Είστε εδώ

Τρεις ειδήσεις που δεν θα διαβάσετε αλλού

Εικόνες από τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Τσαντ, στο Ιράκ και στο Νότιο Σουδάν. 

Abdoulaye Barry

Τσαντ: εξάπλωση της Ηπατίτιδας Ε στο Αμ Τιμάν

Η εξάπλωση της Ηπατίτιδας Ε έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στο Αμ Τιμάν, στην περιοχή Σαλαμάτ στο νοτιοανατολικό Τσαντ. Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω του μολυσμένου νερού, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα κοινή σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι περιορισμένη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν φροντίσει περισσότερα από 885 περιστατικά με συμπτώματα ίκτερου, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 60 κάθε εβδομάδα. Ο ίκτερος προκαλεί κιτρίνισμα της επιδερμίδας και της περιοχής των ματιών και αποτελεί σημαντική ένδειξη της Ηπατίτιδας E. Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 70 κρούσματα ασθενών με Ηπατίτιδα E (HEV RDT+) εκ των οποίων 64 έχουν νοσηλευτεί. Συνολικά 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 4 εγκύων, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζουν όχι μόνο για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν νοσήσει, αλλά και για τη χλωρίωση των υδραγωγείων της πόλης. Η χλωρίωση του νερού αποτελεί καθοριστικό προληπτικό μέτρο σε περιπτώσεις ξεσπάσματος ασθενειών  που σχετίζονται με το νερό, όπως η Ηπατίτιδα E. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν φροντίσει για τη χλωρίωση δεξαμενών νερού σε 72 σημεία της πόλης ενώ παράλληλα έχουν αναλάβει την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η προμήθεια χλωριωμένου νερού.

 

Νότιο Σουδάν: αποκλεισμένοι από την υγειονομική περίθαλψη οι άμαχοι στο Wau Shilluk


Περισσότεροι από 20.500 κάτοικοι του Wau Shilluk αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις 25 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν ανταλλαγές πυροβολισμών κατά μήκος του Νείλου. Η πόλη εκκενώθηκε τρεις ημέρες αργότερα όταν η αγορά της χτυπήθηκε από πυρά όλμων.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων γύρω από τις πόλεις Wau Shilluk και Malakal (στην επαρχία του Άνω Νείλου) έχει αφήσει πολλούς εκτοπισμένους χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, καθαρό νερό και τροφή σε όλους τους πολίτες καθώς επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους δεν γίνονται στόχος.

Στις 26 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, μια οβίδα προσγειώθηκε επικίνδυνα κοντά στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Malakal. «Καλούμε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το καθεστώς προστασίας των ιατρικών εγκαταστάσεων και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δηλώνει ο Marcus Bachmann, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. Η οργάνωση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και φροντίζει να παρέχει ιατρική υποστήριξη σε ασθενείς και τραυματίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή τη στιγμή οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο του Wau Shilluk, ένα νοσοκομείο για την προστασία των αμάχων και μία κλινική στο Malakal. Δυστυχώς όμως οι ασθενείς και οι τραυματίες από την περιοχή του Wau Shilluk δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις δομές υγείας και οι  κινητές μονάδες της οργάνωσης αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για να προσφέρουν φροντίδα στις ευάλωτες κοινότητες.

 

Ιράκ: προσφέροντας ιατρική φροντίδα σε εσωτερικά εκτοπισμένους

Για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληθυσμών που δραπετεύουν από την εμπόλεμη Μοσούλη, κινητές μονάδες έχουν τοποθετηθεί από τον Νοέμβριο στους νέους καταυλισμούς εκτοπισμένων δυτικά της πόλης Αρμπίλ. Ο πληθυσμός των κέντρων υποδοχής Hassansham και Khazer είχε φτάσει τις 80.000 αλλά αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς με την επιστροφή ορισμένων οικογενειών εκτοπισμένων στην περιοχή της Μοσούλης.

Στους καταυλισμούς αυτούς, όσο και στον καταυλισμό του Debaga που φιλοξενεί εκτοπισμένους από το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν εκτός από τις πρώτες βοήθειες, ιατρική φροντίδα για χρόνιες ασθένειες και υπηρεσίες ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε εκτοπισμένους πληθυσμούς που έχουν εγκατασταθεί σε χωριά και σε πόλεις. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποίησαν συνολικά 2.526 ιατρικές συνεδρίες (εκ των οποίων 1.594 έλαβαν χώρα στα κέντρα Hassancham και Khazer) και 1.828 συνεδρίες ψυχικής υγείας με ψυχίατρο, ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας (συμπεριλαμβανομένων 458 πάλι στα κέντρα Hassancham και Khazer).

Νότια της Μοσούλης στην πόλη Qayyarah, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στήσει ένα νοσοκομείο που διαθέτει μία μονάδα για επείγοντα περιστατικά, μία χειρουργική μονάδα καθώς και 32 κλίνες στο κέντρο πρώτων βοηθειών. Τα μέλη της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διεξάγουν χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέρουν φροντίδα σε έκτακτα περιστατικά και διευθετούν τις παραπομπές σε μεγαλύτερες δομές υγείας, όταν υπάρχει ανάγκη. Περίπου 50 άτομα κάθε μέρα γίνονται δεκτά στα Επείγοντα. Τα περισσότερα χειρουργεία αφορούν εγκαύματα και ορθοπεδικά τραύματα (π.χ. τραυματισμούς από πτώσεις ή κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών). Παράλληλα παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ