Είστε εδώ

Βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στο νησί προσέφερε 410 υπνόσακους και 52 σκηνές στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που στήθηκε στο χωριό Πολιχνίτος.

MSF

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κατοίκων της Λέσβου που πλήγηκαν από τον σεισμό 6,1 ρίχτερ της 12ης Ιουνίου, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στο νησί προσέφερε 410 υπνόσακους και 52 σκηνές στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που στήθηκε στο χωριό Πολιχνίτος.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στις 15.30 με επίκεντρο μεταξύ Λέσβου και Χίου άφησε πίσω του μία νεκρή, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες ζημιές, κυρίως στο χωριό Βρίσα που εκκενώθηκε από τις Αρχές.

Αμέσως μετά τον σεισμό, η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο κέντρο της Μυτιλήνης που ήταν γεμάτη από κόσμο, χρειάστηκε να εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας. Η εκκένωση έγινε ομαλά και η κλινική παρέμεινε κλειστή για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αυτή τη στιγμή, η κλινική μας λειτουργεί κανονικά, παρέχοντας πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπηρεσίες φροντίδας σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (φροντίδα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οικογενειακό προγραμματισμό, φροντίδα θυμάτων σεξουαλικής βίας κλπ.), υποστήριξη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, διαβήτης, χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις, άσθμα, επιληψία, φροντίδα τραυμάτων πολέμου, κλπ.) και υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νησί φροντίζει για τις παραπομπές περιστατικών από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ στην κλινική, παρέχει πολιτισμικούς διαμεσολαβητές για να διευκολύνει την επικοινωνία των προσφύγων με τις κρατικές ιατρικές δομές και αναλαμβάνει την φιλοξενία των πιο ευάλωτων περιπτώσεων στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στη Λέσβο.

 

Σημείωση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Tο 2008 ξεκινήσαν τις παρεμβάσεις τους στη Λέσβο και σε άλλα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε περίπου 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στη φροντίδα ψυχικής υγείας, τη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και τη φροντίδα ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ