fbpx Πακιστάν: Οι ΓΧΣ βαθιά σοκαρισμένοι από τον ξαφνικό, βίαιο εκτοπισμό 7.000 ανθρώπων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πακιστάν: Οι ΓΧΣ βαθιά σοκαρισμένοι από τον ξαφνικό, βίαιο εκτοπισμό 7.000 ανθρώπων

Pakistan © MSFΑνακοίνωση Οι τοπικές αρχές πρέπει να βρουν επαρκή χώρο να στεγάσουν αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ως διεθνής ιατρική οργάνωση, είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από την ξαφνική, βίαιη δίωξη 7.000 εκτοπισμένων ανθρώπων στην περιοχή Lower Dir (Νοτιοδυτικά της Συνοριακής Εξοχής).

Στις 25 Ιανουαρίου, οι ομάδες μας που έχουν τη βάση τους στη Μούντα έμαθαν ότι ένοπλο, στρατιωτικό προσωπικό ανάγκασε με τη βία ολόκληρες οικογένειες να εκκενώσουν τον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Μούντα, καθώς και ένα εμπορικό κτίριο, όπου οι ΓΧΣ εργάζονται τους δύο τελευταίους μήνες.  

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2009, 450 οικογένειες ζουν σε αυτό τον καταυλισμό που έχει στηθεί από τους ΓΧΣ. Επιπλέον, ζητήθηκε από 4.500 άτομα που έμεναν σε ένα εμπορικό κτίριο να το εκκενώσουν μέσα σε λίγες ώρες. Μέχρι χθες, οι ΓΧΣ αναζητούσαμε κάποια περιοχή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτές τις οικογένειες, ενώ είχαμε ήδη εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Η εντολή της εκκένωσης δόθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση και το μεσημέρι τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Μούντα πριν από τις 4 η ώρα το απόγευμα της ίδιας μέρας. «Δεν ενημερωνόμαστε ούτε εμείς για την εκκένωση ούτε κάποια άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται στην περιοχή, ούτε οι ίδιοι πιο κάτοικοι», εξηγεί ο Ολιβιέρ Σενεμπόν, εκπρόσωπος των ΓΧΣ στο Πακιστάν. «Είχαν τέσσερις ώρες καιρό για να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν, ενώ σε εμάς δεν επετράπη να οργανώσουμε τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων».

Είπαν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κατευθυνθούν προς την περιοχή Walay Kandow, δρόμος 40 λεπτών από τη Μούντα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λειτουργεί έναν καταυλισμό για εκτοπισμένους κατοίκους στην περιοχή Walay Kandow, αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για να φιλοξενηθούν αυτές οι νέες οικογένειες που καταφθάνουν.

«Έφτασαν πολύ αργά, και έπρεπε να τακτοποιηθούν μέσα στο σκοτάδι», εξηγεί ο Γκέτεν Ντρόσσαρτ, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στην περιοχή Lower Dir. «Κάποιοι κοιμήθηκαν έξω χθες το βράδυ και θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και απόψε».

Το πρωί της Τρίτης, 26 Ιανουαρίου, μια ομάδα των ΓΧΣ έφτασε στην περιοχή Walay Kandow και είδε από πρώτο χέρι πολλούς ανθρώπους να περιμένουν στο δρόμο. « Δεν ξέρουν τι να κάνουν», είπε ο Ντροσάρτ. «Ζητούν νερό και φαγητό, δεν έχουν σχεδόν τίποτα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων τρέπονται σε φυγή εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας στη γειτονική περιοχή Bajaur Agency,και αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά μια δραματική κατάσταση». 

Στη Μούντα, οι ΓΧΣ βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους δίνοντάς τους πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τουαλέτες, ντους, ιατρική περίθαλψη, ενώ μοιράσαμε σκηνές σε όσους μένουν στον καταυλισμό. Οι οικογένειες του καταυλισμού πήραν τις σκηνές μαζί τους, ενώ οι εκτοπισμένοι κάτοικοι που έμεναν στο εμπορικό κτίριο κατέληξαν στην περιοχή Walay Kandow χωρίς κανένα καταφύγιο.

«Η προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε νερό σε αυτούς τους ανθρώπους,» είπε ο Ντροσάρτ. «Θα έχουμε φέρει νερό εδώ μέχρι αύριο το πρωί και θα στήσουμε μια σκηνή για να παρέχουμε πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό».
Οι ΓΧΣ εκφράζουμε τη βαθιά τους ανησυχία γι’αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Το μέρος που πρόκειται να φιλοξενήσει αυτές τις εκτοπισμένες οικογένειες είναι μικρότερο από τη Μούντα. «Ο χώρος στη Μούντα ήταν ήδη μικρός για 450 οικογένειες», εξηγεί ο Ντροσσάρτ. «Τώρα πάνω από 1.000 οικογένειες χρειάζονται επειγόντως καταφύγιο, πρόσβαση σε φαγητό και νερό». Οι ΓΧΣ ζητούμε από τις αρχές να βρουν επαρκή χώρο για να στεγάσουν αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό.

Από το 1998 οι ΓΧΣ προσφέρουμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε Πακιστανούς και Αφγανούς πρόσφυγες που υποφέρουν από τις ένοπλες συγκρούσεις, τη χαμηλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις φυσικές καταστροφές στις περιοχές NWFP, FATA, Balochistan and Kashmir.

Οι ΓΧΣ επιλέγουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε ιδιωτικές δωρεές για τα προγράμματά μας στο Πακιστάν και δε δεχόμαστε χρηματοδότηση από καμία κυβέρνηση.