fbpx Στην εμπόλεμη Γάζα, οι εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το νοσοκομείο Nasser δεν έχουν πού να πάνε | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Στην εμπόλεμη Γάζα, οι εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το νοσοκομείο Nasser δεν έχουν πού να πάνε

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς που στόχευσαν απευθείας το νοσοκομείο.

MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έντονα την απόφαση των ισραηλινών δυνάμεων να εκδώσουν εντολή εκκένωσης σε χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο Nasser, στη Khan Yunis, τη μεγαλύτερη ιατρική δομή στη νότια Γάζα.

Στις 13 Φεβρουαρίου, μία ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα κατέστρεψε τη βόρεια πύλη του νοσοκομείου και διέταξε τους εκτοπισμένους να φύγουν από αυτήν. Το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να παραμείνουν στο νοσοκομείο με όριο έναν φροντιστή ανά ασθενή. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κτίριο και συνεχίζει να περιθάλπει ασθενείς σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών κοντά στο νοσοκομείο Nasser, το ιατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι άνθρωποι βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα στο κτίριο με πολύ μικρή πρόσβαση σε βασικές προμήθειες. Πολλοί άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τους έντονους βομβαρδισμούς στη Khan Yunis δεν μπόρεσαν επίσης να φτάσουν στο νοσοκομείο για να λάβουν επείγουσα περίθαλψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς που στόχευσαν απευθείας το νοσοκομείο.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μία απίστευτη κατάσταση: είτε να παραμείνουν στο νοσοκομείο Nasser ενάντια στις διαταγές του ισραηλινού στρατού και να γίνουν δυνητικός στόχος ή να βγουν από το συγκρότημα σε ένα τοπίο αποκάλυψης όπου οι βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής», δήλωσε η Lisa Macheiner, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. «Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ασφαλείς χώροι και δεν θα έπρεπε καν να εκκενώνονται».

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους ανθρώπων στο νοσοκομείο Nasser έχουν πλέον φύγει και χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται και πάλι χωρίς να έχουν κάπου να πάνε.  Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο κατεστραμμένο σε μεγάλο βαθμό βόρειο τμήμα της Γάζα λόγω των σημείων ελέγχου που εμποδίζουν τα εμπορεύματα και τους ανθρώπους να φτάσουν εκεί. Στο νότια, το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και ανακοίνωσε μια εκτεταμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Rafah, η οποία φιλοξενεί πλέον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

«Ο κόσμος μας ρωτάει «Πού είναι ασφαλές; Πού πρέπει να πάμε;», αλλά δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, και αυτό οδηγεί πραγματικά σε ένα αίσθημα απελπισίας. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν πια. Αισθάνονται ανασφαλείς και τρομοκρατημένοι για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε η Lisa Macheiner.