Είστε εδώ

Ιράκ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τις παρεμβάσεις τους καθώς η σύρραξη κλιμακώνεται

Η μάχη της Μοσούλης κλιμακώνεται και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν νέες χειρουργικές μονάδες για να περιθάλπουν τραυματίες πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή και ενισχύουν τη δράση τους για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Ιράκ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τις παρεμβάσεις τους καθώς η σύρραξη κλιμακώνεται

Καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται στη Μοσούλη και στα περίχωρά της, η ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα υπαίθριο νοσοκομείο με δυνατότητα πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων 30 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν άλλο ένα στο Καγιαράχ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης.

«Σκοπός μας μέσω των νοσοκομειακών αυτών μονάδων είναι να περιθάλπουμε ασθενείς με σοβαρά τραύματα στις περιοχές που μαίνονται οι εχθροπραξίες», δηλώνει η Barbara Turchet, Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ιράκ. «Το νοσοκομείο βόρεια της Μοσούλης βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο προς το Ντοχούκ και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Για τους πλέον σοβαρά τραυματίες στην περιοχή, το να παρέχουμε φροντίδα όσο γίνεται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Μεταξύ των πρώτων ασθενών που δεχθήκαμε ήταν μια οικογένεια της οποίας το σπίτι χτυπήθηκε από έναν πύραυλο», συνεχίζει η Turchet. «Δύο μέλη της οικογένειας υποβλήθηκαν σε θεραπεία στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σε άλλα δύο σταθεροποιήθηκε η υγεία τους και παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο του Αλ Σεκχάν. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που περιθάλψαμε ή σταθεροποιήσαμε στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής είχαν τραύματα από θραύσματα ή πυροβολισμούς».

 

 

Το νοσοκομείο που ετοιμάζεται στο Κιαγιαράχ έρχεται ως απάντηση στις ιατρικές ανάγκες που καταγράφουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα νότια της Μοσούλης. Όπως και με την άλλη μονάδα στα βόρεια, στόχος εδώ είναι η ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της συνεργασίας με το υφιστάμενο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Κιαγιαράχ - όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή.

Η αίθουσα επειγόντων περιστατικών και οι πτέρυγες νοσηλείας είναι έτοιμες. Η χειρουργική μονάδα έχει εγκατασταθεί προσωρινά σε φουσκωτές σκηνές που δημιουργούν συνθήκες αποστείρωσης, εν αναμονή της ολοκλήρωσης μιας πιο στέρεης κατασκευής σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ.

Και τα δύο υπαίθρια νοσοκομεία συνδέονται με τις υφιστάμενες ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινές πόλεις. Οι ασθενείς μεταφέρονται με ασθενοφόρα που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Υγείας. Οι ιατρικές ομάδες στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούνται από προσωπικό αποσπασμένο από τη Διεύθυνση Υγείας και επιπλέον ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν προηγμένους ιατρικούς σταθμούς ακόμα πιο κοντά στην πρώτη γραμμή – σε τοποθεσίες όπου οι ασθενείς θα μπορούν να σταθεροποιηθούν πριν παραπεμφθούν για χειρουργική επέμβαση στα δύο υπαίθρια νοσοκομεία.

Οι μετακινούμενες ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχουν ήδη ιατρική φροντίδα και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς στις επαρχίες Ερμπίλ και Νινεύα έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όσους εκτοπίστηκαν πρόσφατα από την Μοσούλη και διαμένουν στους καταυλισμούς Ζελεκάν (βορειοδυτικά του Ερμπίλ) και Χασανσχάμ (δυτικά του Ερμπίλ).

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν παρουσία στο Ιράκ από το 2006. Για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους δεν δέχονται χρηματοδοτήσεις από κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς για τα προγράμματά τους στο Ιράκ και βασίζονται αποκλειστικά σε ιδιωτικές δωρεές από όλο τον κόσμο.