fbpx Υεμένη/COVID-19: Μάχη με τον κορωνοϊό στην εμπόλεμη ζώνη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Υεμένη/COVID-19: Μάχη με τον κορωνοϊό στην εμπόλεμη ζώνη

Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού COVID-19 στην Υεμένη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις αρχές της χώρας να επιτρέψουν άμεσα την είσοδο προμηθειών και προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της νόσου.

Υεμένη
Agnes Varraine-Leca/MSF

Παρόλο που οι διάφορες αρχές της Υεμένης έχουν κάνει κάποια βήματα για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πενταετούς πολέμου, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου με τα υπάρχοντα μέσα στη χώρα.

«Πρέπει επειγόντως να γίνει εισαγωγή ατομικού εξοπλισμού προστασίας και τεστ στην Υεμένη τόσο για το εθνικό σύστημα υγείας όσο και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις» λέει η Καρολίν Σεγκάν, υπεύθυνη προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Οι διάφορες αρχές της Υεμένης πρέπει επίσης να επιτρέψουν την είσοδο ιατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού ξένων οργανώσεων.»

Παρά την παγκόσμια έλλειψη ατομικού εξοπλισμού προστασίας και τεστ, χώρες όπως η Υεμένη που είναι περισσότερο ευάλωτες στην πανδημία COVID-19 πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των αποθεμάτων. Ακόμη, όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν συνδράμει τις αρχές στο Άντεν και τη Σαναά για τη δημιουργία θεραπευτικών κέντρων COVID-19 στις δύο πόλεις, συνολικά όμως δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θεραπευτικό κέντρο έτοιμο να λειτουργήσει στη χώρα, ενώ υπάρχουν ελάχιστα χρήματα για την καταβολή των μισθών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε λειτουργία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουν ότι η εξάπλωση της νόσου COVID-19 θα μπορούσε να είναι κρίσιμη εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα γρήγορα.

«Παρόλο που έχουμε το πλεονέκτημα ότι το 90% των εργαζομένων μας στη χώρα είναι Υεμένιοι, θα χρειαστεί οπωσδήποτε πρόσθετη υποστήριξη το προσεχές διάστημα, καθώς το προσωπικό είναι ήδη εξουθενωμένο» λέει η Σεγκάν. «Όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται στη χώρα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου».

Η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου περιστατικού στην Υεμένη είναι μια ανησυχητική, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη: η Υεμένη ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο χωρίς καταγεγραμμένα περιστατικά COVID-19, πιθανόν λόγω της μεγάλης έλλειψης τεστ στη χώρα.

Τα νοσοκομεία αγωνίζονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες των Υεμένιων εν μέσω πολέμου. Μια επιδημία της νόσου COVID-19 θα δημιουργούσε τεράστια πίεση σε ένα ήδη διαλυμένο σύστημα.

Η νόσος θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού, όπως στις πόλεις και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Στις αγροτικές περιοχές, όπου υπάρχουν ελάχιστες δομές υγείας, οι εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου, ιχνηλάτησης επαφών, απομόνωσης και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας θα έκαναν την αντιμετώπιση της επιδημίας πολύ δύσκολη.

Τα λιγοστά νοσοκομεία και κέντρα υγείας που υπάρχουν δεν έχουν δυνατότητα εντατικής φροντίδας για τη νοσηλεία των ασθενών σε πιο σοβαρή κατάσταση. Γρήγορα θα έφταναν στα όρια της δυναμικότητάς τους, καθώς θα συνέχιζαν να περιθάλπουν τραυματίες από τις συγκρούσεις και να ανταποκρίνονται σε άλλες ιατρικές ανάγκες.

Εκτός από το να συνδράμουν τις αρχές στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις κρίσιμες δραστηριότητές τους, βοηθώντας γυναίκες να γεννήσουν, περιθάλποντας τραυματίες πολέμου ή φροντίζοντας υποσιτισμένα παιδιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν ήδη να συνεργάζονται με τις διάφορες αρχές της Υεμένης για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους Υεμένιους τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν μπορούμε όμως να φέρουμε επιπλέον προσωπικό και προμήθειες, οι δυνατότητές μας θα παραμείνουν περιορισμένες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν προγράμματα και υποστηρίζουν δομές σε 13 επαρχίες της Υεμένης, ενώ έχουν συνεχή παρουσία στη χώρα από το 2007.