fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλωσορίζουν το νέο εύχρηστο φάρμακο για τη θεραπεία της ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλωσορίζουν το νέο εύχρηστο φάρμακο για τη θεραπεία της ελονοσίας

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλωσορίζει την εισαγωγή ενός νέου, φθηνότερου και φιλικότερου προς τον ασθενή φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Το νέο αυτό φάρμακο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά συνδυασμό δύο φαρμάκων (artesunate-amodiaquine- ASAQ) σε ένα χάπι είναι αποτέλεσμα έρευνας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα “Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες” σε συνεργασία με την εταιρία Sanofi-Aventis. “Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει πως η έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει φάρμακα που δεν είναι επιβαρημένα με πατέντες ώστε να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο”, δήλωσε ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των ΓΧΣ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ) προτείνει συνδυασμούς φαρμάκων βασισμένους στην αρτεμισίνη, ή αλλιώς ACTs, για τη θεραπεία της ελονοσίας στις περιοχές που απαντάται η ασθένεια αυτή. Αλλά η σωτήρια αυτή θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη παρά μόνο σε 80 εκατομμύρια ασθενείς ανά έτος, όταν ο αριθμός των περιπτώσεων ελονοσίας παγκοσμίως ξεπερνά τα 400-500 εκατομμύρια. Το 2006 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν περίπου 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, χορηγώντας artesunate-amodiaquine, αλλά σε ξεχωριστά χάπια.   

“Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαρμάκων σε ένα χάπι αποτελεί μεγάλη βελτίωση, επειδή θα κάνει τη θεραπεία της ελονοσίας περισσότερο προσβάσιμη στους ασθενείς”, δήλωσε ο Μισέλ Κιερέ, ιατρικός συντονιστής στην αποστολή των ΓΧΣ στο Τσάντ, όπου οι ομάδες της οργάνωσης περιέθαλψαν περίπου 80.000 ασθενείς με ελονοσία το 2006. “Τα παιδιά, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να πάρουν ένα, αντί για τέσσερα χάπια την ημέρα για θεραπεία. Έτσι, θα αυξηθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και θα μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης ανθεκτικότητας του οργανισμού στο φάρμακo.”

Το κόστος των ACTs είναι γενικότερα ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διάθεσή τους στο σύνολο των ασθενών. Ο νέος αυτός συνδυασμός φαρμάκου θα κοστίζει λιγότερο από μισό δολάριο για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και λιγότερο από ένα δολάριο για τους εφήβους και ενήλικες. Θα κοστίζει δηλαδή 40-50% λιγότερο από την περίπτωση που κάποιος ενήλικας θα έπρεπε να αγοράσει ξεχωριστά χάπια. Χρειάζονται όμως και περαιτέρω μειώσεις στην τιμή, προκειμένου η θεραπεία να φθάσει σε όλους τους ασθενείς στον κόσμο.

“Το φάρμακο αυτό (ASAQ) είναι το πρώτο προϊόν που φθάνει στην αγορά από την Πρωτοβουλία για τα “Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες” και τους συνεργάτες της. Αποδεικνύει την εγκυρότητα και χρησιμότητα της νέας αυτής προσέγγισης στην ιατρική Έρευνα και Τεχνολογία που εστιάζει στις ανάγκες των ασθενών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα. Το γεγονός ότι το φάρμακο αυτό δεν είναι επιβαρημένο με πατέντα δημιουργεί ένα πολύ καλό μοντέλο για περαιτέρω έρευνα πάνω σε ξεχασμένες ασθένειες” δήλωσε ο δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ. “Πράγματι, το γεγονός της απουσίας πατέντας, θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί το φάρμακο αυτό από διάφορες πηγές, επιτρέποντας στον ανταγωνισμό να ρίξει την τιμή του και εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση στους ασθενείς”.

Οι ΓΧΣ θα αρχίσουν την αντικατάσταση των ξεχωριστών χαπιών με το συνδυασμένο φάρμακο σε όλα τα προγράμματά τους όπου χρησιμοποιούν αρτεμισίνη. Το ASAQ είναι ο δεύτερος συνδυασμός φαρμάκων με βάση την αρτεμισίνη που εισάγεται στην αγορά μετά το artemether/lumefantrine και χρειάζεται επιπλέον έρευνα και ανάπτυξη ώστε να παρασκευαστούν νέοι συνδυασμοί.

  • Η πρωτοβουλία «Φάρμακα για Ξεχασμένες Ασθένειες» ( DNDi ) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Fiocruz στη Βραζιλία, του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, του υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας και του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Κένυα, με το τμήμα Ερευνών για Τροπικές Ασθένειες ( TDR ) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ως μόνιμο παρατηρητή. Η DNDi δρα προς το δημόσιο συμφέρον για να γεφυρώσει τα υπάρχοντα κενά στην έρευνα και ανάπτυξη βασικών φαρμάκων για ξεχασμένες ασθένειες όπως η ασθένεια του Ύπνου, η ασθένεια Τσάγκας και η Λεϊσμανίαση. Το ASAQ είναι το πρώτο φάρμακο που αναπτύσσεται από την DNDi. 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ