις συνθήκες περιβάλλοντος φαρμάκων που θα καλύπτουν τις ανάγκες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από ξεχασμένες λοιμώδεις ασθένειες. Η DNDi ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον για να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στην έρευνα και ανάπτυξη βασικών φαρμάκων για ξεχασμένες ασθένειες όπως η ασθένεια του Ύπνου, η ασθένεια Τσάγκας και η Λεϊσμανίαση.

Για να συμπληρώσει τη διευρυνόμενη ατζέντα της, η DNDi ζητά την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για προγράμματα ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων κατά της αφρικανικής Τρυπανοσωμίασης, της ασθένειας Τσάγκας και της Λεϊσμανίασης.

Η DNDi θα μελετήσει όλες τις δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τις αναφερόμενες σε αυτήν την πρόσκληση ενδιαφέροντος ξεχασμένες ασθένειες. Η εμπλοκή της βιομηχανίας, και ιδιαίτερα βιοτεχνολογικών ή φαρμακευτικών εταιρειών, ενθαρρύνεται και η DNDi είναι πρόθυμη να βοηθήσει και να διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος: 18 Μαρτίου 2005

Ασθένεια του Ύπνου

Η ασθένεια του Ύπνου απειλεί πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε 36 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, περιλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αγκόλα, του Καμερούν, της Ουγκάντα και του νότιου Σουδάν. Λιγότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία. Η ασθένεια ελέγχθηκε ικανοποιητικά στη δεκαετία του '60 αλλά επανέκαμψε στις απομονωμένες και ελώδεις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής εξαιτίας των πολυετών συγκρούσεων, των μετακινήσεων πληθυσμών και της έλλειψης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Η ασθένεια του Ύπνου είναι γνωστή εξαιτίας της δυσκολίας αντιμετώπισής της. Για τη θεραπεία της ασθένειας έχουν εγκριθεί τα pentamidine isethionate , suramin , melarsoprol και eflornithine , ωστόσο αυτά τα φάρμακα είναι σπάνια, τοξικά και έρχονται αντιμέτωπα με την ανθεκτικότητα του παρασίτου.

Ασθένεια Τσάγκας

Η ασθένεια Τσάγκας μεταδίδεται στους ανθρώπους από έντομα που τρέφονται με αίμα. Το μολυσμένο έντομο αποθέτει περιττώματα στο δέρμα του ανθρώπου, τα οποία στη συνέχεια μπορεί κατά λάθος να επαλειφθούν και να εισέλθουν στην πληγή που έχει δημιουργηθεί από το τσίμπημα, στα μάτια ή στο στόμα.

Μια διαδεδομένη παρασιτική ασθένεια, η αμερικανική Τρυπανοσωμίαση ή ασθένεια Τσάγκας, σκοτώνει περίπου 50.000 ανθρώπους το χρόνο στην αμερικανική ήπειρο. Η ασθένεια πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχούς. Εκτιμάται ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το παράσιτο στο αίμα τους και περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μολυνθούν σε 21 χώρες της κεντρικής και νότιας αμερικανικής ηπείρου.

Το Nifurtimox και το Benznidazole είναι τα μόνα υπάρχοντα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας Τσάγκας. Κανένα από τα δύο δε θεωρείται ιδανικό εξαιτίας:

  • της μικρής αποτελεσματικότητας στη χρόνια φάση της ασθένειας
  • των σημαντικών διακυμάνσεων της αποτελεσματικότητας κατά περιοχή εξαιτίας φυσικά ανθεκτικών στελεχών του τρυπανοσώματος Cruzi
  • του υψηλού ποσοστού εγκατάλειψης της θεραπείας λόγω των παρενεργειών των φαρμάκων
  • της μεγάλης διάρκειας της αγωγής (30 έως 60 ημέρες)
  • της ανάγκης για εξειδικευμένη ιατρική επίβλεψη.

Λεϊσμανίαση (Καλά-Αζάρ)

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις δυτικές χώρες δεν έχουν ποτέ ακούσει για τη σπλαγχνική Λεϊσμανίαση ή Καλά-Αζάρ (που στη γλώσσα χίντι σημαίνει «μαύρος πυρετός»), αλλά σε κάποια μέρη του κόσμου, η ασθένεια συνιστά πραγματικό εφιάλτη. Η Καλά-Αζάρ είναι θανατηφόρα.

Η Καλά-Αζάρ επιμένει σήμερα σε πολύ φτωχές, απομακρυσμένες και, μερικές φορές, πολιτικά ασταθείς περιοχές, όπου η φροντίδα για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη και οι ασθενείς έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα και προληπτικά μέτρα. Η ασθένεια είναι ενδημική σε 88 χώρες, όπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κατά της Λεϊσμανίασης φάρμακο, το πεντασθενές αντιμόνιο ( sodium stibogluconate ) υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για περισσότερα από 70 χρόνια. Χορηγείται με έγχυση και είναι οδυνηρό, τοξικό, με επικίνδυνες παρενέργειες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Εκτός αυτού, το φάρμακο αυτό δεν είναι πλέον αποτελεσματικό εναντίον της ασθένειας σε μεγάλα τμήματα της Ινδίας.

Η πρωτοβουλία «Φάρμακα για Ξεχασμένες Ασθένειες» ( DNDi ) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Fiocruz στη Βραζιλία, του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, του υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας και του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Κένυα, με το τμήμα Ερευνών για Τροπικές Ασθένειες ( TDR ) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ως μόνιμο παρατηρητή. Η DNDi δρα προς το δημόσιο συμφέρον για να γεφυρώσει τα υπάρχοντα κενά στην έρευνα και ανάπτυξη βασικών φαρμάκων για ξεχασμένες ασθένειες όπως η ασθένεια του Ύπνου, η ασθένεια Τσάγκας και η Λεϊσμανίαση.