fbpx Περιθάλποντας πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Περιθάλποντας πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Μια κινητή ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF/Medecins Sans Frontieres) που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ειδομένης στα σύνορα μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και της Ελλάδας δέχθηκε σήμερα δέκα ανθρώπους με τραύματα από χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έριξαν οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.

Περιθάλποντας πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Η βία που χρησιμοποιείται από τις αρχές της ΠΓΔΜ εναντίον αυτών των ακίνδυνων και ευάλωτων ανθρώπων είναι εξωφρενική και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι αυτή την στιγμή χαοτική, με 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες να απωθούνται βίαια από τους συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλυθεί το πλήθος ενώ υπάρχει διάχυτος φόβος, πανικός και αγανάκτηση από την πλευρά των προσφύγων.

Τέσσερις τραυματίες από τις ρίψεις χειροβομβίδων χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ένας εκ των οποίων έφερε και τραύματα ξυλοδαρμού από τους συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ. Στους υπόλοιπου έξι τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική φροντίδα επί τόπου επειδή τα τραύματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά.

«Η βία που χρησιμοποιείται από τις αρχές της ΠΓΔΜ εναντίον αυτών των ακίνδυνων και ευάλωτων ανθρώπων είναι εξωφρενική και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η Aurelie Ponthieu, Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα εκτοπισμού. «Οι συγκλονιστικές σκηνές σήμερα είναι αποτέλεσμα της λήψης ακραίων μέτρων για να αποτρέψουν απελπισμένους ανθρώπους που διέφυγαν από τη βία και τον πόλεμο να διασχίζουν τα σύνορα. Όμως, το κλείσιμο των συνόρων και η χρήση βίας δεν είναι λύση, είναι απλά πρόκληση μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην άλλη πλευρά».

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη ήδη από χθες και οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να περιέθαλψαν περισσότερους από 100 ασθενείς – τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουν περιθάλψει μέσα σε μία μέρα από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. Τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο: μια έγκυος γυναίκα με έντονο πόνο και αιμορραγία, ένα μωρό ενός έτους από την Συρία που είχε κάνει επέμβαση στο κεφάλι πριν από λίγους μήνες και έχρηζε νοσηλείας, ένας άνθρωπος ο οποίος ανέφερε ότι είχε υποστεί ξυλοδαρμό από την αστυνομία της ΠΓΔΜ και τέσσερις ασθενείς που είχαν λιποθυμήσει από την εξάντληση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της πείνας. Η ομάδα διένειμε επίσης είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των συνόρων.

Σύμφωνα με την συνθήκη του Δουβλίνου, οι πρόσφυγες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που εισέρχονται. Αλλά με τις ελληνικές αρχές να αγωνίζονται να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, πολλοί πρόσφυγες δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά μέσα από τα Βαλκάνια.

«Πώς είναι δυνατό να φανταστούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να μείνουν σε ένα μέρος που δεν μπορεί να τους παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής ακόμη και για λίγες μέρες;», αναρωτιέται η Ponthieu. «Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες του παραλογισμού του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων αυτών».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τον Απρίλιο προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή της Ειδομένης στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Οι κινητές ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισκέπτονται την περιοχή πέντε ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας ιατρικές συνεδρίες, ψυχολογική υποστήριξη και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, μπάρες δημητριακών και σαπούνι.