fbpx Σάμος: Γυναίκες και παιδιά, υποχρεώνονται να διαμένουν χωρίς κατάλυμα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Σάμος: Γυναίκες και παιδιά, υποχρεώνονται να διαμένουν χωρίς κατάλυμα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες

Tο ήδη υπερπλήρες  hotspot στο Βαθύ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους ανθρώπους μετά τις τελευταίες αφίξεις.

photo: MSF

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, υποχρεώνονται να διαμένουν χωρίς κατάλυμα στη Σάμο ως αποτέλεσμα των αυξημένων αφίξεων των τελευταίων ημερών. Tο ήδη υπερπλήρες  Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ - hotspot)  στο Βαθύ, το οποίο εκτιμάται ότι φιλοξενεί πάνω από 1.600 ανθρώπους, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους . 

Την περασμένη εβδομάδα, οι 346 άνθρωποι που έφτασαν στη Σάμο προστέθηκαν στους 522 ανθρώπους που είχαν ήδη φτάσει στο νησί από τις αρχές Αυγούστου. Η Σάμος είναι σήμερα το ελληνικό νησί που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, ακολουθούμενη από τη Χίο και τη Λέσβο, ανατρέποντας την εικόνα που είχε σημειωθεί  μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, κατά την οποία παρατηρούνταν στη Λέσβο οι περισσότερες αφίξεις.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι φορείς στο hotspot της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες, δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που ανάγκασε ενήλικες και παιδιά να κοιμηθούν στο ύπαιθρο εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινής και πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Με βάση τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι νεοαφθιχθέντες έλαβαν μόνο μια κουβέρτα κατά την άφιξή τους και έπρεπε να αποφασίσουν αν θα τη χρησιμοποιήσουν ως κάλυμμα ή για να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα εντός ή εκτός του καταυλισμού.

 «Για ακόμη μια φορά, τίποτα δεν γίνεται αν προηγουμένως δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Κλεμάν Περίν (Clement Perrin), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Η μεταφορά ανθρώπων από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα επιταχύνεται εκ των υστέρων σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης και αφού εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων  οικογενειών, υποχρεώθηκαν να μείνουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποφέρουν στο νησί, εάν δεν υπάρξει συστηματική μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν.»

 Έλλειψη καταλυμάτων και υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο έχει σημειωθεί ξανά στο παρελθόν στη Σάμο καθώς και σε άλλα ελληνικά νησιά, γεγονός που δείχνει ότι για ακόμη μία φορά ακολουθείται η πρακτική της λήψης έκτακτων μέτρων από τις Αρχές αφού εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποφέρει αντί μιας μακροπρόθεσμής αντιμετώπισης και λύσης.

 «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στη Σάμο αποδεικνύει πώς η συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερη δυστυχία και πόνο κι έχει επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για να υποστηρίξει ανθρώπους που διαφεύγουν από εμπόλεμες συγκρούσεις», καταλήγει ο Περίν.

 Σημείωση:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Σάμο από το 2015. Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν στο νησί εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και αξιοπρεπή στέγαση σε ευάλωτα άτομα. Παρέχουν επίσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, νομική βοήθεια και κοινωνική υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο. Εκτός της Σάμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στην Κεντρική Ελλάδα, την Ήπειρο καθώς και στη Λέσβο.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ