Είστε εδώ

Πακιστάν: Πώς θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες μητέρες και παιδιά στο Μπαλουχιστάν;

Στο Πακιστάν, χιλιάδες γυναίκες και βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που μπορούν να προληφθούν εύκολα. Στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουχιστάν, όπου οι στατιστικές υγείας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Credit: Khaula Jamil

Στο Πακιστάν, χιλιάδες γυναίκες και βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που μπορούν να προληφθούν εύκολα. Στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουχιστάν, όπου οι στατιστικές υγείας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παρόχους φροντίδας υγείας στην επαρχία. Παρέχουν μαιευτική και γυναικολογική φροντίδα σε μητέρες, καθώς και παιδιατρική και νεογνική φροντίδα στα παιδιά τους. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν πάνω από 11.000 υποσιτισμένα παιδιά κάθε χρόνο σε τέσσερα διαμερίσματα. Εξαιτίας της έλλειψης γνώσεων για τη διατροφή, τον θηλασμό και τον απογαλακτισμό, οι επικίνδυνες πρακτικές υγείας είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Ο υποσιτισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώνεται από την μη σωστή αναζήτηση φροντίδας υγείας, την απουσία κοινωνικής προστασίας, την ακραία φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον εκτοπισμό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν ολιστικό τρόπο που υπερβαίνει τον ρόλο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» λέει η Τετιάνα Πιλιπένκο, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πακιστάν. Ο τρόπος αναζήτησης φροντίδας υγείας αναφέρεται στο πώς μια κοινότητα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες υγείας, και μπορεί να επηρεαστεί από το κόστος των υπηρεσιών, την απόσταση από τις δομές υγείας, τις πολιτισμικές πεποιθήσεις, το επίπεδο των γνώσεων υγείας και τις ανεπαρκείς δομές.

Οι ομάδες προαγωγής και συμβουλευτικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται στενά με τις ιατρικές ομάδες, διεξάγοντας τακτικές συνεδρίες ευαισθητοποίησης και συμβουλευτικής για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους γύρω από την υγεία τους και να τους αποτρέψουν από πρακτικές που είναι επικίνδυνες από ιατρική άποψη.

«Όταν δεν μπορούσα να τον ταΐσω, του έδινα πράσινο τσάι» λέει η Μαλάικα για τον νεογέννητο γιο της, τον Αρίς,  ο οποίος εισήχθη σε μια ιατρική δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε κρίσιμη κατάσταση λίγες μέρες μετά τη γέννησή του. «Η πεθερά μου είπε ότι ήταν το καλύτερο που είχα να κάνω, άλλωστε αυτό είχα κάνει και με τα άλλα οκτώ παιδιά μου.»

Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και άλλα βότανα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στα νεογέννητα. Ωστόσο, είναι συνήθης πρακτική στα διαμερίσματα Ναζιραμπάντ και Τζαφαραμπάντ να τα δίνουν οι μητέρες στα μωρά τους.

Όταν η Μαλάικα είδε ότι ο Αρίς δεν ήταν καλά, τον πήγε σε μια ιδιωτική κλινική. Καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε, ο Αρίς παραπέμφθηκε στη δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δυστυχώς, ο Αρίς έφτασε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και πέθανε.

«Τέτοια περιστατικά είναι πολύ συνηθισμένα» λέει ο Δρ Ζιαλουλάχ. «Το μαύρο και το πράσινο τσάι χρησιμοποιούνται ως γιατροσόφια για τα πάντα, από εγκαύματα μέχρι κοψίματα, ακόμη και για το τάισμα των μωρών.»

Το 2018, τα ποσοστά υποσιτισμού στο Μπαλουχιστάν ανάγκασαν τις αρχές της επαρχίας να την κηρύξουν σε κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης. Φέτος, σύμφωνα με την Εθνική Δημογραφική Έρευνα και Έρευνα Υγείας, το 47% των παιδιών στο Μπαλουχιστάν εμφανίζει ενδείξεις καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία είναι το αποτέλεσμα κακής διατροφής, επανειλημμένων λοιμώξεων και ανεπαρκών ψυχοκοινωνικών ερεθισμάτων.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.