fbpx Σομαλία: Άμαχοι, εν μέσω επιδημιών, συγκρούσεων και μιας μεγάλης κρίσης υποσιτισμού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Σομαλία: Άμαχοι, εν μέσω επιδημιών, συγκρούσεων και μιας μεγάλης κρίσης υποσιτισμού

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες να παράσχουν εντατική ιατρική φροντίδα σε περισσότερα από 10.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά που μεταφέρθηκαν στις ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν προγράμματα στη νότια Κένυα (κυρίως στο Νταντάμπ), στην ανατολική Αιθιοπία (σε προσφυγικούς καταυλισμούς στις πόλεις Μαλκαντίντα (Malkadida), Κόμπε (Kobe), Μποκολμάγιο (Bokolmayo), Χιλεγουέιν (Hilleweyn), Ντόλο Άντο (Dolo Ado) και στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιο-κεντρικής Σομαλίας, στις περιοχές Μαρέρε (Marere), Μπελετγουέιν (Beletwayne), Ντίνσορ Dinsor, Νταϊνίλε (Daynile) Μογκαντίσου (Mogadishu), Τζόουχαρ (Jowhar), Γκιούριελ (Guriel) και Γκαλκάγιο (Galcayo). Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης εγγράψει 54.000 παιδιά συνολικά σε επισιτιστικά προγράμματα για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά σε πάνω από 30 περιοχές στις τρεις αυτές χώρες.

Ιλαρά και υποσιτισμός: ένας θανατηφόρος συνδυασμός
Την ίδια στιγμή, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν το θανατηφόρο συνδυασμό ιλαράς και οξέος υποσιτισμού που πλήττει κυρίως παιδιά. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς-που αν δε θεραπευτεί μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για τα παιδιά- ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας, καθώς η χρόνια αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, η έλλειψη αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ενός λειτουργικού κράτους έχουν προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Εμβολιασμοί
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει κατά της ιλαράς πάνω από 150.000 ανθρώπους μέσα και γύρω από τη Σομαλία έχοντας θεραπεύσει φέτος μόνο πάνω από 5.000 ασθενείς. Ωστόσο, μένει να γίνουν ακόμα πολλά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την πραγματοποίηση εμβολιασμού πρέπει να ενταθεί στο Μογκαντίσου όπου συνεχίζουν να συρρέουν κύματα ανθρώπων αναζητώντας βοήθεια. Σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας η πρόσβαση έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της παρουσίας ένοπλων ομάδων. Ως εκ τούτου, ιατρικές ομάδες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον πληθυσμό των περιοχών αυτών ούτε καν να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης εκεί, ενώ έχουν μπλοκαριστεί και οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και η απειλή χολέρας
Η έναρξη της περιόδου βροχοπτώσεων ίσως επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τους ενήλικες που ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Μογκαντίσου και σε άλλες περιοχές. Στην πρωτεύουσα, μάλιστα, αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από το νερό-όπως η διάρροια, η οποία επίσης συμβάλλει στον υποσιτισμό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πιθανό ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες υποσιτισμένους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες έντονου συνωστισμού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την ανασφάλεια και τις συγκρούσεις, το κόστος των οποίων συνεχίζει να πληρώνει ο σομαλικός πληθυσμός. Στις 30 Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 52 τραυματίες μεταξύ των οποίων 31 παιδιά, στη νότια πόλη Τζιλίμπ (Jilib) μετά από επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό εκτοπισμένων αμάχων. Δέκα μέρες νωρίτερα, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Νταϊνίλε, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, περιέθαλψαν 83 ασθενείς με τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις και αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς που πραγματοποιούνταν εκεί. Παρόλα αυτά, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις και την ξηρασία συνεχίζουν να καταφθάνουν στο Μογκαντίσου.


Το χρονικό μιας πολύχρονης σκληρής δοκιμασίας
Νταντάμπ: ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο
Εδώ και χρόνια, οι Σομαλοί διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Κένυα καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ τον Ιούνιο του 2011 με την εγκατάσταση 40.000 ατόμων το μήνα. Από το 2009, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό του καταυλισμού Νταγκαχάλεϊ (Dagahaley). Στον καταυλισμό Άιφο (Ifo), οι δραστηριότητες σταμάτησαν μετά την απαγωγή δυο μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις 13 Οκτωβρίου. Στον καταυλισμό  Νταγκαχάλεϊ, η ανασφάλεια ανάγκασε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειώσουν προσωρινά τις δραστηριότητες που τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνουν και πάλι.

Οι μάχες που μαίνονται στη νότια Σομαλία και κατά μήκος των συνόρων με την Κένυα, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που καταφθάνουν και παρουσιάζονται επισήμως στις αρχές στον καταυλισμό Νταντάμπ. Εν τω μεταξύ ο αριθμός όσων καταφεύγουν στην Αιθιοπία αυξάνει. 

Σομαλία: στην καρδιά του επείγοντος
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οι επείγουσες προσπάθειες που καταβάλλει η οργάνωση δυσκολεύονται να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το σομαλικό πληθυσμό εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα και τα σύνορά της  και των συνεχομένων περιορισμών που επιβάλλονται στις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε συγκεκριμένες περιοχές της Σομαλίας. Παρόλα αυτά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν ακόμα σε θέση να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους και να ξεκινήσουν νέα προγράμματα παράλληλα με τη λειτουργία εννέα ιατρικών εγκαταστάσεων στη νότιο-κεντρική Σομαλία, γεγονός που τους καθιστά κύριο πάροχο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή.  

 


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ