Είστε εδώ

Σε αποστολή: Ανδρόνικος Καρρέρ, οικονομικός διαχειριστής

«Η πιο σημαντική στιγμή που έζησα στο πεδίο ήταν στο Μπαγκλαντές όπου παρέχουμε ιατρική βοήθεια στον προσφυγικό πληθυσμό των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ».

MSF

«Εργαζόμουν για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομικός αναλυτής σε επενδύσεις σχετικές με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τουριστικά. Το προσφυγικό και η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο με έκαναν να εμπλακώ ενεργά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αρχικά στη Σιέρα Λεόνε και μετά στο Μπαγκλαντές.

Η πιο σημαντική στιγμή που έζησα στο πεδίο ήταν στο Μπαγκλαντές όπου παρέχουμε ιατρική βοήθεια στον προσφυγικό πληθυσμό των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ. Όταν επισκέφθηκα το σημείο εισόδου από το οποίο εισέρχονταν οι Ροχίνγκια, η αγωνία και η ανακούφιση στα μάτια τους σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των ομάδων μας που τους υποδέχονταν, με γέμισε σιγουριά και βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα της παρουσίας μας εκεί. Τέτοιες εμπειρίες είναι που μας γεμίζουν με ενέργεια και αποφασιστικότητα ώστε να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα της αποστολής ανεξάρτητα από τον ρόλο μας μέσα στην ομάδα.

Όταν εργάζεσαι ως μη ιατρικό προσωπικό είναι μία ιδιαίτερη πρόκληση καθώς βρίσκεσαι στην καρδιά του προβλήματος χωρίς να συμμετέχεις πρωτογενώς στην παροχή βοήθειας. Πραγματικά όμως αποτελείς μέλος μίας αλυσίδας η οποία χρειάζεται όλους τους κρίκους της για να είναι λειτουργική.

Όταν φεύγω για αποστολή παίρνω μαζί μου κάποια βιβλία, ταινίες και ένα μικρό σκάκι. Όταν είμαι μακριά από την Ελλάδα μου λείπουν περισσότερο η οικογένειά μου και οι φίλοι μου».

 

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 98 του περιοδικού «Χωρίς Σύνορα»

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.