fbpx Πόλεμος στη Γάζα: Πως ανταποκρινόμαστε | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πόλεμος στη Γάζα: Πως ανταποκρινόμαστε

Μάθε για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπως καταγράφονται μέχρι και τις 30 Μαΐου.

MSF

Από την αρχή αυτού του πολέμου, περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. (ενημέρωση από τις 27 Μαΐου). Αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται από πρόχειρες σκηνές σε άλλο μέρος χωρίς επαρκή στέγη, τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη. Κινδυνεύουν να πέσουν ακόμη περισσότερο στα βάθη μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει φτάσει σε εφιαλτικά επίπεδα. Η συνεχιζόμενη επίθεση και οι εντολές εκκένωσης μειώνουν περαιτέρω την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ένα ήδη αποδεκατισμένο σύστημα υγείας, αφήνοντας στους ανθρώπους σχεδόν καμία επιλογή ακόμη και για βασική ιατρική περίθαλψη.

 Στις 25 Μαρτίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέλαβε επιτέλους δράση, διατάσσοντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το ψήφισμα αυτό δεν εφαρμόστηκε, γεγονός που το καθιστά κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό θέατρο. Τα κράτη πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τις συνεχείς δολοφονίες. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν εκτεταμένες επιθέσεις με δυσανάλογο αντίκτυπο στους αμάχους. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποφέρουν καθημερινά από μια ολοκληρωτικά καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία που παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του πολέμου. Χωρίς άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν.

Οι επιθέσεις κατά των δομών υγείας, του προσωπικού και των αμάχων πρέπει να σταματήσουν αμέσως

Από την αρχή αυτού του πολέμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες ενός μοτίβου συστηματικών επιθέσεων εναντίον ιατρικών και πολιτικών υποδομών. Το σύστημα υγείας στη Γάζα διαλύεται την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, με καταστροφικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό λαό. Κάθε ιατρικό κέντρο ή σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει καταστραφεί ή καταστρέφεται, για να αντικατασταθεί από λιγότερο αποτελεσματικές, αυτοσχέδιες λύσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ως μια ουσιαστική πολιτική υποδομή απαραίτητη για την επιβίωση του πληθυσμού.

Το προσωπικό και οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν 13 διαφορετικές δομές υγείας και έχουν υποστεί 26 βίαια περιστατικά (3,7 κατά μέσο όρο ανά μήνα), τα οποία περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές που καταστρέφουν νοσοκομεία, επιθέσεις σε βάρος καταφυγίων, που έχει συμφωνηθεί ότι αποτελούν ασφαλή σημεία, επιθέσεις από εδάφους σε ιατρικά κέντρα και πυρά κατά αυτοκινητοπομπών. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν την αποτυχία των μέτρων αποκλιμάκωσης σε έναν πόλεμο που διεξάγεται χωρίς κανόνες.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για καμία από τις επιθέσεις κατά των δομών υγειονομικής περίθαλψης, του προσωπικού, των ασθενών και των καταφυγίων που του θέσαμε. Περιμένουμε από το Ισραήλ να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, περιμένουμε από τους συμμάχους του Ισραήλ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δική τους ευθύνη πέρα από την αδύναμη πολιτική ρητορική. Απαιτούμε λογοδοσία.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από τις 27 Μαΐου, από τα 36 κύρια νοσοκομεία που εξυπηρετούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, μόνο 16 παραμένουν μερικώς λειτουργικά, με σοβαρούς περιορισμούς στα είδαι των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν.

MSF

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τους εκτοπισμένους

 Πάνω από 1,9 εκατομμύρια - πάνω από το 85% - του συνολικού πληθυσμού της Γάζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σύμφωνα με το OCHA, με τους μισούς εκτοπισμένους να συγκεντρώνονται στα νότια της Γάζας, σε άθλιες συνθήκες: ζουν σε προσωρινές κατασκευές φτιαγμένες από μερικά κομμάτια ξύλου ενωμένα μεταξύ τους και καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη.  Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους ή σε ανοιχτούς χώρους. Παλεύουν να βρουν επαρκές νερό για να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής τους. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 27 Μαΐου, 493 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, εκ των οποίων 5 συνάδελφοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τρέχουσες επιχειρήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Ο αριθμός του συνολικού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, σε όλα τα τμήματα, υπολογίζεται ότι είναι περισσότερα από 400 άτομα, ενώ το διεθνές προσωπικό, σε όλα τα τμήματα, ανέρχεται στα 20-30 άτομα.

Το Διεθνές Προσωπικό βρίσκεται κυρίως στη Rafah (νότια Γάζα), στη Khan Yunis και στο Deir Al Balah (Μέση Περιφέρεια) για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας. Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας αποτελείται από χειρουργικό προσωπικό και προσωπικό επειγόντων περιστατικών, ενώ οι υπόλοιποι προσφέρουν υλικοτεχνική υποστήριξη και συντονισμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιχειρούν σήμερα σε δύο νοσοκομεία (νοσοκομείο Al-Aqsa, νοσοκομείο Nasser), μία κλινική στην πόλη της Γάζας και πέντε δομές υγείας, μεταξύ των οποίων μία στο Al Mawasi, στην περιοχή της Rafah, δύο στη Khan Younis και δύο στη Μέση Περιφέρεια της Γάζας. Ανοίξαμε επίσης πρόσφατα ένα σημείο σταθεροποίησης τραύματος στο Tal Al Sultan, στη Rafah, αλλά έπρεπε να κλείσει στις 28 Μαΐου λόγω των έντονων μαχών στην περιοχή.

Οι ομάδες μας προσφέρουν χειρουργική υποστήριξη, φροντίδα τραυμάτων, φυσιοθεραπεία, φροντίδα μετά τον τοκετό, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, εμβολιασμό και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά οι συστηματικές πολιορκίες και οι εντολές εκκένωσης διαφόρων νοσοκομείων ωθούν τις δραστηριότητές μας σε όλο και μικρότερο έδαφος και περιορίζουν την ανταπόκριση.

Υπάρχουν σήμερα διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στις δομές υγείας. Το «προσωπικό που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» αναφέρεται σε εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αλλά δεν είναι εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το προσωπικό αυτό δεν εργάζεται υπό τη διοίκηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ομοίως, σε νοσοκομεία όπως το Al-Awda, πρώην εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται αυτόνομα.

Karin Huster/MSF

Νοσοκομεία και κλινικές στα οποία εργάζονται οι ομάδες μας στη Νότια Γάζα:

Νοσοκομείο Nasser, Khan Yunis: Λειτουργία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με Παλαιστινιακό και Διεθνές Κινητό Προσωπικό (IMS)

Σταθμός υγείας Al-Mawasi στη Rafah: Σταθμός υγείας Al-Mawasi στο Khan Yunis

Khan Younis PHCC στο Khan Yunis: Al Athar PHCC στο Al Mawasi, Khan Yunis - Θα ανοίξουν τον Ιούνιο

Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, Khan Yunis : Οι εργασίες έχουν σταματήσει - Δεν υπάρχει προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Rafah Ινδονησιακό νοσοκομείο πεδίου, Rafah: Οι εργασίες έχουν σταματήσει - Δεν υπάρχει προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Νοσοκομείο Al-Najjar: Δεν υπάρχει προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - μετακινήθηκαν σε άλλες τοποθεσίες του έργου

Νοσοκομείο El-Emirati, Rafah:  Δεν υπάρχει προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - οι εργασίες παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας

Κλινική Al-Shaboura, Rafah:  Χωρίς προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - έκλεισε τώρα και μεταφέρθηκε το προσωπικό και οι πόροι σε άλλες κλινικές

Σταθμός υγείας Al-Mawasi στη Rafah: Η λειτουργία έχει σταματήσει και έκλεισε

Σημείο σταθεροποίησης τραύματος στο Tal Al Sultan, Rafah: Οι εργασίες έχουν σταματήσει

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Διανέμουμε 400.000 λίτρα νερού ημερησίως (καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 100.000 ατόμων ημερησίως) μέσω 30 σημείων υδροδότησης στην περιοχή Al Mawasi και Khan Yunis. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν περίπου 300m3 καθαρού νερού την ημέρα σε διάφορα σημεία της Rafah- και εργάζονται συνεχώς για την αύξηση αυτής της ποσότητας, καθώς το πόσιμο νερό είναι σπάνιο. Στις 28 Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν μια νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Al-Mawasi.

Διεξάγουμε δραστηριότητες μέσω παλαιστινιακών εταίρων ΜΚΟ από τον Φεβρουάριο του 2024. Μέσω της πρώτης εταιρικής σχέσης (με την PARC - Agriculture Development Association), η OCA υλοποιεί δραστηριότητες για την παροχή νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης σε καταυλισμούς στο Deir El Balah και στη Khan Yunis. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή αποχωρητηρίων για περισσότερους από 30.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε 6 καταυλισμούς, τη διανομή κιτ υγιεινής για 2.400 οικογένειες, την παροχή επαρκούς καθημερινού καθαρού πόσιμου νερού σε έναν πληθυσμό 25.000 ανθρώπων. Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης τον εξοπλισμό ενός καταυλισμού που φιλοξενεί 70 οικογένειες (400 άτομα) ατόμων με αναπηρία με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (προσβάσιμα αποχωρητήρια και ντους).

MSF

Νοσοκομεία και κλινικές στα οποία εργάζονται οι ομάδες μας στη Βόρεια Γάζα:

Κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (κοντά στο Al Shifa), Πόλη της Γάζας: Δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Νοσοκομείο Al-Awda, Βόρεια Γάζα: Εκκενώθηκε -Πρώην προσωπικό που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εργάζεται αυτόνομα

Νοσοκομείο Al-Shifa, πόλη της Γάζας: Εκκενώθηκε - Χωρίς προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Νοσοκομεία και κλινικές στα οποία εργάζονται οι ομάδες μας στη Μέση Περιφέρεια της Γάζας:

Νοσοκομείο Al-Aqsa, Deir Al Balah: Πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με παλαιστινιακό και διεθνές προσωπικό

Κέντρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης Al Martyrs, Deir Al Balah (OCB): Λειτουργικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με παλαιστινιακό προσωπικό

Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Al Hekker: Εγκατάσταση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Προμήθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Μέχρι το τέλος Μαΐου 2024, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν μεταφέρει επτά φορτία με προμήθειες, συνολικά 76 φορτηγά, στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Rafah. Το σημείο διέλευσης της Rafah, που αποτελούσε παλαιότερα το κύριο λειτουργικό σημείο εισόδου για τους ανθρωπιστικούς φορείς, έχει κλείσει από τις αρχές Μαΐου. Υπήρξε σημαντική μείωση, από 24 φορτηγά τον Μάρτιο σε μόλις 2 φορτηγά τον Μάιο.

Σε μηνιαία βάση, είμαστε σε θέση να παραδώσουμε ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, χειρουργικών κιτ, ειδών εφοδιασμού και ανθρωπιστικής βοήθειας. Αποτελείται από ένα ναυλωμένο αεροπλάνο και μια μικρή ποσότητα από τοπικά αγορασμένα είδη. Ωστόσο, η μεταφορά προμηθειών στη Γάζα ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω των διοικητικών εμποδίων, των περιορισμών στη μετακίνηση και της έλλειψης επιλογών διέλευσης.

Τρέχουσες επιχειρήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Όχθη

Διατηρούμε επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην παροχή επείγουσας περίθαλψης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης μέσω κινητών κλινικών και ψυχικής υγείας στη Hebron, Nablus, Jenin και Tulkarem.

Τρέχουσες επιχειρήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αίγυπτο

Επί του παρόντος διαθέτουμε μια βάση στα μετόπισθεν στην Αίγυπτο για να διευκολύνουμε τη μεταφορά των διεθνώς κινητών ομάδων και των προμηθειών μας. Οι ομάδες μας στην Αίγυπτο είναι έτοιμες να στείλουν περισσότερες ιατρικές προμήθειες στη Γάζα, αν τους επιτραπεί να το κάνουν με ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές και τους αρμόδιους φορείς στην Αίγυπτο για να ξεκινήσουμε δραστηριότητες στην Αίγυπτο για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε τραυματίες ή ασθενείς Παλαιστίνιους που επιτρέπεται να εξέλθουν από τη Γάζα, αν χρειαστεί επίσης

Μάθε αναλυτικά για τις δράσεις μας από την έναρξη του πολέμου εδώ