fbpx Ινδονησία: μετά το τσουνάμι παραμονεύει ο τέτανος | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ινδονησία: μετά το τσουνάμι παραμονεύει ο τέτανος

Μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας μετά το τσουνάμι είναι ο τέτανος, ο οποίος είναι εν δυνάμει θανατηφόρος. Η μετάδοση του τετάνου διευκολύνεται από τις μολυσμένες πληγές και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ζέστη, η υγρασία, και η έκθεση σε ζώα, χώμα ή άλλα εξωτερικά στοιχεία.

Σε μονάδες υγείας στο Ατσέχ έχουν αναφερθεί έως τώρα πάνω από εξήντα περιστατικά τετάνου, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να περιθάλπονται τώρα στο κεντρικό νοσοκομείο της Μπάντα Ατσέχ και άλλες στα νοσοκομεία Μεουλαμπόχ και Σίγκλι.


«Ο τέτανος προκαλεί μεγάλη ανησυχία εδώ, καθώς έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας -της τάξης του 25%- και η κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο κατά της ασθένειας στο Ατσέχ είναι πολύ χαμηλή», εξηγεί η Λόρις Ντε Φιλίπι, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στο Ατσέχ. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με ανοικτές πληγές να τις φροντίσουν ώστε αυτές να καθαριστούν και να επιδεθούν κατάλληλα. Από την πλευρά μας, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε άνθρωποι που κόπηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς έσκαβαν στα ερείπια που άφησε το τσουνάμι, να μην αναπτύξουν τέτανο».

Μόλις ενημερώθηκαν για το σημαντικό αριθμό περιστατικών τετάνου στην πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν άμεσα δραστηριότητες πρόληψης της ασθένειας στην Μπάντα Ατσέχ. Η οργάνωση λειτουργεί μια Κινητή Ιατρική Μονάδα που αποτελείται από ένα γιατρό και δύο νοσηλευτές οι οποίοι εξετάζουν ανθρώπους, επιδένουν τραύματα και δίνουν πληροφορίες για την ασθένεια σε δύο από τις πλέον κατεστραμμένες περιοχές της Μπάντα Ατσέχ. Η Κινητή Μονάδα έχει επίσης διανείμει περισσότερα από 500 ζευγάρια πλαστικές μπότες και 1.500 ζευγάρια γάντια σε ανθρώπους που εργάζονται στα ερείπια της πόλης . Ένα αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με μεγάφωνο περιοδεύει στην κατεστραμμένη περιοχή και ενημερώνει τους κατοίκους για τον τέτανο και για τους τρόπους πρόληψής του.

Αυτήν τη στιγμή, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά τετάνου φαίνεται ότι οφείλονται σε τραύματα που προκλήθηκαν κατά το τσουνάμι και όχι από πληγές που υπέστησαν άνθρωποι που εργάζονταν στην εκκαθάριση των ερειπίων τις εβδομάδες μετά την καταστροφή. Ο κατάλληλος εμβολιασμός κατά της ασθένειας απαιτεί μια αρχική δόση εμβολίου, την οποία παρέχει η κινητή μονάδα των ΓΧΣ, ενώ μετά πρέπει να ακολουθήσει μια δεύτερη ένεση, 28 ημέρες αργότερα.

«Η περίοδος επώασης του τετάνου φτάνει συνήθως έως τις τρεις εβδομάδες, άρα τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να δούμε μείωση στον αριθμό των περιστατικών που εμφανίζονται στο Ατσέχ», λέει η Ντε Φιλίπι. «Ξεκινήσαμε δραστηριότητες πρόληψης του τετάνου μόλις διαπιστώσαμε ότι η ασθένεια μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, και θα συνεχίσουμε τη στενή παρακολούθησή της ενώ επίσης, θα τη μελετήσουμε και αναδρομικά για να είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ