Είστε εδώ

Συρία: Νεκροί γιατρός και ασθενής σε επίθεση κατά νοσοκομείου που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Νοσοκομείο στη βόρεια Συρία που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα χτυπήθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Τα συμπτώματα των τραυματιών δείχνουν χρήση χημικών όπλων.

-

Στις 25 Μαρτίου 2017, γύρω στις 6 το απόγευμα, το νοσοκομείο του Latamneh στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα χτυπήθηκε από ελικόπτερο με βόμβα, η οποία έπεσε στην είσοδο του κτιρίου. Οι πληροφορίες που συνέλεξε το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ασθενείς και το προσωπικό ανέφεραν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και ερεθισμό στους βλεννογόνους, δηλαδή συμπτώματα που συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ένας ασθενής και ο Δρ Darwish, ορθοπεδικός χειρουργός του νοσοκομείου. Δεκατρείς άνθρωποι μεταφέρθηκαν για περίθαλψη σε άλλες δομές.

«Μετά την απώλεια του Δρ Darwish, απομένουν μόνο δύο ορθοπεδικοί χειρουργοί για έναν πληθυσμό περίπου 120.000 ανθρώπων» λέει ο Massimiliano Rebaudengo, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία.

Το νοσοκομείο διέκοψε τη λειτουργία του για τρεις ημέρες, και στη συνέχεια η αίθουσα επειγόντων περιστατικών άνοιξε ξανά.

Το νοσοκομείο του Latamneh βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το μέτωπο των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και παρέχει ιατρική φροντίδα για έναν πληθυσμό περίπου 8.000 ανθρώπων. Πριν από την επίθεση, το νοσοκομείο είχε αίθουσα για επείγοντα περιστατικά και τμήμα εσωτερικών ασθενών, ενώ πραγματοποιούσε γενικές και ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, παρόλο που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, παραμένει κοινή πρακτική στη Συρία. Οι υπηρεσίες υγείας επηρεάζονται σημαντικά από αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» λέει ο Rebaudengo. 

Παρόλο που τον Ιανουάριο άρχισε νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, σε πολλά μέτωπα διεξάγονται μάχες με μεγαλύτερη ένταση. Στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των συγκρούσεων.

Την περασμένη χρονιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν αναφορές για τουλάχιστον 71 επιθέσεις σε τουλάχιστον 32 δομές υγείας που ανήκουν στην οργάνωση ή υποστηρίζονται από αυτή στη Συρία. Στις 22 Φεβρουαρίου, μια δομή υγείας που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Ιντλίμπ χτυπήθηκε από ρουκέτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 33.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται απευθείας 4 δομές υγείας στη βόρεια Συρία και παρέχουν υποστήριξη σε περισσότερες από 150 δομές υγείας σε όλη τη χώρα.