fbpx Οι ΓΧΣ καλωσορίζουν την είδηση παραγωγής νέου συνδυασμού φαρμάκων κατά της ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι ΓΧΣ καλωσορίζουν την είδηση παραγωγής νέου συνδυασμού φαρμάκων κατά της ελονοσίας

Παρίσι - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλωσορίζουν την κοινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες» (DNDi) και της εταιρείας Sanofi-Aventis για την παραγωγή ενός νέου φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Το προϊόν, που συνδυάζει ένα χάπι artesunate (ένα παράγωγο της αρτεμισίνης) και amodiaquine, θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το 2006. Οι θεραπείες που βασίζονται στο συνδυασμό της αρτεμισίνης αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές κατά της ελονοσίας.

 

 

Χωρίς καθεστώς ευρεσιτεχνίας, εύκολο στη χρήση και σε χαμηλό κόστος, το νέο φάρμακο αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τη θεραπεία των ασθενών με ελονοσία.
Θα είναι επίσης το πρώτο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται από την Πρωτοβουλία «Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες» (DNDi), ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 2003 ύστερα από πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το νέο φάρμακο αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τρεις βασικούς λόγους: 
  
Χρηστικότητα: ακολουθώντας τη νέα αυτή θεραπεία οι ασθενείς θα παίρνουν μόνο ένα φάρμακο (που συνδυάζει artesunate and amodiaquine) δύο φορές ημερησίως και για τρεις ημέρες, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες για ενήλικες αποτελούνται από 24 δόσεις. Οι θεραπείες για παιδιά έχουν επίσης απλοποιηθεί. Με το συνδυασμό των δύο φαρμάκων σε ένα και μοναδικό χάπι, μειώνεται και ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας, καθώς είναι δυνατή η λήψη ενός φαρμάκου κάθε φορά.

Χωρίς Ευρεσιτεχνία: ο νέος συνδυασμός δε θα περιορίζεται από πατέντα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε παραγωγός αντίγραφων φαρμάκων θα είναι ελεύθερος να παράγει παρόμοιο προϊόν. Καθώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρίες οδηγεί σε μείωση των τιμών, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα σε χώρες με φτωχούς οικονομικούς πόρους. Η Πρωτοβουλία DNDi και η Sanofi-Aventis θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη μεταβίβαση της τεχνογνωσίας έτσι ώστε να μπορέσουν οι εταιρίες παραγωγής αντίγραφων φαρμάκων να κατασκευάσουν το νέο φάρμακο.
 
Τιμή: το νέο προϊόν, με τιμή 1 δολαρίου ανά ενήλικο και 0.50 δολαρίου για κάθε παιδί, είναι φανερά πιο φθηνό από τις υπάρχουσες θεραπείες. Όμως οι ΓΧΣ ανησυχούν ότι η συμφωνία μεταξύ της «Πρωτοβουλίας για τις Ξεχασμένες Ασθένειες» και της Sanofi-Aventis δεν αποτελεί από μόνη της μία ισχυρή εγγύηση ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά με αυτές τις προϋποθέσεις. Για να είναι εφικτή αυτή η προτεινόμενη τιμή, θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, ενώ οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την αγορά και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρήσουν σε αλλαγές πρωτοκόλλων υγείας.

Η ανακοίνωση αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παράσιτο που ευθύνεται για την ελονοσία εξελίσσεται συνεχώς εξαιτίας των νέων θεραπειών με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η συνεχιζόμενη έρευνα για καινούργια φάρμακα. Επίσης ακόμα και αν οι συνδυασμοί φαρμάκων με βάση την αρτεμισίνη (ACT) αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπεία που υπάρχει σήμερα, δεν είναι διαθέσιμα σε πολλές αφρικανικές χώρες όπου η ελονοσία έχει και τη μεγαλύτερη εξάπλωση.

Εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης και οικονομικής διαθεσιμότητας από τις κυβερνήσεις, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και το Παγκόσμιο Ταμείο, παλιά και αναποτελεσματικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως, ενώ 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά της ελονοσίας. 

  • Η Πρωτοβουλία για τις Ξεχασμένες Ασθένειες (DNDi) συγκροτήθηκε το 2003 μέσα από τη συνεργασία των ΓΧΣ, του Ινστιτούτου Παστέρ, του Ιδρύματος Oswaldo Cruz (Βραζιλία), του Ινδικού Συμβουλίου για την Ιατρική Έρευνα, του ινστιτούτου ιατρικής έρευνας της Κένυας, του Υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας και του προγράμματος του ΠΟΥ για την Έρευνα και την Εκπαίδευση για τις Τροπικές Ασθένειες. Έργο της πρωτοβουλίας αυτής είναι να κάνει γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης έρευνας κατά των παραμελημένων ασθενειών. Το 2005, οι ΓΧΣ συνεισέφεραν 5 εκατομμύρια ευρώ στην Πρωτοβουλία DNDi.
  • Οι ΓΧΣ έχουν αναλάβει τη θεραπεία περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που πάσχουν από ελονοσία σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο και συνηγορούν για την παραγωγή φαρμάκων με βάση την αρτεμισίνη από το 2002.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ