fbpx Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ -Ταϊλάνδης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ -Ταϊλάνδης

{mosimage}
© Joanne Wong
Οι ΓΧΣ ζητούν από την Ταϊλάνδη να προστατεύσει την πρόσβαση στα φάρμακα ύστερα από τις πιέσεις των ΗΠΑ
Καθώς αυτήν την εβδομάδα λαμβάνουν χώρα στο Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης συζητήσεις για τις διατάξεις που προτείνονται μέσα από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Ταϊλάνδης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η αποδοχή της πρότασης των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα στην Ταϊλάνδη και να θέσει σε κίνδυνο το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του HIV/AIDS στη χώρα.

Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι ΗΠΑ, όπως έχουν ήδη επιτύχει σε άλλες τοπικές συμφωνίες, θα πιέσουν για την καθιέρωση διατάξεων που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τους όρους ευρεσιτεχνίας και να περιορίσουν την ικανότητα της Ταϊλάνδης να προστατεύσει την υγεία των πολιτών της με την παραγωγή χαμηλού κόστους αντίγραφων εκδοχών πατενταρισμένων φαρμάκων.

Παρόλο που η πρόταση των ΗΠΑ παραμένει κρυφή, με βάση τις διαπραγματευτικές θέσεις των ΗΠΑ σε άλλες τοπικές συμφωνίες, με πιο πρόσφατη αυτή που υπογράφηκε με τις χώρες της Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Αμερικής (CAFTA), πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά θα προωθήσουν διατάξεις για την προστασία της πνευματική ιδιοκτησίας, που ξεπερνούν κατά πολύ τους διεθνείς κανόνες που έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Διακήρυξη της Ντόχα για τη Συμφωνία TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) και τη Δημόσια Υγεία. Η Διακήρυξη της Ντόχα δίνει ξεκάθαρα προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και όχι στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.     

«Φοβόμαστε ότι αν η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, οι γιατροί στην Ταϊλάνδη θα αντιμετωπίσουν τεράστια εμπόδια στην παροχή θεραπείας στους ασθενείς τους που πάσχουν από HIV/AIDS, ειδικά εκείνους που χρειάζονται εξελιγμένα αντιρετροϊκά φάρμακα για να επιβιώσουν», δήλωσε ο Πόλ Κόθορν, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Ταϊλάνδη. «Αυτήν την εβδομάδα, είδαμε χιλιάδες Ταϊλανδούς πολίτες να ζητούν από την κυβέρνησή τους να προστατεύσει την πρόσβαση στα φάρμακα και να υπερασπιστεί το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του HIV/AIDS. Για χάρη των χιλιάδων Ταϊλανδών που εξαρτώνται από τα οικονομικά φάρμακα, ελπίζουμε να το επιτύχουν».  

Χρησιμοποιώντας φάρμακα που έχουν παραχθεί στη χώρα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα καθολικής πρόσβασης σε επιδοτούμενη θεραπεία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη σε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS στην Ταϊλάνδη. Οι ΓΧΣ παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία στην Ταϊλάνδη τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν επίσης το εθνικό πρόγραμμα της Ταϊλάνδης. Αν οι προτάσεις των ΗΠΑ γίνουν αποδεκτές, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό αντίγραφων φαρμάκων που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές για τα νέα πατενταρισμένα φάρμακα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δε θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να επεκτείνει την πρόσβαση στη θεραπεία και να χορηγεί αποτελεσματικούς συνδυασμούς φαρμάκων «δεύτερης γραμμής», που είναι απαραίτητοι όταν οι αρχικοί συνδυασμοί φαρμάκων δεν είναι πλέον αποτελεσματικοί. Το σημερινό κόστος ενός φαρμάκου «δεύτερης γραμμής» ξεπερνά τα 3.500 δολάρια ανά ασθενή το χρόνο και είναι σχεδόν 10 φορές πιο υψηλό από το κόστος του πιο διαδεδομένου τριπλού συνδυασμού φαρμάκων «πρώτης γραμμής».     

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν για την υιοθέτηση διατάξεων που υπονομεύουν τη διεθνή ομοφωνία που εκφράζεται μέσα από τη Διακήρυξη της Ντόχα», τόνισε η Έλεν τ' Χόεν, διευθύντρια Στρατηγικής Μαρτυρίας και Έρευνας της εκστρατείας των ΓΧΣ «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα». «Αν η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την παροχή καθολικής πρόσβασης στη θεραπεία κατά του HIV/AIDS και θα αναγκάσει τους ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS και άλλες ασθένειες να πληρώσουν το τίμημα».

  • Οι ΓΧΣ παρέχουν πρόληψη και περίθαλψη κατά του HIV/AIDS στην Ταϊλάνδη από το 1995 και ξεκίνησαν τη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων το 2000. Οι ΓΧΣ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς παρέχουν αυτήν την εποχή εκπαίδευση, συμβουλευτική και υπηρεσίες υποστήριξης σε περισσότερους από 16.000 Ταϊλανδούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος.