fbpx Πακιστάν: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μήνες μετά τις πλημμύρες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πακιστάν: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μήνες μετά τις πλημμύρες

Έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τότε που οι καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε όλο το Πακιστάν και εκτόπισαν εκατομμύρια, αλλά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα νερά άρχισαν να υποχωρούν και οι άνθρωποι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Asim Hafeez

Όσοι επιστρέφουν στα χωριά τους βρίσκουν κατεστραμμένα σπίτια και γη, που εξακολουθούν να περιβάλλονται από στάσιμο νερό. Εν τω μεταξύ, όσοι παραμένουν σε καταυλισμούς και άτυπα καταφύγια αντιμετωπίζουν την απειλή του χειμώνα.

 «Ακόμη και μετά από τρεις μήνες, η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης», λέει ο Syed Israr Ali Shah, Συντονιστής Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ανατολικό  Baluchistan.

Υπάρχουν περιοχές στις συνοικίες JhalMagsi, Usta Muhammad και Sohbatpur, Jaffarabad και Naseerabad που εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες. Στις ανατολικές συνοικίες του Baluchistan και σε 11 συνοικίες του Sindh, οι άνθρωποι ζουν δίπλα στα πλημμυρισμένα χωριά τους. Οι οικογένειες και τα παιδιά παραμένουν εκτεθειμένα σε ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό.

 «Βλέπουμε ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές να εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Με την έναρξη του χειμώνα, οι άνθρωποι γίνονται πιο ευάλωτοι και δεν έχουν πουθενά να πάνε», λέει ο Edward Taylor, συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ανατολικό Balochistan και το Βόρειο Sindh. «Στις περιοχές που εργαζόμαστε, το νερό δεν έχει ακόμη υποχωρήσει και οι ανάγκες των ανθρώπων παραμένουν υψηλές. Είμαστε ακόμα σε φάση έκτακτης ανάγκης».

Κενά στην υγειονομική περίθαλψη και έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης

Στο Ανατολικό Balochistan και το Βόρειο Sindh τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από το 50% των ανθρώπων που εξετάστηκαν για ελονοσία ήταν θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικά υψηλός δεδομένης της χειμερινής περιόδου, καθώς θα περιμέναμε να μειωθούν όσο ο καιρός κρυώνει. 

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι ομάδες μας εξέτασαν 38.301 ασθενείς, εκ των οποίων οι 20.361 ήταν θετικοί. Ανησυχούμε ότι με το νερό να μην υποχωρεί σε ορισμένα μέρη των πληγεισών περιοχών, η εποχή της ελονοσίας θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για εξετάσεις και θεραπεία. Οι ομάδες μας στην πόλη Johi στην περιοχή Dadu, Νότιο Sindh, βλέπουν επίσης μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας και έχουν αυξήσει το ιατρικό προσωπικό στον τομέα της ελονοσίας στις κινητές κλινικές μας.

Μια άλλη σημαντική ανησυχία για την υγεία είναι ο υποσιτισμός. Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους, τις φάρμες και τα ζώα τους, υπάρχουν λιγότεροι πόροι. Προς επιδείνωση της κατάστασης , σε ορισμένες περιοχές η γη δεν θα είναι έτοιμη για την επόμενη περίοδο φύτευσης.

 «Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο στο Ανατολικό Balochistan και το Βόρειο Sindh, οι κινητές ομάδες μας εξέτασαν 21.777 παιδιά κάτω των πέντε ετών για υποσιτισμό», λέει ο Juniper Gordon, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Από αυτά που εξετάστηκαν, 5.578 είχαν σοβαρό οξύ υποσιτισμό και 6.812 είχαν μέτριο οξύ υποσιτισμό».

Οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης σημαντικές ζημιές σε υποδομές καθαρού πόσιμου νερού σε αρκετά χωριά, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μεταφέρουν νερό από μακριά. Οι πηγές νερού είναι είτε μολυσμένες είτε κατεστραμμένες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσβαση των κοινοτήτων σε ασφαλές νερό.

 «Ζούμε στην άκρη του δρόμου δίπλα στο χωριό μας στην Usta Muhammad για περισσότερο από δύο μήνες τώρα. Τα γύρω χωριά είναι όλα πλημμυρισμένα», λέει ο *Umer, εκτοπισμένος από τις πλημμύρες στην περιοχή Usta Muhammad. «Με την έναρξη του χειμώνα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να στεγνώσει τελείως η γη μας και να επιστρέψουμε σπίτι μας. Από τις πλημμύρες και μετά, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε μολυσμένο νερό ως πόσιμο και για  οικιακή χρήση», λέει.  

Για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανάγκες στο Ανατολικό Balochistan, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν παράσχει περισσότερα από έξι εκατομμύρια λίτρα καθαρού πόσιμου νερού σε πέντε περιοχές. Το νερό χρησιμοποιείται για πόσιμο και οικιακούς σκοπούς από τις κοινότητες που πλήττονται από πλημμύρες και βοηθά στον μετριασμό του κινδύνου για έξαρση ασθενειών που προκαλούνται από μολυσμένο νερό στην περιοχή.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις πλημμύρες

Οι ομάδες μας ανταποκρίνονται επί του παρόντος σε τρεις επαρχίες, τις Balochistan, Sindh και Khyber Pakhtunkhwa. Έχουμε 10 κινητές ιατρικές ομάδες που εργάζονται στο Balochistan  και το Sindh, όπου βλέπουμε υψηλό αριθμό ατόμων με ελονοσία, διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ανησυχητικό αριθμό ατόμων με υποσιτισμό. Και στις τρεις επαρχίες υπάρχει επίσης υποστήριξη με νερό και αποχέτευση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.

Από το 2008, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν στο νοσοκομείο DHQ στο Dera Murad Jamali σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών. Αυξήσαμε την υποστήριξή μας με ιατρικό και μη ιατρικό εξειδικευμένο προσωπικό και αυξήσαμε τη δυναμικότητα κλινών από 49 σε 69. Από τον Σεπτέμβριο, η ομάδα μας έχει βοηθήσει σε 1.382 τοκετούς και έχει δεχτεί 1.142 παιδιά στο παιδιατρικό τμήμα νοσηλείας.

Έχουμε παράσχει γενική υγειονομική περίθαλψη σε περισσότερους από 95.940 ασθενείς στις κινητές κλινικές μας και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης παρείχαν 465 εκατομμύρια λίτρα καθαρού πόσιμου νερού σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες στις τρεις επαρχίες. 

Προκειμένου να παρέχουμε βασική υποστήριξη στα πληγέντα νοικοκυριά, οι ομάδες μας έχουν διανείμει περισσότερα από 44.800 πακέτα ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κιτ υγιεινής, ειδών κουζίνας, στέγασης  και 41.140 κουνουπιέρων.

Ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, καθώς ανησυχούν ότι θα πλημμυρίσουν ξανά το επόμενο έτος. Οι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλους καταυλισμούς όπως ο καταυλισμός Karachi  στην περιοχή Keamari, Sindh. 

«Οι δομές υγείας έχουν καταστραφεί και οι ζημιές που σχετίζονται με τις πλημμύρες καθιστούν δυσκολότερη τη μετακίνηση. Ανησυχούμε για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ειδικά για τις εγκύους». Λέει η Katrin Kisswani, Συντονίστρια Έκτακτης Ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Sindh. «Οι ανάγκες που βλέπουμε στα προγράμματά μας μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό επείγουσα και σχεδιάζουμε τις δραστηριότητές μας ανάλογα», λέει η Kisswani.

Ο αντίκτυπος των πλημμυρών θα είναι αισθητός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει συνεχής στήριξη σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων και αναγκών.