fbpx Πέντε ερωτήσεις για το νέο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πέντε ερωτήσεις για το νέο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα

Πόσο ανησυχητικό είναι το νέο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα; Πού βρισκόμαστε με το εμβόλιο και τις νέες θεραπείες; Ποια θα είναι η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα; Η Anja Wolz, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα, δίνει τις απαντήσεις λίγες μέρες αφότου οι αρχές της χώρα κήρυξαν το νέο ξέσπασμα επιδημίας.

© P.K. Lee/MSFΗ Anja Wolz βοηθά τους συναδέλφους της να φορέσουν τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική την περίοδο 2014 – 2016.

Πόσο ανησυχείτε για αυτό το νέο ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα;

Ο Έμπολα προκαλεί πάντα ανησυχία αλλά καλό είναι να είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε κινητοποιήσει μια ομάδα με κάποιους από τους πιο έμπειρους ειδικούς του Έμπολα, που θα ταξιδέψει στη Γουινέα μόλις το επιτρέψουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα μικρό ξέσπασμα της ασθένειας - εύκολο να ελεγχθεί και να περιοριστεί - ή μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο.

© MSF | Ένας επιδημιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μελετά τα επιστημονικά δεδομένα της ημέρας κατά τη διάρκεια της επιδημίας ιλαράς στη Γουινέα το 2018.
 

Πώς πρέπει να ξεκινά μια παρέμβαση για τον Έμπολα;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχεις μια σαφή εικόνα του προβλήματος. Μια ομάδα επιδημιολογικής παρακολούθησης, με έναν επιδημιολόγο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναχώρησε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου για τις πληγείσες περιοχές N'Zerekore και Gouéké, στο νότιο άκρο της χώρας. Έχουν αρχίσει την επιδημιολογική παρακολούθηση αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια σειρά βασικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά:

  • ιχνηλάτηση των επαφών (προσδιορισμός όλων των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί από Έμπολα, προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία τους και να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης)
  • λειτουργία ιατρικών δομών κατάλληλων για απομόνωση και θεραπεία ασθενών με Έμπολα.
  • διασφάλιση ασφαλών πρακτικών για τις κηδείες για όποιον πεθαίνει από Έμπολα ή είναι ύποπτοπεριστατικό Έμπολα.
  • καλή και σαφή πληροφόρηση σχετικά με την εκπαίδευση υγείας.
  • διασφάλιση της σωστής διαλογής των ασθενών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ο Έμπολα να έχει επιπτώσεις στο υπόλοιπο σύστημα υγείας.
  • πάνω απ 'όλα, δέσμευση της κοινότητας.

Η δέσμευση της κοινότητας είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να επενδύσεις χρόνο και ενέργεια για να μιλήσεις και να ακούσεις τις κοινότητες που έχουν πληγεί. Πρέπει να προσαρμόσεις την παρέμβαση σύμφωνα με αυτά που λένε. Πρέπει να είναι μία αμφίδρομη συνομιλία.

© Julien Rey/MSF | Σε μία συνάντηση με τους τοπικούς αρχηγούς συζητιούνται τα θέματα της επιδημίας Έμπολα που πλήττει την περιοχή. Γουινέα 2014
 

Τι γίνεται με το εμβόλιο για τον Έμπολα;

Είναι γεγονός ότι η ύπαρξη εμβολίων για τον Έμπολα είναι μια από τις βασικές διαφορές σε σχέση με την επιδημία της περιόδου 2014 - 2016. Και αυτό είναι υπέροχο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις προσδοκίες που έχουμε. Είναι απίθανο να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν ολόκληρες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι για τις επιλογές που θα γίνουν για τη χρήση του εμβολίου θα πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις, ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις και ενδεχόμενη δυσπιστία στις κοινότητες που πλήττονται από τον Έμπολα.

Όλα έχουν να κάνουν με την εμπλοκή και τη δέσμευση της κοινότητας. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν μια κοινότητα αισθάνεται ότι εμπλέκεται, ενδυναμώνεται και εισακούγεται η φωνή της, τότε μια παρέμβαση για τον Έμπολα πιθανότατα θα πάει καλά, με ή χωρίς εμβόλια. Αλλά εάν μια κοινότητα αισθάνεται ότι είναι παραγκωνισμένη και δεν εισακούγεται τότε γίνεται δύσπιστη. Σε αυτήν την παρίπτωση, η παρέμβαση για τον Έμπολα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πολλαπλές δυσκολίες, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν εμβόλια.

 
© Charlotte Nouette-Delorme/MSF | Aναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που έχουν συμβάλει στην παρέμβαση για τον Έμπολα το 2015 στο Guéckédou της Γουινέας.
 

Τι γίνεται με τις νέες θεραπείες για τον Έμπολα;

Είναι αλήθεια ότι οι θεραπείες για τον Έμπολα δεν υπήρχαν στην αρχή της επιδημίας του 2014 και αυτή είναι μια σημαντική διαφορά. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες από τις θεραπείες θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την παρέμβαση στη Γουινέα, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι υπάρχει επιλογή θεραπείας είναι καλό για δύο λόγους:

  • αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς - ιδιαίτερα εάν ο ασθενής ξεκινήσει τη θεραπεία αρκετά νωρίς και
  • σημαίνει ότι μπορούμε καλύτερα να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έρθουν νωρίς για απομόνωση και θεραπεία. Πριν να υπάρξει διαθέσιμη θεραπεία, ήταν κατανοητό ότι οι άνθρωποι θα έμεναν μακριά από τα Κέντρα Θεραπείας του Έμπολα, τα οποία συχνά τα θεωρούσαν τόπους θανάτου. Αλλά με μια διαθέσιμη θεραπεία αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά. Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της επιδημίας καθώς όταν κάποιος με Έμπολα είναι απομονωμένος δεν μεταδίδει τον ιό σε άλλους.
© Sylvain Cherkaoui / Cosmos |  Φροντίδα ασθενών μέρα και νύχτα σε ένα Κέντρο Θεραπείας Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το 2014 στην τελευταία επιδημία Έμπολα στη Γουινέα.
 

Ποια θα είναι η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Θα έχουμε μια μικρή διεπιστημονική ομάδα ειδικών για τον Έμπολα, ικανή να διαχειριστεί όλες σχεδόν τις πτυχές της παρέμβασης. Έχουμε ήδη μια αρχική ομάδα που έχει μεταβεί στην περιοχή για να βοηθήσει στην επιδημιολογική παρακολούθηση και να αρχίσει να κατανοεί το επίπεδο ενημέρωσης των κοινοτήτων σχετικά με τον Έμπολα, έτσι ώστε οι πληροφορίες για την εκπαίδευση στην υγεία να μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα. Όταν φτάσει η εξειδικευμένη ομάδα, θα πάρει γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το πού και πώς μπορούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν περισσότερο. Η ομάδα διαθέτει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό για να κάνει ό, τι χρειάζεται περισσότερο, από περίθαλψη ασθενών έως επιδημιολογική παρακολούθηση, εκπαίδευση υγείας, ιχνηλάτηση επαφών, συμμετοχή της κοινότητας ή εμβολιασμό.

Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και για όσους συμμετέχουν στην παρέμβαση. Πρέπει να προσφέρουμε τις τεχνικές μας δεξιότητες (ιατρικές, επιδημιολογικές κλπ), αλλά πρέπει επίσης να προσφέρουμε και τις δεξιότητές μας ώστε να συμβάλουμε στην εμπλοκή και τη δέσμευση της κοινότητας. Και τα δύο είναι απαραίτηται σε μια παρέμβαση για τον Έμπολα.