Είστε εδώ

Σιέρα Λεόνε: Ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής της ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μας μεταφέρει την εμπειρία του

«Η Σιέρα Λεόνε είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα, με πολύ όμορφα δάση και ζούγκλα. Όμως οι άνθρωποι εδώ περνάνε πολύ δύσκολα. Το επίπεδο φτώχειας είναι πάρα πολύ ψηλό και οι δείκτες υγείας είναι από τους χειρότερους στον κόσμο».

MSF

Στη μακρινή Σιέρα Λεόνε της δυτικής Αφρικής, οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο και μία φονική επιδημία Έμπολα. Εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αχιλλέας Τζέμος, ως συντονιστής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τον συναντήσαμε και μας είπε πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε μία χώρα που επουλώνει τις πληγές της.

«Η Σιέρα Λεόνε είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα, με πολύ όμορφα δάση και ζούγκλα. Όμως οι άνθρωποι εδώ περνάνε πολύ δύσκολα. Το επίπεδο φτώχειας είναι πάρα πολύ ψηλό και οι δείκτες υγείας είναι από τους χειρότερους στον κόσμο» λέει ο Αχιλλέας.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Αχιλλέα

 

Οι επιπτώσεις της επιδημίας Έμπολα στις υπηρεσίες υγείας της χώρας είναι τεράστιες. Τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν και είναι μεγάλα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στηρίζουν περίπου 10 κέντρα υγείας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χτίζουν, επίσης, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο δυναμικότητας 100 κλινών.

 

Δείτε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.